1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASKERLİK 8 AYA DÜŞECEK!
ASKERLİK 8 AYA DÜŞECEK!

ASKERLİK 8 AYA DÜŞECEK!

DP-UG onay vermedi... 90 günlük süre 120 güne çıkarılacak.. Vicdani ret için yeni düzenleme.. İşte askerlik ile ilgili detaylar!

A+A-

Askerlik 8 aya DÜŞECEK!

TDP milletvekillerinin Meclis’e sunduğu Askerlik Yasa Önerisi’nin komitede ivedilikle görüşülmesi, CTP-BG ve UBP’nin desteğiyle onaylandı DP-UG önerinin vicdani reddi içermesi ve bunun da anayasal değişiklik gerektirdiği gerekçesiyle ivediliğe onay vermedi

7 AY KISALACAK: Önerinin yasalaşması halinde, halihazırda 15 ay olan mükellef askerlik süresi 8 aya düşecek. Böylelikle askerliğini er olarak yapan mükellefler 7 ay daha az askerlik yapmış olacak. Öneriyi hazırlayan TDP milletvekilleri, değişikliğin askerliği devam eden mükellefleri de kapsayacak şekilde düzenlenmesini öngörüyor 

KISA DÖNEM 6 AY: Öneri yedek subay aday adaylığı kazandıran bir eğitim kurumundan mezun olan mükelleflerin de askerlik süresinde kısalma öngörüyor. Öneri yasalaşırsa 12 ay olan yedek subaylık, 10 aya, yine 12 ay olan çavuşluk süresi ise 8 aya düşecek. Çavuşlara isterse 6 ay kısa dönem er olarak da askerlik yapabilecek

VİCDANİ RET YASALAŞACAK: TDP milletvekillerinin önerisinde uzun zamandır kamuoyunda tartışılan ve en son dava konusu olan vicdani retle ilgili düzenlemeler de yer alıyor. Yasa önerisine göre silah altına alınmayı, politik, vicdani, ahlaki veya dini sebeplerle reddeden kişiler askerlik süresi kadar kamu hizmeti yapabilecek

BEDELLİ KOŞULLARI DEĞİŞECEK: Yasa Önerisi’ne göre askerlik ödevini bedelli olarak yerine getirmek isteyenlere yönelik koşullarda da değişiklik öngörülüyor. Koşullarını yerine getirdikten sonra bedelli askerliğe başvuran mükellefler, yılda 120 gün adada kalabilecek. Yürürlükteki yasaya göre bu süre 90 günden. 90 günü aşan bedelli hakkını kaybediyor


Cumhuriyet Meclisi’nde dün Toplumcu Demokrasi Partisi’nin sunduğu Askerlik Yasa Önerisi ivedilik alarak komiteye gönderildi. Yasa tasarısında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul gören  vicdani ret hakkının, Anayasa’ya uygun şekilde askerlik mevzuatına girmesi, askerlik süresinin 8 aya kadar kısaltılması ve mesai şeklinde çalışıp evine gidebilen subayların 10 ay askerlik yapması, 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılması, kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af ve en az on yıldan beri yurt dışında yaşayanlara bedelli askerlik hakkı tanınması gibi kritik  konular yer alıyor.

Yasanın gerekçesi
TDP  Girne Milletvekili Zeki Çeler, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı ve TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin imzalarının bulunduğu öneride, askerlik konusunun gençleri yakından ilgilendirmekte olduğu ve pek çok gencin askerlikle ilgili yasaların iyileştirilmesini, sürenin kısaltılmasını, daha eşit, adil ve insani koşullarda askerlik yapılmasını, geçmişte yapılan hata ve eksikliklerin affedilmesini arzu ettiğini ifade edildi.  Gerekçede, “Askerlik süresinde üniversite, meslek lisesi ve sair eğitim durumuna göre bir ayırım yapılmaması, sadece her gün evine gidebilen, hafta sonlarını evinde geçirebilen subayların daha uzun süre askerlik yapması da hakkaniyet gereğidir” denildi.

90 günlük süre 120 güne çıkarılacak
Yasa önerisine göre bedelli askerlikten yararlanmak için yılda toplam 90 günden fazla ülkede kalmama koşulu, süre kısa olduğundan ve uygulamada sorun yaşanmasından dolayı 120 güne çıkarılması öngörülüyor.

Vicdani ret için yeni düzenleme
Kişinin silah altına alınmayı, politik, vicdani ahlaki veya dini sebeplerle reddetmesi anlamına gelen vicdani ret hakkı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul görüldüğü için yeni bir düzenleme ile tekrardan Anayasa’ya konulacak. Ülkede de vicdani reddini açıklayan ve bu insan hakkından yararlanmak isteyen gençlerin olabileceği dikkate alınarak Anayasa’ya da uygun şekilde yeni bir 4A maddesi hazırlanarak yasaya eklendi.

