1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASKERLİK YENİDEN MASADA!
ASKERLİK YENİDEN MASADA!

ASKERLİK YENİDEN MASADA!

GKK’dan rütbeli komutanların da hazır bulunduğu dünkü toplantıda “genel görüşme” yapıldığı öğrenildi;

A+A-

'Askerlik Yasası' meclis yeniden kapsamlı bir toplantıda ele alındı. Dünkü toplantıya Başbakanlık yetkilileri ve GKK’dan rütbeli komutanlar da katıldı

Meclis Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni yeniden masaya yatırdı. Gençlerin merakla beklediği yasa önerisinin ne zaman genel kurulda yasalaşacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi, gündeminde bulunan, Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin genel görüşmesine dünkü toplantısında devam etti.

Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman başkanlığında toplanan komiteye bu kez Başbakanlık ve GKK temsilcileri de katıldı.

GKK’dan rütbeli komutanların da hazır bulunduğu dünkü toplantıda “genel görüşme” yapıldığı öğrenildi, daha detaylı bir açıklama yapılmadı.  Gençlerin merakla beklediği yasa önerisinin ne zaman genel kurulda yasalaşacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Tufan Erhürman daha önce yaptığı açıklamada  “Yol haritası çizildi. Bundan sonra komite bu yol haritası üzerinden öneriyi ele almaya devam edecek, hızla sonlandırmak için çalışacak” şeklinde konuşmuştu.

Kimler katıldı?

Komite toplantısına davetli olarak, Yasa Önerisi’nin sahibi CTP Milletvekili Dr. Abbas Sınay, TDP Milletvekili Zeki Çeler, UBP Milletvekili Dursun Oğuz, KKTC Başbakanlık’tan Handan Aksoy, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Ali Koruk, Koray Uğurluay ve. Derviş Bozkurt katıldı. Komite toplantısına, UBP Milletvekili Ali Pilli, UBP Milletvekili Erdal Özcenk, DP Milletvekili Fikri Ataoğlu, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe Kürşat katılırken, DP Milletvekili Hüseyin Alanlı Komite toplantısına katılmadı.

Komutanlar, Başbakanlık, Maliye ve Başsavcılık yetkilileri…

Komite, bundan önceki toplantılarında Başbakanlık, Başsavcılık, Maliye Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan da rütbeli komutanları ağırlamış, görüş ve önerilerini dinlemişti.

Bir toplantısını da siyasi partilerin gençlik örgütlerine ayıran Komite, konuyla ilgili gençlerin de görüş ve önerilerini almıştı.

Askerlik süresinin kısaltılması, bedelli askerlik…

Meclis komitesinde konuşulmaya başlanan önerinin son şekli askerlik süresinin kısaltılmasını ve bedelli askerlik konularında detaylı yeni düzenlemeleri içeriyor.

Yasa Önerisi, başka bir ülkede askerliğini yapmış olanlar KKTC’de askerlik yapmak zorunda olmaması, askerlik süresinin kısaltılması, meslek lisesi ve iki yıllık yüksekokul mezunlarına özel olarak süre kısaltılması, özel statüde askerlik yapma hakkı olanlardan, anne veya babasından biri 90 günden fazla ülkede kalanların hakkını kaybetmemesi, bunun yerine anne ve babası birlikte 90 günden fazla ülkede kalanların bu haktan yararlanamamasına ilişkin düzenlemeler içeriyor.

Öneride ayrıca, lisanslı ve profesyonel sporcuların 9 yıl yurt dışında kalmak şartıyla 6000Stg ödeyerek bedelli askerlik yapabilmesini, 49 yaşından büyük olanların her şekilde askerlikten ve bedelli askerlik için ücret ödemekten muaf tutulmasını sağlayacak maddeler de yer alıyor.

Yedek subay olarak askere gittikten sonra doktoraya hak kazananların bedelli askerlikten yararlanmak veya kalan askerlik süresini doktora bittikten sonra yapmak üzere serbest bırakılmasını sağlayacak hükümler öngören öneri, 1 Ocak 2009 tarihinden önce ülkeden ayrılıp yabancı ülkeye gidenlerin, saklı, yoklama kaçağı, bakaya veya firar durumuna düşmeseler bile bedelli askerlikten yararlanabilmesini sağlayacak düzenlemeler de içeriyor. Öneri,  31 yaşından büyük olan, ülkede yaşayan ve bir şekilde askere gitmemiş olan kişilerin 2000Stg ödeyerek 1 ay hizmet yapmak suretiyle hizmetini yerine getirmesini sağlamayı da öngörüyor.

YD
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.