1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ASRIN PROJESİ” YANKILARI SÜRÜYOR!
“ASRIN PROJESİ” YANKILARI SÜRÜYOR!

“ASRIN PROJESİ” YANKILARI SÜRÜYOR!

Türkiye’den KKTC’ye denizaltı boruları aracılığıyla getirilecek suyla ilgili yankılar sürüyor.

A+A-

CONİS: “BARIŞ SUYU BÖLÜYOR… MİLLİ ÇIKARLARIMIZ AÇISINDAN OLUMSUZ BİR GELİŞME”

PROJE BÖLGESİNDE MALI OLAN RUMLARI BİZZAT RUM AVUKATLAR TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU’NA YÖNLENDİRİYOR

“Asrın Projesi” addedilen, Türkiye’den KKTC’ye denizaltı boruları aracılığıyla getirilecek suyla ilgili güneydeki yankılar sürüyor.

Politis gazetesi “Barış Suyu Bölüyor… Türk Suyunun Kıbrıslı Türk Çiftçileri Zenginleştirmesinden Korkuluyor”  başlığıyla aktardığı haberinde, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde dün, “Asrın Projesi” tartışması yaşandığını ve her ne kadar bu konuda olumlu yaklaşımlar sergilendiyse de, konunun siyasi boyutunun farklı yorumlandığını yazdı.

Gazete, Rum Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Sorunu, Enerji ile Deniz Politikası ve Siyasi Planlama’dan sorumlu Genel Müdür Vekilliği görevi de yapan Büyükelçi Tasos Conis’in, projenin Deniz Hukuku’nu, egemenliği, hak sahipliğini ve “Kıbrıs Anayasası’nı” ihlal ettiğini öne sürdüğünü kaydetti.

Habere göre Conis, Türkiye’nin “barış suyu” addettiği projenin, milli çıkarları için olumsuz bir gelişme olduğunu ve KKTC’nin Türkiye’ye olan bağımlılığını artırdığını savundu.

Conis, her ne kadar proje aleyhinde girişim yapmış olsalar da ikna edemediklerini, çünkü Türkiye’nin bu projeyi, tüm adanın menfaatine olacak insani bir proje olarak kabul ettirme pozisyonunda olduğunu öne sürdü.

Öte yandan Rum İstihbarat Teşkiları’nın (KİP), Türkiye’nin bu tezini reddettiğini yazan gazete, Türkiye’den gelecek suyun yalnızca Kıbrıslı Türklerin ihtiyacını karşılayacak kadar olduğu konusunda Rum Meclisi’ni bilgilendirdiğini kaydetti.

Habere göre KİP, Meclis’e projeyle ilgili detaylı bir bilgilendirme yaparak, 2010 yılı verilerine göre Kıbrıslı Türklerin su ihtiyacının 36 milyon metreküp olduğunu, içilebilir suyun yüzde 92’sinin de yer altı kaynaklarından temin edildiğini söyledi. Bu olayın kuraklık yaşanmasına sebep olduğunu ve özellikle Güzelyurt bölgesindeki çiftçilerin kötü etkilendiğini belirten KİP, Türkiye’den getirilecek suyla çiftçilerin zenginleşeceğini öne sürdü.

Bu durumun, Rum Çiftçiler Birliği (EKA) Başkanı Panikos Hambas’ı endişelendirdiğini yazan gazete, Rum zirai ürünleriyle Kıbrıs Türk zirai ürünleri arasında haksız rekabet doğabileceğini belirttiğini kaydetti.

Habere göre KİP, Kıbrıslı Türk çiftçilerin boruların geçeceği bölgelerde narenciye yetiştireceğini ve 2015 yılında, suyun Mesarya bölgesine ulaşmasıyla, tarımın büyük ölçüde yaygınlaşacağını iddia etti.

