1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "AŞURE GÜNÜ" ETKİNLİĞİ YAPILDI
"AŞURE GÜNÜ" ETKİNLİĞİ YAPILDI

"AŞURE GÜNÜ" ETKİNLİĞİ YAPILDI

KKTC Alevi Kültür Merkezi’nin “Kerbela katliamında Hz. Hüseyin başta olmak üzere 12 İmamların acılarını anmak” amacıyla geleneksel olarak düzenlediği Aşure Günü etkinliği Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda bugün gerçekleştirildi.

A+A-

KKTC Alevi Kültür Merkezi’nin “Kerbela katliamında Hz. Hüseyin başta olmak üzere 12 İmamların acılarını anmak” amacıyla  geleneksel olarak düzenlediği Aşure Günü etkinliği Lefkoşa Atatürk Spor Salonu’nda bugün gerçekleştirildi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ve UBP Milletvekili Ersin Tatar’ın da konuk olduğu etkinlik, saygı duruşuyla başladı.

Alevi Kültür Merkezi Başkanı Hasan Şaşkara’nın konuşmasının ardından, Türkiye’den genel Alevi Dedesi Dertli Divani günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı, daha sonra konukların konuşmalarına yer verildi ve Dernek Semah Ekibi’nin gösterisi yapıldı.

Dede-Ozan Dertli Divani’nin deyişlerinin dinlenmesinin ardından aşure dağıtıldı ve konuk ozan Deniz Şimşek’in deyişleri ile etkinlik sona erdi. Etkinlikte günün önemi gereği aşure pişirilerek konuklara dağıtıldı.

ŞAŞKARA

AKM Genel Başkanı Hasan Şaşkara konuşmasında,  Aleviliğinin dini, dini, ırkı, rengi, görüşü ne olursa olsun tüm insanlığı kucaklayan, eşitlikçi, demokratik, katılımcılığı ve insan sevgisini merkeze alan bir düşünce akımı olduğunu söyledi.

Kerbela katliamında Hz. Hüseyin’in tüm insanlığa, sonu ne olursa olsun hiçbir kimseye boyun eğmemesi gerektiği mesajını verdiğini anlatan Şaşkara, konuşmasında Alevi cemaatinin yaşadığı bazı sorunlara da işaret etti.

Kıbrıs’ta 200 Cami ve 500 cami personeli bulunduğunu kaydeden Şaşkara, geçmiş hükümetlerin de gündemine gelmiş olmasına rağmen halen bir cem evinin eksikliğinin ortada durduğunu kaydetti.

DİVANİ

Alevi Dedesi-Ozan Dertli Divani de 15 Kasım itibarıyla Muharrem ayında 12 gün olarak tutulan orucun sonuna gelindiğini bugünse aşurenin paylaşılacağını hatırlattı.

Divani, Cumhuriyet döneminde yaşanan Maraş, Sivas ve Gezi olaylarının da Alevi Kızılbaş cemaati için birer Kerbela olduğunu ifade ederek, hiçbir topluluğun inancından dolayı horlanmaması, herkesin ibadetini rahat ve serbestçe yaşayabileceği ortamlar yaratılması gerektiğini kaydetti.

Tüm insanlığın birlikte yaşayabilmesi inancında olduklarının altını çizen Divani, Aşure’deki 12 çeşit muhteviyatın da bu birlikteliği simgelediğine işaret etti.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, Kerbela’nın unutulmayacak ve unutturulmayacak bir olay olduğunu belirterek, Derneği etkinliğin düzenlenmesinden ötürü kutladı.

Akça Kerbela ve bu tür olayların yeniden yaşanmaması için bu olaylardan dersler çıkarılması gerektiğini de ekledi.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu insanlık tarihinde yaşanmaması gereken bir gün olan Kerbela katliamının anılmasının önemine vurgu yaparak, çok değerli insanların katledildiği gün olarak tarihe geçtiğini anlattı.

Dünyada yaşarken insanlara ve insanlığa hizmet etmenin yöneticilerin görevi olduğunu kaydeden Yorgancıoğlu, Alevi cemaatinin cem evleriyle ilgili sitemine hak verdiğini, ve hem geçmiş CTP hükümeti döneminde, hem de muhalefetteyken bu konu üzerinde önemle durduklarını söyledi.

Partisinin de dini, dili, ırkı, mezhebi, rengi, düşüncesi ne olursa olsun tüm insanları kucaklayan bir parti olmasından dolayı Alevi düşüncesine yakın özellikler taşıdığını ifade eden Yorgancıoğlu, geçtiğimiz yıllarda verdikleri sözlerin arkasında olduklarını hatırlattı.

Yorgancıoğlu bir kez daha Kerbela olayları gibi olayların yaşanmaması dileğini de dile getirdi.

Etkinlikte Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün mesajı da okundu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.