1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASKERLİK SÜRESİ KISALIYOR MU?
ASKERLİK SÜRESİ KISALIYOR MU?

ASKERLİK SÜRESİ KISALIYOR MU?

Yasa değişikliğinde askerlik süresinin kısaltılmaması yönünde bir eğilimin görüldüğü

A+A-

 

Askerlik süresinin kısaltılması önerilerine Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sıcak bakmadığı belirtilirken, yarın komitede görüşülmesi beklenen Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi ile yalnızca meslek lisesi mezunlarının askerlik süresinin düşürülmesi ele alınırken, genel bir süre kısaltmasına ret oyu verileceği düşünülüyor.

Bilindiği gibi, Başbakanlık ve GKK’dan komiteye sunulan çalışma, sadece meslek liselerinden mezun olanların, mezun oldukları yıl silah altına girmeleri halinde 15 ay olan askerlik süresini 12 yapmalarını öngörülüyor.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Girne Milletvekili Zeki Çeler, uzun bir süredir Meclis komitesinde görüşülmeyi bekleyen Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin Çarşamba günü görüşülmesinin beklendiğini belirterek, bu yasa değişikliğinde askerlik süresinin kısaltılmaması yönünde bir eğilimin görüldüğüne dikkati çekti.

İlgili komitede yarın görüşülmesi beklenen Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi ile ilgili Detay'a konuşan CTP Gençlik Örgütü Genel Başkanı Ongun Talat da, bu konudaki tavırlarının belli olduğunu belirterek, “her halukarda çözüm bulunması gerektiği görüşündeyiz. Gençler olarak talebimizi ısrarlı bir şekilde sürdürmeliyiz” dedi.


ÇELER: GKK İLE BAŞBAKANLIK’IN ÇALIŞMASI

TDP Milletvekili Zeki Çeler, askerlik süresinin 8 aya düşürülmesi önerilerinin kabul edilmediğine işaret ederek, Güvenlik Kuvvetleri ile Başbakanlık’ın genel anlamda bir kısaltmanın olmaması yönünde çalışması olduğuna dikkati çekti.

Yalnızca meslek lisesi mezunları için, askerlik süresinin 3 ay kısaltılmasının düşünüldüğünü işaret eden Çeler, “Tabi bu henüz bir önerisi, bu öneri komitede tartışılacak. onaylanırsa Meclis’e gelecek ve tartışılacak” dedi.

“İSTATİSTİKÎ BİR VERİ DAHİ YOK"

Askere her yıl yaklaşık kaç kişinin gittiği yönündeki sorumuza karşılık da Zeki Çeler, “gerekli veriler bize verilmedi. Son yapılan toplantıda, ‘erkek sayısı, doğum sayısı, üniversiteye gidenler ve mezun olacakların sayısı bellidir. ona göre bir hesaplama yaptığımızda, askerlik süresinin herkes için kısaltılmasına imkân yoktur’ denildi. Devlet Planlama Örgütü’nün verilerini bize vermelerini istedim ancak anlaşılan ellerinde böyle bir veri yoktur” dedi.

“BAŞBAKAN BENCİLCE GKK’YA UYUYOR"

GKK’nın askerlik süresinin kısaltılmasına sıcak bakmadığını, bu nedenle Başbakanlığın bu konuda ciddi bir çalışma yapmadığını söyleyen Çeler, “Kıbrıs Türk gençleri olarak bugüne kadar sustuk. Çünkü bir çalışma yapılacak vaatleri verildi. Ama son gelinen aşamada görülen o ki, Başbakan doğru düzgün bir çalışma ve araştırma yapmadan, bencilce GKK’nın kararına, isteklerine uyuyor ve askerliği genel anlamda kısaltmama kararı veriyor” diye konuştu.