KKTC makamlarının, toprağın daha zengin hale gelmesi için yapay göl oluşturulmasını planladığı iddiasında da bulunan KİP, Rum ziraatçılar arasında, su projesinin hayvancılığa, dolayısıyla da süt ve hellim üretimine de katkıda bulunacağı korkusunun yayıldığını belirtti.

Habere göre KİP, projenin siyasi boyutlarına da değinerek, benzer bir projenin daha önce hiç gerçekleştirilmemiş olması açısından, Türkiye’ye dünya çapında itibar kazandırdığına vurgu yaptı. KİP ayrıca, projenin tamamının Türk şirketler tarafından gerçekleştirilmiş olmasının da Türkiye’ye ayrı bir prestij kazandırdığından bahsetti.

KİP, projenin KKTC ile Türkiye arasındaki ilişkileri kuvvetlendireceği değerlendirmesini yaparken, Türkiye’nin, projenin insani açıdan önemli olduğu kadar, ekolojik açıdan da önemli olduğunu vurguladığını, ancak Rum Su İşleri Dairesi’nin, proje çalışmaları başlamadan önce, projenin ekolojik sonuçlarıyla ilgili görüş alınıp alınmadığını bilmediğini kaydetti.

KİP ayrıca, su projesinin, boruların geçtiği bölgelerdeki arazilerin değerini önemli ölçüde artıracağını ve Kıbrıs sorunu müzakerelerindeki toprak başlığı tartışmasını da etkileyeceğini belirtti.

208 RUM ARAZİSİ ETKİLENECEK… RUM AVUKATLAR TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU’NA YÖNLENDİRİYOR

KİP’e göre “Asrın Projesi”, KKTC’de bulunan, toplam 1,35 kilometrekarelik 208 Rum arazisini etkileyecek.

Gazete, Türkiye’nin bu bölgede arazisi bulunan Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmasını arzuladığını iddia ederek, sözde “Mirtu” (Çamlıbel) Muhtarı Andreas Athanasios’un önceki günkü açıklamalarına atıfta bulundu.

Athanasios, su projesinin gerçekleştiği bölgelerde arazisi bulunan Rumların, bizzat Rum avukatlar tarafından tespit edilerek Taşınmaz Mal Komisyonu’na yönlendirildiğini söyledi.

Habere göre Athanasios, daha önceden belirlenmiş bazı Rum avukatlara, bu kişilerin tespit edilerek, arazilerini “satmaları” için teşvikte bulunma rolü verildiğini ifade etti.

Fileleftheros gazetesi ise, Athanasios’un dün, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nde yaptığı konuşmada, Rum İçişleri Bakanlığı’na, projeden etkilenen toprakları, satılmalarının mümkün olmaması için vasiliği altına alması çağrısında bulunduğunu yazdı.

Athanasios, KKTC’deki suyun artmasının, TC kökenli vatandaşların sayısını artıracağını da öne sürdü.

Gazete, komite üyelerinin, Güney Kıbrıs’taki yabancı şirketlerin, projeyle bir bağlantısı bulunup bulunmadığının ve bu şirketlerin, Rum Yönetimi’ndeki ihaleler için teklif sunup sunmadıklarının araştırılmasını talep ettiklerini yazdı.

Rum Meclisi Göçmenler Komitesi Başkanı Skevi Kukuma da, Türkiye askerini adadan çekse bile, bu büyük yatırımlar aracılığıyla adadaki varlığını sürdürmeye devam edeceğini söyledi.

SU PROJESİYLE İLGİLİ TÜM GİRİŞİMLERİN YAPILMASI ÇAĞRISI

Haravgi gazetesi de, Rum Meclisi Göçmenler Komitesi üyelerinin, Rum Hükümeti’nden, su projesiyle ilgili tüm gerekli girişimlerin yapılmasını talep etti.

Gazete, komite üyelerinin, Türkiye’nin bu projeyle, bölgedeki jeostratejik önemini artıracağı konusunda endişe belirterek, KKTC’nin Türkiye’ye tam bağımlı hale geleceğini öne sürdüklerini yazdı.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.