1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 'ASRIN PROJESİNE MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ YAPACAĞIZ'
'ASRIN PROJESİNE MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ YAPACAĞIZ'

'ASRIN PROJESİNE MUHTEŞEM BİR AÇILIŞ YAPACAĞIZ'

KKTC’ye su temini projesiyle 15-20 gündür suyun aktarıldığı..

A+A-

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC’ye su temini projesiyle 15-20 gündür suyun aktarıldığını vurguladı

Türkiye Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC'ye su temini projesiyle 15- 20 gündür suyun aktarıldığını, uygun görülecek tarihte açılış yapılacağını söyledi. Eroğlu, “Asrın projesine muhteşem bir açılış yapacağız” dedi.

Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesindeki toplu temel atma ve açılış töreni sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Orada arıtma tesisi olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle devam etti:

'Su hazır şu anda, hatta biz Ala Köprü Barajı'ndan şu anda Geçit Köy Barajı'nı dolduruyoruz. Arıtma tesisine su basıyoruz. Dolayısıyla bütün her şey bitti. Hepsi hazır, uygun görülecek tarihte açılış yapılacak. Asrın projesine muhteşem bir açılış yapacağız. Tamamen öz kaynak ve yerli mühendislerle bu işi başardık. Türkiye bu, Türkiye'nin gücü bu. Eskiden toplu iğneyi dışardan alıyorduk. Şimdi, biz en modern arıtma tesislerini yapıyoruz. Dünyanın en yüksek barajlarını biz yapıyoruz. Ve çok kısa sürede iki tane baraj yaptık. Tamamen yerli teknoloji, yerli mühendis, yerli proje. İşte biz buyuz, dünyada ilk üçe giriyoruz, su konusunda.'

“İÇME SUYU ARITMA TESİSİ VE DAĞITIM HATLARI DAHİL MALİYETİ 1 MİLYAR 255 MİLYON LİRA”

Bakanlıktan yapılan açıklamada, TC Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Türkiye ve KKTC arasında denizin altından borularla su sağlanmasını sağlayan proje kapsamında ilk suyun adaya ulaştığı belirtildi.

Bakan Veysel Eroğlu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, dünyada bir ilk olan proje ile adaya su vermeye başladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Proje çerçevesinde dünyada ilk kez uygulanan ve son parçanın yerleştirilmesi ile tamamlanan deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi bin 600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor.

Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı.'

Projeyi 'sıra dışı' ve 'asrın projesi' olarak nitelendiren Eroğlu, içme suyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil maliyetin 1 milyar 255 milyon lira olduğunu belirtti.

Proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağına işaret eden Eroğlu, şu bilgileri verdi:

'Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtasıyla KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajı'na aktarılacak ve KKTC'nin istifadesine sunulacak. Böylece uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacı karşılanmış olacak.'

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.