1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASKERLİK 8 AYA KADAR KISALTILACAK
ASKERLİK 8 AYA KADAR KISALTILACAK

ASKERLİK 8 AYA KADAR KISALTILACAK

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, bugün Meclis’e vicdani red hakkını da içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi sunduğunu açıkladı.

A+A-

ÇELER: “CTP/BG TARAFINDAN SUNULAN ÖNERİYİ DESTEKLİYORUZ ANCAK EKSİKLERİ VAR, AMACIMIZ BU EKSİKLERİ TAMAMLAMAK”

“ÖNERİ VİCDANİ RET HAKKINI DA İÇERİYOR”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, bugün Meclis’e vicdani red hakkını da içeren Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi sunduğunu açıkladı.

TDP Milletvekilleri Mehmet Çakıcı ve Hüseyin Angolemli ile birlikte sundukları önerinin yasalaşması halinde askerlik yapmak istemeyen kişilerin askerlik yerine kamu görevi yapma hakkı kazanacağını belirten Çeler, öneriyle yılda 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılması, kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesinin de öngörüldüğünü belirtti.

Çeler’in sunduğu öneriyle ilgili bugün TDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, TDP Başkanı Cemal Özyiğit, öneriyi sunan TDP milletvekilleri Zeki Çeler ile Hüseyin Angolemli hazır bulundu.

ÇELER: “ÖNERİ VİCDANİ RET HAKKINI DA İÇERİYOR”

Toplantıda Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi hakkında bilgi veren TDP milletvekili Zeki Çeler, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP/BG) tarafından yapılan öneriye destek verdiklerini ancak ilgili öneride vicdani ret konusunda eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Meclis’e sunulan yasa önerilerine ekleme yapmanın mümkün olmadığını bu yüzden iki önerinin birleştirilebilmesiyle ilk öneriye katkı sağlamak için yeni bir öneri hazırladığını anlatan Çeler, önerinin Meclis’te 26 evet oyu alması halinde Komite’ye sevk edileceğini belirtti.

Çeler, kendi önerisinin CTP/BG milletvekili Abbas Sınay’ın önerinden en önemli farkının vicdani reddi içermesi olduğunu dikkat çekerek, önerisinin yasalaşması halinde askerlik yapmak istemeyen bireylerin,  askerlik yerine kamu görevi yapma hakkı kazanacağını belirtti.

Önerinin askerlik süresinin kısaltılmasını da içerdiğini dile getiren Çeler, Güney Kıbrıs’ta da askerlik süresinin kısaltıldığını hatırlattı. Çeler önerisinin genel gerekçesiyle ilgili şunları söyledi:

“Askerlik konusunun gençleri çok yakından ilgilendirmekte olup, pek çok gencimiz askerlikle ilgili yasaların iyileştirilmesini, sürenin kısaltılmasını, daha eşit, adil ve insani koşullarda askerlik yapılmasını, geçmişte yapılan hata ve eksikliklerin affedilmesini arzu etmektedir.

Askerlik süresinde üniversite, meslek lisesi ve sair eğitim durumuna göre bir ayırım yapılmaması, sadece her gün evine gidebilen, hafta sonlarını evinde geçirebilen subayların daha uzun süre askerlik yapması da hakkaniyet gereğidir. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu tarafından da kabul gören vicdani ret hakkının, Anayasa’ya uygun şekilde askerlik mevzuatımıza girmesi hem gençlerimizin talebi, hem de çağdaş hukukun bir gereğidir.”

“ASKERLİK 8 AYA KADAR KISALTILACAK

Çeler,  önerisiyle askerlik süresinin 8 aya kadar kısaltılmasının ve mesai şeklinde çalışıp evine gidebilen subayların 10 ay askerlik yapmasının; 90 gün olarak belirlenen ülkede kalma süresinin 120 güne çıkarılmasının; kaçaklara ve bedelli askerlik hakkı olup işlemlerini yaptıramamış olanlara af getirilmesinin ve en az 10 yıldan beri yurt dışında yaşayanlara bedelli askerlik hakkı tanınarak yurt dışındaki vatandaşların ülke ekonomisine katkı yaparak ülkeye dönüşlerinin mümkün hale getirilmesinin öngörüldüğünü dile getirdi.

Askerlik süresinin kısaltılmasına paralel olarak çavuşluğun 8 ay, kısa dönem erliğin 6 ay şeklinde öngörüldüğünü anlatan Çeler, önerinin yürürlüğe girdiği dönemde askerlik görevini sürdürenlere de uygulanabilecek şekilde düzenlendiğini kaydetti.

Önerisinin yasalaşması için kamuoyundan yeterli ilgiyi göstermesini isteyen Çeler, şu anda askerlik görevini yerine getirenlere de hayal kırıklığı yaşamadan görevlerine devam etmeleri mesajını verdi.

ÖZYİĞİT: “SADECE ELEŞTİRMİYORUZ… ÇÖZÜM DE ÜRETİYORUZ”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise basın toplantısındaki konuşmasında, TDP’nin toplumun sorunlarına eğilen bir parti olduğunu ifade ederek, bu bağlamda sadece eleştiride bulunmadıklarını, sorunların çözmek için öneriler de getirdiklerini kaydetti.

Özellikle yurt dışında yaşayan gençler için askerliğin önemli bir sorun olduğunu söyleyen Özyiğit, seçim döneminde de belirttikleri gibi temel hedeflerinin olası bir çözümle adayı askersizleştirmek, bu gerçekleşene kadar profesyonel askerliğe geçilmesini sağlamak ve bu sürece kadar da askerlik süresini kısaltmak olduğunu belirtti.

Angolemli, Zeki Çeler’in hazırladığı yasa önerisinin bu amaçlar doğrultusunda hazırlandığını ifade etti.

ANGOLEMLİ: “GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADI”

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli de toplantıda yaptığı konuşmada CTP/BG’nin askerlikle ilgili yasa önerisini sunarken kendileriyle görüşmediğini ifade ederek, “Bize sorulsaydı buradaki eklemeleri o zaman yapacaktık. Ancak olaylar bu şekilde gelişmediği için bu yasa önerisini sunuyoruz” dedi.

Angolemli Pazartesi günü yasa önerisi için Meclis’ten ivedilik kararı çıkmasının önerinin geçmesi için iyi bir işaret olacağını dile getirdi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum