1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. ATALAY: “9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI. HEPSİ BİZİM VATANDAŞIMIZ”
ATALAY: “9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI. HEPSİ BİZİM VATANDAŞIMIZ”

ATALAY: “9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI. HEPSİ BİZİM VATANDAŞIMIZ”

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Reyhanlı'daki patlamayla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını, 9 kişinin de Türk vatandaşı olduğunu bildirdi.

A+A-

ATALAY: “9 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI. HEPSİ BİZİM VATANDAŞIMIZ”

"OLAYLA İLGİLİ, OLAYIN FAİLLERİYLE İLGİLİ, ÖRGÜTLE İLGİLİ,
GÖZALTINDAKİLERİN İTİRAFLARIYLA İLGİLİ EN DERİN SONUÇLARA
ULAŞILMIŞ DURUMDA"

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Reyhanlı'daki patlamayla ilgili 9 kişinin gözaltına alındığını, 9 kişinin de Türk vatandaşı olduğunu bildirdi.

Atalay, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Vali Mehmet Celalettin Lekesiz ile Hatay Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, Hatay'daki çalışmaları sürdüreceklerini söyledi.

Akşam ilçede olayın meydana geldiği yerleri incelediklerini ifade eden Atalay, "Bazı taziyelerde bulunduk. Bu sabah yine erken saatlerde Reyhanlı'ya gittik. Tabi kentte büyük bir üzüntü var. Cenaze sahipleri cenazelerini kaldırıyor. Biz gruplara ayrıldık ve değişik cenazelerin uğurlanmasına cenaze namazlarına bakanlar olarak, milletvekillerimiz olarak katıldık ve taziyede bulunduk" diye konuştu.

Atalay, yaşamını kaybedenlerin yakınlarına tekrar sabır dileyerek şunları kaydetti:

"Bütün çalışmalarımız bu şekilde dikkatle devam ediyor. Gelişmeleri yine paylaşacağız. Buradan Reyhanlılı ve Hataylı vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Biz doğrusu büyük bir tevekkül ve metanet gördük. Burada tabii yapılmak istenen gerek provokatif şeyler, sansasyon; gerek Suriye'den ülkemize sığınanlara karşı vatandaşlarımızın olumsuz duygularını ve tepkilerini geliştirme, gerek karışıklıklar meydana getirme kötü niyeti taşıyan provokatif eylemler. Bunlara tabi vatandaşlarımızın gelmemesi gerekiyor. Onun için ben Hatay'da Reyhanlı'da özellikle bu güzel insanlarımıza, kardeşlerime buradan başsağlığı ve geçmiş olsun dilerken, aynı zamanda onlara çok teşekkür ediyorum. Biz hep buradayız.

Bugün bir kısmımız Ankara'ya döneceğiz ve Başbakan'ımızla değerlendirmelerimiz olacak. Bir kısmımız da burada kalacak. Olayla ilgili gelişmeleri de sizlerle paylaşacağız. Ben özellikle buraları daha iyi bilen bölgenin insanı değerli Adalet Bakanımıza da geçmiş ve başsağlığı olsun diliyorum."

SORULAR

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir gazetecinin "Saldırıyla ilgili Acilciler diye bir gruptan bahsediliyor. Olayın arkasında olabileceklerine yönelik bir iddia var. Bombalı araçla ilgili daha detaylı bir bilgi alabilir miyiz ve yayın yasağı getirildi, hangi görüntü yayınlanabilir, hangisi yayınlanamaz" yönündeki sorusu üzerine, bu tür hadiselerde hem soruşturmanın selametini korumak adına hem de kamu oyunun psikolojisinin olumsuz etkilenmemesi adına yayın yasağı kararı alınabileceğini vurguladı.

Bakan Ergin, mahkemenin kararının RTÜK'e iletildiğini, RTÜK'ün de basın yayın kuruluşlarını bununla ilgili bilgilendirdiğini söyledi.

Hatay Valisi Lekesiz ise yayın yasağının, adli makamlar tarafından olayla ilgili maddi manevi delillerin kaybolmaması için alınmış bir karar olduğunu dile getirerek "Bu çerçevede de olay yeri incelemesi hala devam ediyor" dedi.

Lekesiz, bir gazetecinin olayla ilgili gözaltına alınan gazeteci olup olmadığını sorması üzerine de "O bahsettiğiniz arkadaşlar adli makamlar tarafından olay yeri incelemesine ilişkin belirlenmiş sınırları geçip çekim yapmış. Orada çekim yaptıkları için adli makamlar tarafından verilen bir karara aykırı davrandıkları için gözaltına alındılar. Yasal işlem yapılıyor. Bundan sonra gerekli değerlendirme yapılacak" diye konuştu.

İÇİŞLERİ BAKANI GÜLER

İçişleri Bakanı Muammer Güler ise özellikle medyada ve sosyal medyada bilgi kirliğine yol açan değerlendirmeler olduğunu dile getirerek herkesi bu konuda daha sorumlu davranmaya davet etti.

