1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASKERLİK YASA ÖNERİSİNİN İVEDİLİĞİ OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ!
ASKERLİK YASA ÖNERİSİNİN İVEDİLİĞİ OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ!

ASKERLİK YASA ÖNERİSİNİN İVEDİLİĞİ OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ!

Gözler meclise çevrildi!

A+A-

7 YASA TASARISININ İVEDİLİĞİ ONAYLANDI

TDP’NİN ASKERLİK YASA ÖNERİSİNİN İVEDİLİĞİ OYÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yasama göreviyle toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında saat 10.15’te açılan toplantıda, Meclis Genel Kurulu; Motorlu Araçlar ve Yol Güvenlik Yasa Tasarısı, Bilançoların Güncellenmesi Yasa Tasarısı, Vergi Usulü Yasa Tasarısı, Katma Değer Vergisi Yasa Tasarısı, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasa Tasarısı ile Motorlu Araçlar ve Yol Trafik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliğini oyçokluğu ile; Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliğini ise oybirliğiyle kabul etti.

Bunun ardından TDP Milletvekillerinin Cumhuriyet Meclisine sunduğu Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi ile ilgili ivedilik kararı görüşüldü ve oyçokluğu ile onaylandı. Buna göre TDP önerisi, CTP-BG’nin yasa önerisi ile komitede birleştirilecek.

ÇELER

TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler öneri ile ilgili yaptığı konuşmada, ivediliği, askerlik görevini yapan ve gidecek olan gençlerin umutlarına karşılık vermek için yaptıklarını belirtti. Çeler, ülkede parasız eğitim olmadığını, gençlerin ülkeden göç etmemesi için bir şey yapılmadığını öne sürerek, yasa önerisinin ivediliği konusunda destek istedi

ERHÜRMAN

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman da, kendi adına ve partisi adına oylarının olumlu olacağını, ivedilik alınırsa CTP-BG’nin sunduğu yasa önerisi ile TDP’nin önerisinin komitede birleştirilebileceğini, ancak TDP önerisinde yer alan “vicdani ret” konusu ile ilgili Anayasada uygunluğunun tartışmalı olduğunu kaydetti.

Anayasa (Değişiklik) Taslağında vicdani ret ile ilgili değişiklikler bulunduğunu ancak tüm siyasi partilerin anlaşması ve referanduma gidilmesi durumunda değiştirilebileceğini ifade eden Erhürman, Anayasa’nın yurt ödevinin nerede yapılacağını açık yazdığını, o yüzden ciddi beklenti yaratan vicdani ret konusunda Anayasanın açık olduğunu vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU

UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, TDP’den yapılan askerlik ile ilgili yasa önerisinin gençleri beklenti içine soktuğunu, ancak bu konunun komitede tartışılması gerektiğini ifade ederek, bu konuların somut olarak komitede tartışılması için UBP’nin oyunun olumlu olacağını kaydetti.
DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, önerinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, bu konuda alınan ivediliğin veya önerilerin gençlere “boşu boşuna umut pompalamak” olduğunu savundu.

Taçoy, “Anayasa izin vermezse bu yasayı nasıl yapacaksınız” diye sordu ve “kimseye umut pompalamayalım” dedi, olumsuz oy vereceğini söyledi.

ÖZEL EĞİTİM YASA ÖNERİSİ

Ardından “Özel Eğitim Yasa Önerisi” ile ivedilik ele alındı ve onaylandı.

DİNÇYÜREK

Öneri sahibi DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek söz alarak, öneri hakkında milletvekillerine bilgi verdi. Dinçyürek, öneride, özel eğitime muhtaç duyan bireylerle ilgili eğitimden sosyal yaşama kadar birçok iyileştirmenin bulunduğuna işaret etti.

Nazım Çavuşoğlu da söz alarak, bu yasa değişikliği önerisine UBP olarak destek vereceklerini belirterek, ülkede özel eğitime muhtaç bireylere eşitlik temelinde hizmet verilmesi gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu, bireylerin refahına yönelik adımlara her zaman destek vereceklerini belirtti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı da, bir ülkenin çağdaşlığının eğitimi ve sağlığına bakarak görülebileceğine işaret ederek, yasa önerisine yönelik görüşlerini dile getirdi. Öneride doğru uygulamaların olduğunu, öneriyi olumlu ve önemli gördüğünü, oylarının olumlu olacağını vurguladı.

Genel Kurulda, Kesin Hesap Yasa Tasarıları ile Sayıştay Denetim Raporlarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Özel) Komitenin, Jeoloji ve Maden Dairesi’nin 2009-2012 yıllarına ait gelirleriyle ilgili raporu ele alındı ve Hasan Taçoy rapor ile ilgili bilgi verdi.

