1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATATÜRK’ÜN 75’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ...
ATATÜRK’ÜN 75’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ...

ATATÜRK’ÜN 75’İNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ...

Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün 75’inci ölüm yıldönümünde, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde Atatürk’ü Anma etkinliği düzenlendi.

A+A-

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİNDE ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün 75’inci ölüm yıldönümünde, Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde Atatürk’ü Anma etkinliği düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, Atatürk’ün fotoğrafları ve görüntüleri eşliğinde Güvenlik Kuvvetleri Bandosu tarafından Atatürk’ü Anma oratoryosu sergilendi. Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Korosu’nun oratoryosunun da yer aldığı etkinlikte KTBK, Lefkoşa Büyükelçiliği temsilcileri ile Milli Eğitim Bakanlığı Mustafa Arabacıoğlu günün anlam ve önemini vurgulayan konuşma yaptı.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Tayyar Süngü, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Ulusal Birlik Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün ile askeri ve sivil temsilciler katıldı.

ARABACIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, “20’inci yüzyılda yetişen en büyük deha” olarak nitelendirdiği Atatürk’ün “vatanına ve milletine çok yüce duygularla bağlı, vatan müdafasını her şeyin üzerinde tutan, ulus sevgisi kıyaslanmayacak tutku derecesinde olan”  bir devlet adamı olduğunu söyledi.

Arabacıoğlu, Atatürk’ün en büyük emelinin Türk milletinin en medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürmesi olduğunu kaydetti.

Atatürk’ün bir dahi olduğunu kaydeden Arabacıoğlu, “Askeri ve siyasi alanlarda daha önce uygulanmamış yöntemler uygulayarak, o günün şartlarında hayal edilmesi bile imkansız güç işlere imza atmıştır” dedi.

Atatürk’ün çağdaş uygarlık düzeyine çıkmanın “eğitimle” mümkün olacağına inanan bir lider olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, “Atatürk gibi insanlar bir kuşak için doğmadıkları gibi bir devre için de doğmazlar. Onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerinin tarihinde hüküm sürecek insanlardır” dedi.

Arabacıoğlu, “Bizlere düşen görev yüzümüzü geleceğe dönmek ufkumuzu geniş hedeflerimizi büyük tutmaktır” dedi.

BÜYÜKELÇİLİK TEMSİLCİSİ

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği adına ise Azra Akıncı “(Atatürk) uluslar arası ilişkilerdeki ileri görüşlülüğü, haysiyeti ve meselelerin çözümünde her zaman barışçıl seçeneklere öncelik veren duruşu ile tüm dünyasının saygısını kazanmış, hem zamanın liderlerine hem de sonraki nesillerden devlet adamlarına ilham kaynağı olmuştur” dedi.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Ulusal Mücadele ve Çağdaşlaşma Lideri olarak tanımladığı Atatürk’ün yüzüncü doğum yılı olan 1981’i Atatürk Yılı olarak ilan ettiğine işaret eden Akıncı, UNESCO’nun 1978 yılı aldığı kararda, “Atatürk’ün tüm alanlarda olağanüstü bir reformcu, özellikle sömürgecilik ve emperyalizme karşı başlatılan ilk mücadelelerden birinin lideri, uluslararası ilişkilerde karşılıklı anlayış ve daimi barışın tesisine yönelik çalışmalarının olağanüstü bir örnek olduğunu” beyan ettiğine işaret etti.

Akıncı, “Genç nesillere emanet ettiği ve en büyük eserim diye nitelendirdiği Türkiye Cumhuriyeti ortaya koyduğu ilke ve değerler çerçevesinde varlığını devam ettirmektedir. Günümüzde Türkiye Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesindeki konumunu pekiştirmiş, saygın, barışçıl, kapsayıcı ve dinamik bir güç olarak uluslar arası barış ve istikrara katkılarda bulunmayı sürdürmektedir” dedi.

KTBK TEMSİLCİSİNİN KONUŞMASI

KTBK Komutanlığı adına Kurmay Yüzbaşı Cevdet Serbest yaptığı konuşmada, Atatürk’ü anmanın onu anlamak kadar öneli olduğunu vurguladı.

Serbest, “Onu anlamak, onun gibi düşünmek onun gibi hissetmek onun gibi azimle çalışmakla mümkündür. Atatürk 57 yıllık kısa ömründe bir insanın hayatında gerçekleştirmesine ihtimal dahi veremeyeceğimiz büyük işler başarmıştır. Atatürk’ü ve yaptıklarını anlayabilmek için o günün tarihini çok iyi bilmemiz ve anlamamız gerekmektedir” dedi.

Atatürk’ün harap olmuş vatan toprakları üzerinde çağdaş bir cumhuriyet kurarak, kısa süre önce düşman olarak savaştığı milletlerle iyi ilişkiler kurup dünyada herkesin saygı duyduğu bir devlet haline getirdiğini kaydeden Serbest, “Atatürk düşünce bakımından da eşsiz bir fikir adamıydı. Tüm ilhamını aklın ve bilimin gerçeklerinden almış, düşünce sistematiğini bizzat kendisi yaşayarak oluşturmuştur” dedi.

Atatürk’ün en büyük özelliklerinden birinin “sezgisi” olduğunu kaydeden Serbest, “O her durumda özellikle felaket anlarında hiç çekinmeden en sağlam kararları vererek o kararları hiç şüphesiz tereddütsüz bir şekilde uygulamaktan geri kalmamıştır” dedi.

Kurmay Yüzbaşı Serbest, Kemal Atatürk’ün hayatının önemli bir bölümünü savaş alanlarında geçirmiş birisi olarak “harp zaruri ve hayati olmalıdır, milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça harp bir cinayettir diyebilecek kadar da üstün bir ruha sahiptir” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.