TALEP 8 AYA DÜŞMESİ

Askerlik süresinin 8 aya düşürülmesi önerisinde bulunan TDP’nin Milletvekili Zeki Çeler, GKK ile Başbakanlık’ın genel bir kısaltmanın olmaması yönünde çalışması olduğuna işaret ediyor. Çeler, “gençler en verimli dönemlerinde kendilerini bir anda hapishanede buluyor” derken; CTP Gençlik Örgütü Başkanı OngunTalat da, “askerlik, gençlerin hayata atılmasının önünde büyük bir engeldir” diyor.

“BU MEMLEKETTEN KAÇMAMIZI İSTERLER”

Yasa’nın geçtiği günden itibaren genel af talebinde de bulunulduğunu, bunun da yapılmayarak, 2009’a kadar af çıkarılması kararı verildiğini anımsatan Çeler, “Bunu da yapmazlar. Yani bu memleketten kaçmamızı ve kaçanların geri gelmemesini istiyorlar. Amaç ve hedef budur, ben bunu görüyorum” dedi.

“HAPİSHANEDEN SONRA DEVLET SAHİP ÇIKIYOR MU?”

Yaşam koşulları nedeniyle, ömründen 15 ay gitmesini hiç kimsenin istemediğini işaret eden Çeler, “askerlik bittikten sonra bizlere herhangi bir iş imkânı sağlansa, eminim ki herkes askere seveseve gidecektir. Ama ömrümüzden 15 ay aslında bir hiç için çalınıyor. En verimli döneminde bir anda kendisini hapishanede buluyor. Sonucunda ise, devlet en verimli döneminde sosyal yaşamdan koparılan ve zarara uğrayan bu gençliğe hiçbir iş imkânı sağlamıyor” dedi.

“ÜLKENİZE GELMEYİN DEMEKTİR”

Yurtdışında yaşayanlara bedelli askerlik imkânı tanıyan uygulamaya da dikkat çeken Zeki Çeler, “anne ya da babası adaya gelir de, 90 günden fazla kalırsa, o genç bedelli hakkını kaybeder. Bu ne demektir, ülkeye gelmeyin demektir ve bu çok acımasızcadır. Açıkçası bu ülkede kalmamızı istemezler, kaçmamızı, kaçanların da geri gelmemesini isterler” diye konuştu.

“MAKARİYOS DAHA İNSAFLIYDI”

“1963-74 yılları arasında Makarios bile Kıbrıslı Türklerin adadan uzaklaştırılması hususunda
çok daha insaflıydı. En azından, bir daha geri gelmemeleri için uçak bileti, kalacak yer ve gittiği ülkede iş imkânı sağlard. KKTC’deki yasalar ise, yine aynı mentaliteyle gidenin bir daha geri gelmemesi için acımasızca bir tutum sergiliyor.

“AİLESİ ÖLSE ÜLKELERİNE GELEMİYORLAR”

Yurtdışındaki Kıbrıslı Türkler’in ise askerlik için ömründen 15 ay vermek istemediği için, ailelerinden herhangi birinin rahatsızlanması ya da vefatı halinde, ülkelerine gelemediklerini anlatan Çeler, ülkemizdeki gençlerin ise, askerlik yapmak istemediklerinden maddi külfet altına girerek, aileleri tarafından üniversiteye gönderilmek durumunda kaldığına değindi.

“BU ZARARLARI TELAFİ EDİLİYOR MU?”

Göç Yasası’ndan da en fazla zarar gören kesimin, yine o dönemde askere giden gençliğin olduğuna dikkati çeken Çeler, “Öğretmen akademisinden mezun olan bir kadın ve bir erkek öğrencinin arasında büyük bir eşitsizlik yaratmıştı. Mezun olan kadın öğrenci o dönem hemen işe başlarken, erkek askere gitmek zorunda olduğu için ve bu arada da Göç Yasası geçtiği için, erkekler Göç Yasası’ndan işlem görmeye başladı. Bu eşitsizliktir. Anayasa’ya da aykırıdır, çünkü eşitsizlik yaratır” diye konuştu.