Taçoy, komitenin çalışmalarına devam ettiğini, birçok öneriyi görüştüğünü, bazı eksik görülen konuların da Meclise geldiğini, birçok daha raporda bulunduğunu ancak devletin bu konuda cevaplar vermediğini ifade ederek, birçok bakanlığa sorulan sorulara yanıt gelmediğini ve raporların getirilemediğini kaydetti.

Bu sorulara yanıt gelmesinin, raporların tamamlanması ve komitenin çalışmalarını bitirmesi yönünden çok önemli olduğunu ifade eden Taçoy, bu konudaki sorunların giderilmesini ve Meclis tarafından sorulan sorulara hızlı yanıt verilmesini istedi.

Tufan Erhürman da, komiteye teşekkür ederek, Taçoy’un söylediklerinin demokrasi adına doğru olmadığını, bu sorulara yanıt verilmemesinin “kabul edilemez” olduğunu belirtti. Erhürman, sorulara yanıt vermeyen kamu görevlilerini uyararak, bu konuda cezai işlem yapılabileceğini kaydetti, Meclis’in bu konuda takipçi olması gerektiğini söyledi.

SİBER: “SİGARAYI BIRAKALIM”

Meclis Başkanı Sibel Siber, oturuma geçilmeden, dün Sigara Bırakma Günü olduğunu anımsatarak, sigaranın kanser yaptığının tıbbi olarak kanıtlandığına işaret etti ve halkı sigara içmeyi bırakmaya ve sigara içmeye başlamamaya çağırdı.

Siber’in bu çağrısının ardından Motorlu Araçlar ve Yol Güvenlik Yasa Tasarısı, Bilançoların Güncellenmesi Yasa Tasarısı, Vergi Usulü Yasa Tasarısı, Katma Değer Vergisi Yasa Tasarısı, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulü Yasa Tasarısı,  Kurumlar Dergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliğini oyladı. Tasarıların ivediliği genel kuruldan oyçokluğu ile kabul edildi.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Motorlu Araçlar Yasa Tasarısı ile ilgili yaptığı konuşmada,  her yasanın ivediliğinin istendiğini, ancak önemli olanın halk için yasaların meclisten geçirilmesi olduğunu, bu yüzden gerçekten ivedi olan yasaların ivediliğinin alınmasını isteyerek, buna örnek olarak Hal Yasası’nı gösterdi.

MUNGAN

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, yasanın artık demode kaldığını ifade ederek, yasa üzerine oldukça detaylı çalışıldığını, sadece ivediliğinin istendiğini, bunun detaylı şekilde komitede tartışılacağını, yasanın günümüz koşullarına taşınacağını ve sıkıntıların aşılacağını kaydetti.

Mungan, yasa tasarılarının uzun vadede KKTC için olumlu yönde düzenlemeler içerdiğini ifade ederek, ekonomiyle ilgili yapılan düzenlemelerin Meclis gündemine taşınacağını kaydetti.

BRT ile ilgili ise, kurumlara ne kadar katkı yapılacağının bütçede öngörüldüğünü ifade eden Mungan, 2014 bütçesinde öngörülen rakamların 13’te 1’inin aktarıldığını ve kurumdaki düzenlemelere başka bir şekilde müdahil olmayacaklarını söyledi.

SENNAROĞLU

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu da söz olarak, TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın tarıma yapılan desteklerle ilgili sorduğu soru üzerine, gıdayı üreten sektörün tarım olduğunu ve bunun halka ucuz sağlıklı gıda sağlanması için desteklendiğini, ancak üreticiye yani kişiye değil üretime destek verildiğini, bunun AB’de böyle olduğunu ve KKTC’de de bunun öyle uygulandığını vurguladı.

ÇAKICI

TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı da, Kamu Alacakları ile ilgili yasa tasarısının ivelik istemiyle ilgili söz alarak, ekonomi ile ilgili uzun vadeli çözümler alınmaya çalışıldığını, ancak ekonomik sıkıntıların bulunduğunu ifade ederek, üniversite öğrencileri, esnaf ile ilgili ne önlemler alındığını sordu.

Dövizin arttığını ve okul ücretlerinin de arttığını işaret eden Çakıcı, ayrıca BRT’de çalışanların ek ödeneklerinin kesildiğini, bunun hükümete sorulduğunda, “orada ayrı bir yönetim var” dendiğini, bunun başka bazı yerlerde de kullanıldığını ifade etti ve bu açıklamaları eleştirdi. Hükümetin döviz artışından dolayı bugün bu yasaları Meclise getirdiğini, ancak döviz artışının çalışanların haklarından kesilerek kapatılamayacağını ifade eden Çakıcı, BRT’deki kesintilerin de yasalara aykırı olduğunu savundu.

Öte yandan Askerlik Yasa Tasarısı ile ilgili Meclis önünde açıklama yapan TDP Gençlik, BKP Gençlik ve Baraka örgütü üyeleri de Meclis Genel Kurulu’nu izliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.