1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “...ASIL KATLİAM KIBRISLI TÜRKLERE YAPILDI”
“...ASIL KATLİAM KIBRISLI TÜRKLERE YAPILDI”

“...ASIL KATLİAM KIBRISLI TÜRKLERE YAPILDI”

Yeni bir dava mı açılıyor?

A+A-

Rauf Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği dava açmaya hazırlanıyor

LATİF AKÇA: “AİHM KARARI TARAFLI, ASIL KATLİAM KIBRISLI TÜRKLERE YAPILDI”

Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Genel Başkanı Latif Akça, Afyonkarahisar’da Gazeteciler Dayanışma Derneği’ne yaptığı ziyarette; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye’ye verdiği Kıbrıs tazminatı kararının, “tamamıyla tek taraflı” olduğunu belirterek, “Asıl katliam Kıbrıslı Türklere yapıldı” dedi.

Akça, Yunanistan ya da Kıbrıs Rum tarafı aleyhine AİHM'de dava açmak için hazırlık yaptıklarını ve 1 ay içinde davanın açılacağını belirtti.

Latif Akça, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın anıt mezarının yapımına ise 8 ay içinde başlanacağını söyledi.

Dernekten verilen bilgiye göre, dernek yetkililerinden oluşan heyet, Afyonkarahisar Gazeteciler Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Abdioğlu'nu ziyaret etti.

Afyonkarahisarlı gazetecilerin, Rauf Denktaş adına yapılacak Anıtmezarın yapımını üstlenmek istemesinden memnun olduklarını söyleyen dernek başkanı Latif Akça, “Afyonlu gazetecilerimize ve onlara vesile olan Hasan Kundakçı komutanımıza teşekkür ederiz. Afyonkarahisar'ın bu gayretinden sonra T.C. Dışişleri Bakanlığı devreye girdi. Şu anda proje hazırlanıyor. 8 ay içinde Anıtmezara başlanacak” dedi.

Ziyarette, AİHM'in 1974 Kıbrıs Barış Harekatı nedeniyle Türkiye aleyhine verdiği 90 milyon Euro'luk tazminat cezasını eleştiren Akça, AİHM’in “tamamıyla tek taraflı” bir karar aldığını kaydetti.

DAVA AÇILACAK

Akça, Yunanistan ya da Kıbrıs Rum tarafı aleyhine AİHM'de dava açmak için hazırlık yaptıklarını ve 1 ay içinde davanın açılacağını belirterek şöyle dedi:

“Biz gerek Rauf Raif Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği olarak, gerekse içinde bulunduğumuz KKTC  Milli  Konseyi olarak, tazminat davası açmak için hazırlık yapıyoruz. 1963-1974 yılları arasında Birleşmiş Milletler görevlisi Jorge Villacrés Ortega'nın da kitabında bahsedildiği gibi Kıbrıslı Türkler 103 köyden kovuldu. Katliamlar yapıldı. Muratağa ve Sandallar'da yapılanlar gün gibi ortada. Birleşmiş Milletler'de bunların raporları vardır.

Biz bu konuda karşı dava açmaya hazırlanıyoruz. Yaklaşık 30 dernek olarak hepimiz bu davayı açmak istiyoruz. Bununla ilgili tüm gerçekleri açıklıyoruz. Avukatlarımız davanın Kıbrıs Rum tarafına mı yoksa Yunanistan aleyhine mi açılacağı konusunda çalışma yapıyor. Hem maddi, hem manevi tazminat davası açmaya hazırlanıyoruz.”

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.