1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'ASKERLİK' BUGÜN MECLİS GÜNDEMİNDE
'ASKERLİK' BUGÜN MECLİS GÜNDEMİNDE

'ASKERLİK' BUGÜN MECLİS GÜNDEMİNDE

İşte madde madde DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNİN SON ŞEKLİ

A+A-

Bir süredir kamuoyunda konuşulan askerlik süresinin kısaltılması ve askerlikle ilgili yeni düzenlemeye gidilmesi konusunda bugün meclis çatısı altında önemli bir toplantı yapılıyor. Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, bir süre önce CTP milletvekili Abbas Sınay’ın sunduğu “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni masaya yatırıyor. Meclis komitesindeki toplantıya Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da temsilciler katılacak.

Bir süredir kamuoyunda konuşulan askerlik süresinin kısaltılması ve askerlikle ilgili yeni düzenlemeye gidilmesi  konusunda bugün meclis çatısı altında önemli bir toplantı yapılıyor. Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, bir süre önce CTP milletvekili Abbas Sınay’ın sunduğu “Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi”ni masaya yatırıyor. Meclis komitesindeki toplantıya Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da temsilciler katılacak. 

Bilgi veren Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi Başkanı, CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman,  Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin bugün komitede görüşülmeye başlanacağını ve Yasa Önerisi üzerinde ‘Genel Görüşme’nin yapılacağını ifade etti.

Başkan Erhürman, komite çalışmasına katılmak üzere Başbakanlık ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na davet gönderildiğini de belirtti.
Yasa Önerisi, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay tarafından sunulmuştu. Öneri Sahibi Dr. Abbas Sınay’ın da katılacağı komitenin ilk toplantısında, öneri ilk kez ele alınacak.

CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın 2013’ün son ayında meclise “öneri” olarak sunduğu  Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin son şekli de orta çıktı. Bugün meclis komitesinde konuşulacak olan önerinin son şekli askerlik süresinin kısaltılmasını ve bedelli askerlik konularında detaylı yeni düzenlemeleri içeriyor.

 

İşte madde madde DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİNİN SON ŞEKLİ

ÖNERİYE GÖRE;
• Başka bir ülkede askerliğini yapmış olanlar KKTC’de askerlik yapmak zorunda olmayacak.
• Askerlik süresi kısaltılacak.
(Üniversite mezunu olarak “yedek subay” ve “çavuş” olarak askerlik yapacak olanlar 8 ay süreyle askerlik yapacak. Üniversite mezunu olan ve “yedek subay” ile “çavuş” olmaya hak kazanan kişiler kendi istekleri doğrultusunda “kısa dönem er” olarak da askerlik yapabilecek. Kısa dönem er olarak askerlik yapacak olanların süresi ise 6 ay olacak)
• Meslek lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına özel olarak süre kısaltılacak.
• Özel statüde askerlik yapma hakkı olanlardan, anne veya babasından biri 90 günden fazla ülkede kalanların hakkını kaybetmemesi, bunun yerine anne ve babası birlikte 90 günden fazla ülkede kalanların bu haktan yararlanamaması sağlanacak.
• Lisanslı ve profesyonel sporcuların 9 yıl yurt dışında kalmak şartıyla 6000Stg ödeyerek bedelli askerlik yapabilmesi sağlanacak.
• 49 yaşından büyük olanların her şekilde askerlikten ve bedelli askerlik için ücret ödemekten muaf tutulması sağlanacak.
• Yedek subay olarak askere gittikten sonra doktoraya hak kazananların bedelli askerlikten yararlanmak veya kalan askerlik süresini doktora bittikten sonra yapmak üzere serbest bırakılması sağlanacak.
• Geçici maddede 60 gün olarak yer alan fakat yasanın içeriğinde 90 gün olarak belirtilen, bedelli askerlik için ülkede kalma süresinin, geçici maddede de 90 güne çıkarılması sağlanacak.
• 1 Ocak 2009 tarihinden önce ülkeden ayrılıp yabancı ülkeye gidenlerin, saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumuna düşmeseler bile bedelli askerlikten yararlanabilmesi sağlanacak.
• 31 yaşından büyük olan, ülkede yaşayan ve bir şekilde askere gitmemiş olan kişilerin 2000Stg ödeyerek 1 ay hizmet yapmak suretiyle hizmetini yerine getirmesi sağlanacak.

YD

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.