1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ASRIN PROJESİ, ASRIN KRİZİNE DÖNDÜ
ASRIN PROJESİ, ASRIN KRİZİNE DÖNDÜ

ASRIN PROJESİ, ASRIN KRİZİNE DÖNDÜ

Büyük yatırımlarla 5 ay önce Asrın projesi” adı altında KKTC’ye taşınan su “Asrın krizine” döndü.

A+A-

Star Kıbrıs

Büyük yatırımlarla 5 ay önce Asrın projesi” adı altında KKTC’ye taşınan su “Asrın krizine” döndü. Su anlaşmazlığı nedeni ile hükümet bozulma noktasına gelirken, UBP, anlaşmayı kabul etmeyen CTP’ye 2 gün süre verdi

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) “Asrın projesi” adı altında taşınan su “Asrın krizine” döndü. Suyun işletmesi konusu ve hükümetin hazırladığı ileri istişare önerilerini görüşmek üzere geçtiğimiz haftalarda Ankara’ya giden 4 bakan uzlaşı ile döndüklerini açıklasa da su ile ilgili tartışmalar daha da alevlendi.

Koalisyon ortağı CTP’nin anlaşmaya karşı çıkması ile alevlenen krizde farklı görüşler ortaya atılırken, su anlaşması için Türkiye’ye giden dört bakandan biri olan Maliye Bakanı Birikim Özgür, dünkü açıklamasında sert bir tavır göstererek istenilen sonucun alındığını ve Ada’ya mutlu dönüldüğünü söyledi. Başbakan Kalyoncu ise su tartışmalarının uzun süre bitmeyeceği sinyalini verirken, Ulusal Birlik Partisi’nin kabinede yer alan bakanları, Genel Başkan Hüseyin Özgürgün başkanlığında dün acil bir toplantı yaparak CTP’yi su anlaşmasını kabul etmeye davet etti.

Öte yandan Maliye Bakanı Birikim Özgür, Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin en kısa sürede su anlaşmasına imza atılmaması halinde istifa edecekleri öne sürüldü. Su ile ilgili tartışmalar sürüp giderken 3.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da tartışmaların yersiz olduğunu, halkın oyalandığını söyledi. Star Kıbrıs’a konuşan Eroğlu, su ile ilgili protokolün İrsen Küçük ve Özkan Yorgancıoğlu döneminde kabul edildiğini ifade etti.

ANLAŞTIK MI ANLAŞMADIK MI?

TC ile KKTC arasından su ile ilgili görüşmelerde Ankara’dan uzlaşı ile dönüldüğüne dair açıklamalar rağmen su konusunda kriz gittikçe büyüyor.

Su konusunda farkı görüşler ortaya konarken, Maliye Bakanı Birikim Özgür, daha önce ve dünkü bir kabulünde de su konusunda Ankara’da yürütülen görüşmelerde, KKTC tarafının hassas olduğu konularda “imzalamayız” diyerek görüşmelere ara verdiklerini, biraz da sert bir tavır göstererek istenilen sonucun alındığını ve Ada’ya mutlu dönüldüğünü söyledi.

BAŞBAKAN’DAN SÜREÇ UZAYACAK SİNYALİ

Bakan Özgür, sabah saatlerinde bu açıklamayı yaparken aynı saatlerde Meclis Genel Kurulu’nda konuşma Başbakan Ömer Kalyoncu su tartışmalarının uzun süre bitmeyeceği sinyali verdi. Kalyoncu, su konusunun uzayan ve daha da uzayacak bir konu olduğunu ifade ederek, yerel su kaynaklarının işletmeciye devredilmeyeceğini ancak suların artık kontrollü olacağını aksi halde aküferlerin korunamayacağını da vurguladı.

HÜKÜMETTE SON 2 GÜN

Başbakanın “sürecin uzayacağına dair” açıklamaları üzerine hükümetin küçük ortağı Ulusal Birlik Partisi’nin kabinede yer alan bakanları, Genel Başkan Hüseyin Özgürgün başkanlığında dün öğleden sonra UBP Genel Merkezinde toplantı yaptı.

Elde edilen bilgilere göre toplantıda CTP’nin su metnine imza atması için 2 gün süre verilmesine, bu süre içerisinde adım atılmaması halinde hükümetin bozulması için girişimlerde bulunulması yönünde karar alındığı öğrenildi. Ayrıca UBP'li Milletvekillerinin bugün saat 10:00'da parti meclisinin ise öğleden sonra toplanarak yeniden durum değerlendirmesi yapacağı belirtildi.

ÖZGÜRGÜN, İNKÂR ETMEDİ

Toplantı sonrası yazılı açıklama yapan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, partisinin, “ortağı olduğu hükümetten, ülkeye ve halkına sorumluluğu gereği önceden onayladığı metni aynen imzalayarak su konusunun en kısa sürede sonlandırılmasını talep ettiğini” açıkladı.