“BU ÇALIŞMAYA ZERRE KADAR GÜVENİM YOKTUR”

Toplumun beklentisi ve uğradığı mağduriyet göz önünde bulundurularak, TDP olarak, askerlik süresinin 8 aya düşürülmesi önerisinde bulunduklarını anımsatan Çeler, “ciddi, güvenilir ve samimi bir şekilde bir çalışma yapılırsa ve gençlerin bu isteği kaale alınırsa yapılacak olan düşüş rakamı farklı da olabilir, buna da açığız. Ama şuanda yapılan çalışmaya benim zerre kadar güvenim yoktur. GKK ile Başbakanlığın bu çalışmasının üstünkörü olduğunun ve samimi olmadıklarının farkındayız” şeklinde konuştu.

“GELİN GENÇLİK HAREKETİ’ YARATALIM"

Tüm Kıbrıslı Türk gençlere ve her partiden gençlere, ‘gençlik hareketi’ yaratma çağrısında bulunan Zeki Çeler, “Erkeklerin askerlik yapmaktan kaçtığını, yapmak istemediğini, yapmaktan çekindiğini ve süresi kısalırsa, belki yapacaklarını maalesef, Meclis’te birkaç vekil haricindekiler kabul etmek istemiyorlar. Bu herhangi bir partiye değil, gençliğe bir fayda sağlayacak” dedi.

“YARIN KIYAMET KOPACAK"

Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin Çarşamba günü görüşülmesinin beklendiğini belirterek, bu yasa değişikliğinde askerlik süresinin kısaltılmaması yönünde bir eğilimin görüldüğüne dikkati çeken Çeler, “maddeler bizim istediğimiz şekilde değilse, kıyamet kopacak. Komiteden istedikleri gibi geçirseler bile, eğer vekiller onay verirse bizim önerilerimiz tekrardan Meclis gündemine gelir. Biz gençler eğer ki bu süreç içerisinde sağlam bir örgütlenmeye gider ve sesimizi duyurabilirsek bir başarıya ulaşabiliriz, henüz geç değil” diye konuştu.

“YAKINDA EYLEMLERE BAŞLIYORUZ"

Yakında eylemlere başlanacağı uyarısında bulunarak, gençlere çağrıda bulunan Çeler, “Gençler bizi takip etsinler, korkmasınlar. Askerde olanlar eğer kendileri herhangi bir eylem, katılım ya da tepkiyi koymaya korkuyorsa, aileleri, yakınları koysun. Niyetimiz kırmak, dökmek değil, sadece bu adada varolmak istiyoruz” diye de ekledi.

TALAT: ASKERLİK SÜRESİ KISALTILMALI

Hükümette bulunan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in (CTP-BG) Gençlik Örgütü Başkanı Ongun Talat da, askerlik sorununun çözülmesi için mücadele vermeye ve bunun takipçisi olmaya devam edeceklerini belirtti.

CTP Gençlik Örgütü olarak askerlik süresinin kısaltılmasının gerekliliğine dikkati çeken Talat, “gençlere askerlikte yüklenen çok gereksiz görevler vardır. Bu gereksiz yükler kaldırılmalıdır. Amaç, temel askerlik eğitimi verilmekse, çok daha kısa sürede bu eğitim verilebilir” dedi.

Askerlik süresinin kısaltılması için mücadele vermekte kararlı olduklarını belirten ongun Talat, “Gençler olarak talebimizi ısrarlı bir şekilde sürdürmeliyiz” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TAVRIMIZ BELLİDİR"