"Reyhanlı'daki terör eylemi Türkiye'nin istikrarına karşı bir eylemdir" diyen Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlgili güvenlik birimlerimiz olay hakkında çok ayrıntılı çalışmaları sürdürmektedirler. Özellikle ülke olarak sorunlarımızı çözme iradesini ortaya koyduğumuz bu dönemde meydana gelen eylemin, zamanlamasının çok manidar olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim. Bu eylemi ülkemizdeki bu gelişmelerle birlikte, bölgedeki duruşumuzla birlikte değerlendirmek gerektiğini ifade ediyorum. Hem Türkiye'nin istikrarına hem de bölgedeki insani amaçlarla bulunan insanlara karşı yapılmış bir eylem olarak değerlendiriyorum. Soruşturmayla ilgili ayrıntıları burada açıklamamızın yararı olmadığını burada size ifade ediyorum ama bunu gerçekleştiren kişilerle ilgili elimizde ayrıntılı bilgiler var. Takiplerimiz sürüyor tespitlerimiz var. Ama bunun hepsini sizinle paylaşmak durumunda değilim. Zaten bir kısmı adli boyuta giren konulardır. Adli mercilerin yürüttüğü işlemlerdir. Bizim bu alanda yürüttüğümüz kendi çalışmalarımız var. Biraz sabırlı olmanızı rica ediyorum. Elbette araçla ilgili, saklayanlarla ilgili depolayanlarla ilgili, nereden gelmiş, nasıl gidecek veya nasıl bir tarz içinde işlenmiş bununla ilgili arkadaşlarımızın değişik kanallarla tespitleri var, onları sürdürüyoruz."

Güler, olaydan önce MİT'in konuyla ilgili uyarıda bulunduğu, güvenlik zafiyetinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine de, şunları kaydetti:

"Genel güvenlik tedbirleri Hatay'daki hassasiyet göz önüne alınarak sürdürülüyor. Çadır ve konteyner kentlerin veya Suriyeli vatandaşların olduğu yerlerde elbette bu tür tedbirler aldırılıyor. Her yerde, her zaman değişik istihbari bilgiler emniyet kanalından, bir istihbarat teşkilatından gelebilir. Gelen bilgiler de vardır. Bunlarla ilgili şimdiye kadar önlenmiş birçok eylem de vardır. Bütün boyutlarıyla bu iş değerlendirilmektedir. Güvenlik zafiyeti konusunda elbette ki bizim de hangi çalışmalar yapılmıştır, hangileri eksik kalmıştır, onu da kendi içimizde değerlendireceğiz. Güvenlik tedbirlerini her zaman bu bölgede bu hassasiyet nazara alınarak yapılageldiğini söylemek isterim."

"ZANLILARIN HEPSİ TÜRK VATANDAŞI"

Başbakan Yardımcısı Atalay, gözaltına alınan kişilerin uyruklarına ilişkin soru üzerine, "Hepsi bizim vatandaşımız. Hepsi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı" dedi.

Patlayıcının türüne ilişkin soru üzerine de Atalay, şöyle konuştu:

"Bu çok yüksek miktardaki patlayıcı. Bunun cinsi ve miktarıyla ilgili tabii teknik çalışmalar sürüyor. O konuda kesin söylenemez ama 2 patlamada da çok yüksek miktarda patlayıcının olduğu, olay yeri incelemelerinde görülüyor. Bunu söyleyebiliriz. Şunu da ifade edeyim; olayla ilgili, olayın failleriyle ilgili, örgütle ilgili, gözaltındakilerin itiraflarıyla ilgili en derin sonuçlara ulaşılmış durumda. Gözaltına alınamayan halen birkaç kişi var. Yani şu an 9 kişi gözaltında. Onun için de daha ileri isimlendirme çerçevesinde bir açıklama yapmıyoruz ama çok da uzun süreceğini zannetmiyoruz. Bu Türkiye'nin şu anda yürüttüğü kendi çözüm sürecimiz, iyi yönde Türkiye, sorunlarını bir bir çözen Türkiye... Önümüze zorluklar çıkarmak isteyen hainlerin provokasyonudur ama gördüğünüz gibi bütün ülkemiz seferber oldu. Türkiye'nin bütün imkanları seferber oldu. Hem vatandaşımızın yanındayız hem bundan sonraki hayatın orada daha huzurlu tesisi için bütün destekler verilecektir. Reyhanlı'da hayat en kısa sürede normale dönecektir. Bunun için çalışmalarımız sürüyor. Daima vatandaşlarımızın yanındayız. Gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğiz. Ortalıkta kulaktan kulağa yanlış şeyler olsun istemiyoruz. Onun için gelişmeler oldukça doğru bilgileri sizlere vermek istiyoruz bundan endişe etmeyin."

Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Atalay, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin kentten ayrıldı.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.