Hüseyin Özgürgün, “hükümetler arası anlaşmaların parti meclisi tartışmalarıyla inkâr edilemeyeceğini” de kaydetti. UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün,“Kıbrıs Türk siyasi tarihinde kırk yıllık siyasi rekabetin baş aktörleri durumunda olan UBP ve CTP’nin ülkeye hizmet temelinde oluşturduğu koalisyon hükümetinin parti çıkarlarının değil, ülkenin ve halkımızın kazanımları üzerine kurgulandığının” herkesçe bilindiğini belirtti.

“Hal böyleyken Asrın Projesi olarak nitelendirilen Anavatan Türkiye’nin milyarlar harcayarak ülkemize ulaştırdığı ‘su’ konusundaki anlamsız tartışmaların suyun yönetiminin ya da işletmesinin çok ötesine taşındığını üzülerek gözlemlemekteyiz” diyen Özgürgün, parti meclisi tartışmalarıyla hükümetler arası anlaşmaların inkar eder anlamlar yüklenmesinin asla kabul edilemeyeceğini kaydetti.

ÖZGÜRGÜN, “TAVRIMIZ NET”

Özgürgün, “Ulusal Birlik Partisi’nin su konusundaki tavrı gayet nettir ve başından beri çok iyi bilinmektedir. UBP’ye göre mesele suyun ülkemize, topraklarımıza ulaşmasıdır. Bunun dışında tartışmalar, niyeti aşmaya yöneliktir. Asrın Su Projesi, Anavatan Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, Kıbrıs Türk halkının refah ve mutluluğuna yönelik sağladığı sayısız projelerin devamıdır. Ulusal Birlik Partisi, ortağı olduğu hükümetten, ülkeye ve halkına sorumluluğu gereği önceden onayladığı metni aynen imzalayarak su konusunun en kısa sürece sonlandırılmasını talep eder” dedi.

BAŞBAKAN VE CTP’DEN İKİ BAKAN İSTİFA EDEBİLİR İDDİASI

Öte yandan su ile ilgili görüşmeler için Ankara’ya giden dört bakandan Maliye Bakanı Birikim Özgür ile Tarım Bakanı Erkut Şahali’nin en kısa sürede su anlaşmasına imza atılmaması halinde istifa edecekleri öne sürülürken, Başbakan Kalyoncu’nun da istifa edeceğine dair sinyaller verdiği iddia edildi.

TALAT, “HALKA GİDERİZ”

Koalisyon ortağı CTP’nin anlaşmaya karşı çıkması ile başlayan su krizi devam ederken, geçtiğimiz Cumartesi günü Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, hükümetin henüz su konusunda karara varamadığını belirtti. Talat, 'Gerekirse halka gidilebilir.' dedi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi'nin (PM) gerçekleştirdiği toplantıdan sonra açıklama yapan Talat, su konusunda basına yansıyan metinlerin toplumda, sivil toplum örgütlerinde, siyasi partilerde ve CTP PM üyeleri arasında çeşitli tartışmalara neden olduğuna işaret etti. Parti Meclisi'nde uzun boylu bir değerlendirme yaptıklarını söyleyen, hükümetin de henüz bir karara varmadığını kaydeden Talat, gerekirse su konusunda halka gidebileceklerini söyledi.

BAZI BELEDİYELER DE TEPKİLİ

Öte yandan bazı belediyelerin de su ile ilgili metni kabul etmedikleri, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin istifa etmeyi düşündüğü, ayrıca LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın da su metnine sıcak bakmadığı ve konuyu Belediye Meclisi’nde görüştükten sonra sürece katılıp katılmayacaklarına karar vereceği belirtildi.

SENDİKALAR KABUL ETMİYOR

Su tartışmalarına katılan Sendikalar da görüşünü ortaya koydu. BASIN-SEN, BES, ÇAĞ-SEN, DAÜ BİR-SEN, DAÜ-SEN, DEV-İŞ FEDERASYONU, GÜÇ-SEN, KOOP-SEN, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, TIP-İŞ, TÜRK-SEN Federasyonu, VERGİ-SEN, su yönetiminin özelleştirilmesi anlamına gelen su anlaşmasının kabul edilmeyeceğini ifade etti.

KRİZİN ASIL NEDENİ “PARAYI KİM TOPLAYACAK”

Yaşanan krizin temelinde ise suyun KKTC’de içinde dağılımı için gerekli olan yatırımların özel bir sektörün yapması ve su faturalarını toplamasına dair anlaşmada geçen madde yatıyor. KKTC’ye pompalanan yıllık 75 milyon metreküp suyun son kullanıcıya ulaşması için 650 milyon liralık altyapı yatırımı yapılması gerekiyor.

Belediyelerin ve hükümetin kaynağı olmadığı için suyun kamu-özel ortaklığı ile KKTC hükümetinin denetiminde işletilmesi, gerekli 650 milyon liralık yatırımın da özel sektörün yapması öngörülüyor. Öte yandan yatırımı yapan özel sektörün su faturaları işletme ihalesini almasını ve faturaları toplamasını ön gören anlaşmaya CTP Parti Meclisi ve Belediyelerin önemli bölümü karşı çıkıyor.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.