“İlgili komitede yer alan diğer milletvekilleri de, Güvenlik Kuvvetleri’nin kendilerine verdiği çalışmaların olumlu olmadığı bilgisini bize verirlerdi. Buna her halukarda çözüm bulunması gerektiği görüşündeyiz. Tabi bununla ilgili görüşlerimizi, gençlik örgütü olarak kamuoyu önünde tartışmayı değil, parti organlarında dile getirmeyi tercih ederiz. Şöyle de bir gerçeklik var ki, gençlik örgütünün tavrı bellidir ve dün neyise bugün de odur. Önerilerle ilgili örneğin bugün gündemde olan meslek lisesi mezunlarının askerlik süresinin düşürülmesi önerisini getiren CTP Gençlik Örgütü’dür. UBP hükümeti döneminde, doktoralılara bedelli hakkı verilmesi gündemdeydi ve o dönemki komiteye gençlik örgütleri çağırılmıştı. Bu şekilde, doktoralı ordusunun artırılacağına dikkat çekerek, buna karşı çıkmıştık. Meslek lisesilerinin teşvik edilmesi amacıyla bu okul mezunları için askerlik süresinin düşürülmesi önerisinde bulunmuştuk. Bu, şuanda bildiğim kadarıyla komitenin gündemindedir.”

“TALEBİMİZİ ISRARLA SÜRDÜRMELİYİZ"

“Fakat askerlik süresinin düşürülmesi, mutlaka GKK ile ortaklaşa bir iradenin sonucu olmalı diye düşünüyorum. Yani kriz yaratmaya gerek yoktur ama gençler olarak talebimizi de ısrarlı bir şekilde sürdürmeliyiz. Yakalım, yıkalım tarzında değil, CTP Gençlik Örgütü olarak bu sorunun çözülmesi için takipçi olmaya ve mücadele vermeye devam edeceğiz. Tavrımız dün ne ise bugün de odur. Gençlik Örgütü askerlik süresinin düşürülmesini destekler. Kıbrıslı Türk gençlerin askerlik koşulları ile ilgili her iyileştirmeyi gençlik örgütü olarak destekliyoruz. Hükümette veya muhalefette olmamız farketmez, eksikleri söylemeye devam edeceğiz.”

“ASKERLİK BÜYÜK BİR ENGELDİR"

“Gençlik Örgütü olarak, bizim nihayi hedefimiz askerliğin tümden kaldırılmasıdır. Ama bunun için Kıbrıs sorununun çözümü şarttır. Kıbrıs sorununun çözümü ile birlikte tüm ada askersizleştirilmelidir. Askerlik, gençlerin hayata atılmasının önünde büyük bir engeldir. Çağ da değişmiştir. Güvenlik Kuvvetleri’nin KKTC makamlarına bağlanması da çok önemlidir. Bu sayede Kıbrıslı Türklerin kendi kendini yöneten bir ordusunun olması ve profesyonel askerlik de gündeme gelebilir. Fakat şuanki koşullarda, profesyonel askerliğe geçilmesine, hazır değiliz diye düşünüyoruz, fakat ileride gündeme gelebilir sürenin düşürülmesi ise şuanki koşullarda bize göre mümkündür.”

“GEREKLİLİĞİ OLMAYAN NÖBET YERLERİ VARDIR"

“Şuanki koşullarda askerliği yapan gençlerin yüklendiği bize göre çok gereksiz görevler de vardır. Sınır bölgeleri hariç, çok gereklilik olmayan nöbet yerleri de vardır. Ben de askerliğimi yaptım ve bilirim; bu çocuklar çok uykusuz bir şekilde nöbet görevlerini sürdürürler. Uzmanların bile bazı sorumlulukları yeniden düzenlense birçok ihtiyaçtan kurtulacağımızı göreceğiz diye düşünürüm.”

“YÜZBAŞIYI, BİNBAŞIYI TAŞIMAYA MECBUR DEĞİLİZ"

“Bugünkü çağda, temel askerlik eğitimi verilmek amacı varsa, çok daha kısa sürede bu verilebilir diye düşünüyorum. Herşeyden öte Güvenlik Kuvvetleri de kendi hesabını yapmalıdır. Tabi bunu yaparken de, gereksiz diye tabir edilen yüklemeleri askerlerin üzerinden kaldırabilirler. Mesela, yüzbaşıyı, binbaşıyı arabalarla taşımaya mecbur değiliz. Türkiye’deki gibi servisler olur ve servislerle gidilir. Tüm mesaisi boyunca onun aracını askerin sürmesinin hiç de gereği yoktur.”

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.