1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATALAY “DÜNDEN BUGÜNE KIBRIS” KONULU SEMİNERDE KONUŞTU
ATALAY “DÜNDEN BUGÜNE KIBRIS” KONULU SEMİNERDE KONUŞTU

ATALAY “DÜNDEN BUGÜNE KIBRIS” KONULU SEMİNERDE KONUŞTU

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, İstanbul merkezli Divan Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen “Dünden Bugüne Kıbrıs” konulu seminerinde konuşma yaptı.

A+A-

ATALAY “KIBRIS TÜRKLERİ ARTIK ‘YAVRU’ KELİMESİNDEN HOŞLANMIYOR, ÇÜNKÜ ORADA BİR DEVLET VAR”

Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay, İstanbul merkezli Divan Araştırma ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen “Dünden Bugüne Kıbrıs” konulu seminerinde yaptığı konuşmada, “Temelde insan ilişkilerini bozan unsurlarla toplumsal ilişkileri bozan unsurlar aynıdır. Kıbrıs Türkleri artık ‘yavru’ kelimesinden hoşlanmıyor, çünkü orada bir devlet var ve artık ‘ana-yavru’ ilişkisi kurulmamalı, ‘kardeş’ demeliyiz, ilişkileri bu düzeyde yürütmeliyiz.” dedi.

Din İşleri’den yapılan açıklamada Atalay’ın, seminerde yaptığı konuşmaya yer verildi.

Türkiye’den gelen insanların Kıbrıs Türklerini tanımadığını, tarihlerini tam olarak bilmediğini, bildiklerini sandıklarını söyleyen Atalay, “Kıbrıslı Türkler söylem olarak da kendisinin kabullenildiği, tanındığı, kendisinin bildiğinin saygın bir şekilde ifade edildiği saygın bir zemin ve ortam istiyor” diye konuştu.

Yönteme ve söyleme dikkat edilmesi gerektiğini belirten Atalay, bunlara dikkat edilmediği zaman kardeşlik ortamının, yapılan yardımlara rağmen zedelenmesinin söz konusu olacağını vurguladı.

Atalay, Türkiye ve Kıbrıs arasında Din İşleri Başkanlığı ve STK’lar işbirliğinde daha kalıcı ve etkin projelerin yapılması gerektiğini belirterek, KKTC Din işleri Başkanlığı’nın İslami faaliyetleri olduğunu ve bu faaliyetlere tüm hızıyla devam edeceğini kaydetti.

“İSLAMİ ESERLER”

Kıbrıs’taki İslami eserlerle ilgili de bilgi veren Atalay, “Kıbrıs’ın İslami sembolü nedir diye sorulduğunda Sevgili Peygamberimiz (sav)’in ‘Annemden sonra annem’ dediği bir hanımefendi sahabi Ümm-i Hiram Hala Sultan akla gelmektedir” dedi.

Atalay’ın açıklamasına şu ifadelerle yer verildi:

“Seksen altı yaşında olmasına rağmen Peygamberimizin (sav) “Ümmetimden bir kısmını gemilere binmiş hâlde, kâfirlerle gazaya giderlerken gördüm” demesi üzerine, “Ya Resulallah! Duâ et, ben de onlardan olayım!”der ve Peygamberimiz (sav)’in duasını alır, Kıbrıs topraklarında şehadete kavuşur. Dolayısıyla Hala Sultan Kıbrıs’ın İslami açıdan ehemmiyet arz eder”

Atalay, Kıbrıs’ın birçok sahabe ve Tabii’nin defnedildiği bir coğrafya olduğunu belirterek, muhtelif sebeplerle birçok sahabe ve Tabii'nin Kıbrıs’a seferlerde bulunduklarını ve burada şehit düştüklerini söyledi.

TAK

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.