1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASMAALTI'NDA PARK SIKINTISI DA VAR...
ASMAALTI'NDA PARK SIKINTISI DA VAR...

ASMAALTI'NDA PARK SIKINTISI DA VAR...

''Hükümet de kendi koltuk derdine düştü, bizi düşünen yok...'' Herkesin 5TL park ücreti ödeyecek gücü var mı?

A+A-

“ESNAF RUM GÜMRÜĞÜ’NDEN ŞİKÂYETÇİ”:

Detay'ın haberine göre, Güney Kıbrıs’tan gelen Rumlar ile turistlerin, Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde rağbet ettiği marka ürünlerin, yüzde 60’ının orijinal değil, taklit olduğu belirtilirken, bu ürünleri satan esnaf ise Rum gümrüğünün bu ürünlerin geçişine izin vermemesinden dert yanıyor.

“İMİTASYON ÜRÜNLER ARTIK SATILAMIYOR”:

KKTC’nin imitasyon üzerinden dönen bir ekonomisi olduğu belirtilirken, sınır kapılarında Rum polisinin aldığı sıkı tedbirler sonucunda bu ürünlerin satışının oldukça düştüğü, bunun ekonomiyi de olumsuz etkilediği belirtiliyor. Detay Gazetesi’ne konuşan esnaf, özellikle Rumların rağbet ettiği imitasyon marka ürün satışlarının şimdilerde dibe vurduğundan yakınıyor. Esnaf, ayrıca Güney’den alışverişlere de bir kısıtlama getirilmesini istiyor.

Güney Kıbrıs’tan gelen Rumlar ile turistlerin, Kıbrıs’ın Kuzeyi’nde rağbet ettiği marka ürünlerin, yüzde 60’ının orijinal değil, taklit olduğu belirtilirken, bu ürünleri satan esnaf ise Rum gümrüğünün bu ürünlerin geçişine izin vermemesinden dert yanıyor.

KKTC’nin imitasyon üzerinden dönen bir ekonomisi olduğu belirtilirken, sınır kapılarında Rum polisinin aldığı sıkı tedbirler sonucunda bu ürünlerin satışını yapan esnafın, satışlarının dibe vurduğu, bunun ekonomiyi de olumsuz etkilediği belirtiliyor.

İmitasyon marka ürün satan esnaf, taklit ürünlere Rumlar tarafından rağbet olduğunu belirtirken, Rum gümrüğünün bu ürünlere el koymasına isyan ediyor ve Güney’den alışverişlere de aynı uygulamanın getirilmesi gerektiğini savunuyor.

İmitasyon marka ürün satışı yapan bazı esnaf ise, orijinal ürün satışı yapan tescilli firmaların bu durumdan olumsuz etkilendiğini belirterek, marka ürün satışına bir kural getirilmesi gerektiğini düşünüyor.

İMİTASYON ÜRÜN SATAN ESNAF NE DİYOR?

MUSTAFA OSMANLI: “RUMLAR TAKLİT ÜRÜNLERE RAĞBET EDİYOR”
“Özellikle Rumlar, Kuzey’den alışverişlerinde Armani, Dior, Adidas, Dolce Gabbana, Polo, Disel, Benetton, Converse ve bunun gibi markaları tercih ediyor. Çünkü Güney’de bu markalar 4 katı fiyatına satılıyor. Buradan taklitlerini yani imitasyon ürünleri ucuza alırlar. Güney’de bir çift ayakkabı 150 Euro’ya satılırken, burada 20-30 en fazla 50 TL’ye satılıyor. Yani Rumlar sahte ürün almak için Kuzey’e geliyorlar. Eskiden bizden aldıkları ürünleri Güney’e geçirirlerdi. Şimdi ise gümrük alınır.”

OLGUN ŞİLA: “RUM SAHTE DİYEREK ÜRÜNLERİMİZİ GEÇİRTMİYOR”
“Güney’den gelen ayakkabıların içerisinde ne yazdığına baksınlar. Uzak Doğu ülkeleri yazar. Bizim sattığımız ayakkabılarda da Uzak Doğu yazıyor. Nasıl orijinaldir, nasıl değildir? Ve orada çok pahalıdır. Müşteri bu tarafa gelip alıyor. Rum polisi de, KKTC’den satın alındığında orijinal değildir diyerek, Rumların elinden ürünleri alıyor. Hâlbuki anlaşılamaz, ben 50 yıldır bu mesleğin içindeyim, orijinal olan ve olmayan ayakkabıyı ayırt edemiyorum. Ben anlamadıktan sonra kimse anlamaz. KKTC’den aldığına göre ‘sahtedir’ denir. Marka ürünlerde tek fark fiyatıdır. Bizim sattığımız ayakkabılar 50 TL civarındadır. Orijinal denilenler de, bu fiyatın 4 katına satılıyor. Esas konu Rum’un bizden alışverişidir. Bizim düzelmesini istediğimiz, Rum’un orijinal değildir diyerek, insanların ürünleri ellerinden almasıdır. Pantolonları iki tane giyerler veya tişörtleri alırlar üst üste giyerler ve geçirirler. Ya da eski ayakkabılarını bırakıp, yeniyi giyerler ve giderler. Güney Kıbrıs’a ürünlerimizin geçişinin engellenmesi olayının son bulmasını isteriz.”

İBRAHİM ASOL: “MARKALAR GELİŞİ GÜZEL FİYATA SATILIYOR”
“Taklit ürün satışı her yerde yasaktır. Marka ise fiyatında satılmalıdır. Markalar eğer fiyatından düşük satılırsa o markanın ismi körlenir. Markaların fiyatının altında satılması doğru bir şey değildir. Bu Türkiye’de de böyledir. Tescil olan bir marka nasıl fiyatının yarısına satılabilir? 15 yıl önce de kotlar marka basılırdı. Çin’den marka getirirler, 15-20 liraya satarlar.  Eğer marka satacaksan acentesinden alırsın ve normal fiyatından satarsın. Kimse kimsenin markasını kullanamaz. Burada markalar gelişi güzel fiyata satılıyor. Benim ürünlerim orijinal değil üzerinde marka var ama sahtedir.”

CEMALİYE BAĞCIOĞULLARI: “HALKIN GÜNEY’DEN ALIŞVERİŞİ ENGELLENMELİ”
“Rumların tercihleri hep markadır. Ama şuanda geçiremiyorlar. Bu yüzden de eskisi gibi ürünlerimize rağbet yok. Bu marka sıkıntıları iki yıl önce başladı. Bunun önüne geçilemez. Ama bizim vatandaşlarımız Güney’den alışveriş yapıyor. Bunun engellenmesi lazım. Devletimiz de ülke esnafının korunması için aynı tedbiri almalıdır. O tarafa çok ciddi paralar geçiyor. Bunlar bizim ciddi kayıplarımızdır. İmitasyon ürünleri biz de artık getiremeyeceğiz diye duyduk. Marka ürün satamayınca biz kime ne satacağız? Hükümet de kendi koltuk derdine düştü, bizi düşünen yok. Esnaf da kendi çabaları ile ayakta durmaya çalışıyor. Özellikle Arasta’da ve Asmaaltı’nda park sıkıntısı var. Herkesin park yerine 5 TL ödeme gücü var mı? Ayrıca Arasta’da yön levhaları yeterli değildir ve insanlar yönlerini bulamıyor ayrıca trafik sıkışıyor ve ciddi sıkıntılar yaşanıyor.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.