4A maddesi kamu görevi içeriyor
Yasa önerisinin 4A maddesine göre “kişinin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları sebebiyle silahaltına alınmayı reddetmesi halinde, askerlik yükümlülüğü, bu Yasa’nın 10’uncu maddesinde belirtilen süre kadar, devlete bağlı bir kurumda kamu hizmeti yapmak suretiyle yerine getirilir” denildi.  Öneride kamu görevi Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nca ve Başbakanlık ile istişare edilerek belirlenecek.

Askerlik süresi 8 aya düşüyor
Askerlik süresinin kısaltılması ile ilgili de yasa önerisinde kısaltma öngörülüyor. Gençlerin en önemli talepleri arasında olup eğitim durumuna göre bir ayrımcılık yapılmaması için genel süre 8 ay olarak kısaltılacak.

Kısa dönem er, 6 ay yapacak
Yasada askerlik süresinin kısaltılmasına paralel olarak çavuş 8 ay, kısa dönem er 6 ay olarak öngörülmüş ve mesai şeklinde çalışıp evine gidebilen yedek subayların ise 10 ay askerlik yapması önerildi.

Kaçaklara af öngörülüyor
Askerlik Yasası’nda bulunan geçici maddeye göre kaçak durumunda bulunan vatandaşlar için de değişiklik öngörülüyor. Öneriye göre “yasasının yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya ve firar durumunda olanlardan bu Yasasının yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde müracaat edenler hakkında yoklama kaçaklığı, bakaya ve firar suçlarından dolayı kovuşturma yapılmaz” denildi. Öte yandan yasanın 15’inci maddesi kapsamında olanlardan, çalıştıkları veya lisans üstü öğretimde geçirdikleri süre zarfında her yıl Asal Şube’ye başvurup gerekli tecil işlemlerini zamanında yaptırmayanlar; yasanın 37’nci maddesinde öngörülen her yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde en fazla 120 gün kalma süresini aşanlar, gerekli süre içerisinde başvuruda bulunmadıkları veya erteleme noksanı veya çalışma koşulunu yerine getirdikten sonra yoklama kaçağı olmaları sebebiyle bedelli askerlik  başvuruları reddedilenler; gerekli süre içerisinde başvuruda bulunmadıkları veya başvuruda bulunup da yükümlülüklerini yerine getirmedikleri için özel statü hakkını veya yüksek öğretime bağlı bedelli hakkını kaybedenler; yasanın 62’nci maddesi uyarınca ikinci 15 günlük hizmet süresini yerine getirmediği için hakkını kaybedenler de Asker Değişiklik Yasası’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl içerisinde müracaat ettikleri takdirde esas yasanın 14’üncü veya 15’inci maddesindeki haktan yararlanabilecek.

CTP’nin önerisi ile birleştirilecek
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.15’te açılan toplantısında, Meclis Genel Kurulu; TDP Milletvekillerinin Cumhuriyet Meclisi’ne sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ile ilgili ivedilik kararı görüşüldü ve oyçokluğu ile onaylandı. Buna göre TDP önerisi, CTP/BG’nin yasa önerisi ile komitede birleştirilecek. Geçtiğim aylarda CTP milletvekili Abbas Sınay da Askerlik Yasa Önerisi sunmuştu.

Çeler: Umutlara karşılık vermek için hazırladık
TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler öneri ile ilgili yaptığı konuşmada, ivediliği, askerlik görevini yapan ve gidecek olan gençlerin umutlarına karşılık vermek için yaptıklarını belirtti. Çeler, ülkede parasız eğitim olmadığını, gençlerin ülkeden göç etmemesi için bir şey yapılmadığını belirtti.

8-ay.jpg

Erhürman: 2 öneri birleştirilecek
CTP/BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, kendi adına ve partisi adına oylarının olumlu olacağını, ivedilik alınırsa CTP/BG’nin sunduğu yasa önerisi ile TDP’nin önerisinin komitede birleştirilebileceğini, ancak TDP önerisinde yer alan “vicdani ret” konusu ile ilgili Anayasa’da uygunluğunun tartışmalı olduğunu kaydetti.

“Vicdani ret referandum ile çözülür”
Anayasa (Değişiklik) Taslağı’nda vicdani ret ile ilgili değişiklikler bulunduğunu ancak tüm siyasi partilerin anlaşması ve referanduma gidilmesi durumunda değiştirilebileceğini ifade eden Erhürman, Anayasa’nın yurt ödevinin nerede yapılacağını açık yazdığını, o yüzden ciddi beklenti yaratan vicdani ret konusunda Anayasanın açık olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu: Komitede tartışacağız
UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, TDP’den yapılan askerlik ile ilgili yasa önerisinin gençleri beklenti içine soktuğunu, ancak bu konunun komitede tartışılması gerektiğini ifade ederek, bu konuların somut olarak komitede tartışılması için UBP’nin oyunun olumlu olacağını kaydetti.

Taçoy: Gençlere boşuna umut pompalamayın
DP/UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, önerinin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek, bu konuda alınan ivediliğin veya önerilerin gençlere “boşu boşuna umut pompalamak” olduğunu savundu.

Taçoy, “Anayasa izin vermezse bu yasayı nasıl yapacaksınız” diye sordu ve “kimseye umut pompalamayalım” dedi, olumsuz oy vereceğini söyledi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.