1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASKERLİK YASA ÖNERİSİ OYBİRLİĞİYLE ONAYLANDI
ASKERLİK YASA ÖNERİSİ OYBİRLİĞİYLE ONAYLANDI

ASKERLİK YASA ÖNERİSİ OYBİRLİĞİYLE ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’ni oybirliğiyle kabul etti.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’ni oybirliğiyle kabul etti.

Komite Başkanı Menteş Gündüz’ün konuyla ilgili raporu okumasının adından bazı milletvekilleri söz alarak görüşlerini aktardı.

Yasa önerisi, “devlete mali açıdan ek külfet getirmeden ve kamu düzenini bozmadan Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı altında hizmet yapan 40 yaşındaki kadınlar ile 45 yaşına gelen erkek mukaveleli er ve erbaşların hizmetlerinin emekli oluncaya kadar güvence altına alınması ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın sivil kadrolarında istihdam edilmelerine” yönelik kuralları düzenliyor.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, yasa önerisi ile ilgili detaylı çalışmalar yapıldığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

TDP Milletvekili Zeki Çeler de, yasa önerisine olumlu oy vereceklerini belirterek, GKK’nın en üst kademedeki komutanının KKTC vatandaşı olabilmesi konusunun da gündeme getirilmesini istedi.

DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz de, emeği geçen tüm kesimlere teşekkür etti.

CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali ise, “Bugün bir anomali düzeltilecek. Sosyal güvencenin sağlanmasıyla askeri kurallara uyanların ordu bünyesinde istihdamının sürmesi sağlanacak” dedi.

UBP milletvekili Ersin Tatar da, düzenlemeye destek vereceklerini, olayın mali boyutu değerlendirildiğinde parasının Türkiye tarafından verildiğinin görüleceğini, bu düzenlemelerden dolayı doğacak ek mükellefiyetlerin savunma bütçesinden karşılanacağını kaydetti.

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, mücahitlerden kurulu GKK’nın önemli bir kurum olduğunu belirtti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yasal değişiklikle, GKK’ta çalışan, 40 yaşında sistemin dışına çıkarak gelirden yoksun durumda hayatını sürdüren kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Önemli olanın çalışanların çalıştığı sürede geride kalan hayatlarının garanti altına alınması olduğunu söyleyen Yorgancıoğlu, katkı koyan herkese teşekkür etti.

Daha sonra yasa madde madde görüşülerek, bütünü oybirliğiyle geçti.

UBP GRUBU POROTESTO ETTİ, SALONU TERKETTİ

Daha sonra Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi. İlk olarak Komite Başkanı Birikim Özgür yasa tasarısına ilişkin raporu okudu.

Bu sırada UBP Milletvekili Ersan Saner söz alarak, komitede uygun bulunmasına karşın Alihan Pehlivan’ın YYK üyeliğine  atanmasına ilişkin önerilerinin Genel Kurul’da oybirliğiyle reddedilmesini eleştirdi.

Saner, protesto etmek için Meclis salonunu terk edeceklerini söylemesinin ardından, UBP grubu meclisi terk etti.

Saner’in konuşmasının ardından söz alan CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, komitenin sadece hukuka uygunluğu değerlendirdiğini, uygun bulunmasıyla adayın onay için Genel Kurul’a gönderildiğini anlattı.

Erhürman, raporla sunulan adayların sadece yasadaki koşullara göre değerlendirildiğini kaydetti.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, “Başka nedenlerle çıkmayı düşündüğü halde bunu gerekçe olarak göstererek salonu terk eden UBP grubuna teessüf ederim. Esas neden biraz sonra görüşülecek yasalardır” dedi.

UBP’nin yasalarla ilgili tavrını bu şekilde gösterdiğini belirten Yorgancıoğlu, “Meclisin itibariyla ilgili endişe varsa, ona göre davranılması gerekir. Komiteden gelen bazı konular daha önce de Mecliste değişime uğradı” diye konuştu.

Yorgancıoğlu, “Samimi ve yapıcı olmak lazım. Başka türlü bu ülkeyi düzeltmek mümkün değil. Kimse Meclis iradesini yok sayma hakkına sahip değildir” dedi.

UBP Milletvekili Ersan Saner, daha sonra kurul salonuna geri dönerek, dışarı çıkmalarının başka taraflara çekilmemesini istedi. Saner, “Eğer samimi iseniz az önce reddettiğiniz YYK üyesini şimdi kabul ediniz ve biz de salona dönelim. Ama bizi başka şeyle suçlamayınız”dedi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da oturduğu yerden söz alarak, “Askerlik Değişiklik Yasa Önerisi’nin görüşülmesinden önce bu öneri görüşülmüştü, neden şimdi bu kararı aldınız” diye sordu.

Bunun ardından Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın görüşülmesine geçildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.