1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ATEŞLE OYNUYORUZ”
“ATEŞLE OYNUYORUZ”

“ATEŞLE OYNUYORUZ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat...

A+A-

“ŞİMDİ YAPILMASI GEREKEN, TÜRK TARAFININ ANASTAİSADES’İ MASAYA ÇAĞIRARAK ‘ORTAK METİN’ KONUSUNU MASADA BİTİRMEYİ ÖNERMEKTİR”

TALAT: “(EGEMENLİK KONUSUNDA) GÜVENLİK KONSEYİ’NİN KARAR ALMASINDAN ENDİŞE EDİYORUM”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Ortak Metin” egzersizinin zaman kaybettireceğinin önceden bilinmesi gerektiğine işaret ederek, nitekim bunun Rum tarafınca zaman açısından kullanıldığının artık bugün açıkça görüldüğünü bildirdi.

Talat bu konudaki değerlendirmeleri, katıldığı bir televizyon programında “Ortak Metin” konusundaki çıkmazın sorulması üzerine yaptı. Talat programda, çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu.

2. Cumhurbaşkanı Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre Talat,  yapılan egzersizde Türk tarafının son olarak bir metin daha verdiğini ve bunun son olduğunu belirttiğini ifade ederek, bu tür egzersizlerde son diye bir şey olmayacağını, karşı tarafın da “son deyip” başka şeyler ileri sürebileceğini belirtti.

Talat, şimdi yapılması gerekenin, Türk tarafının, Anastasiades’i masaya çağırarak “Ortak Metin” konusunu masada bitirmeyi önermek olduğunu söyledi.

Egemenlik tartışmasının sorulması üzerine Talat, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun neye karşı olduğunu, neye karşı olmadığını anlamadığını ifade etti. Eroğlu’nun yaptığı bir açıklamada tek devleti kabul ettiği iddiasını reddettiğini söyleyen Talat, “Federal devlet tek devlet değil mi” sorusunu sordu

Mehmet Ali Talat, BM Güvenlik Konseyi kararlarına da değinerek, o kararlarda tek egemenlik ve tek vatandaşlığın defalarca vurgulandığını hatırlattı.

“ATEŞLE OYNUYORUZ”

Egemenlik konusunun Cuellar Belgesinde, Gali Fikirler Dizisinde ve Annan Planında da yer aldığını söyleyen Talat, kendisinin de bu konuda Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ile anlaştığını ve nasıl uygulanacağının ise müzakerelerde tartışılacağının belirlendiğini söyledi.

Rum tarafının propagandada uzman olduğunu vurgulayan Talat, bu tartışmaların sürmesi halinde sorumluluğu Kıbrıs Türk tarafına yükleyeceklerinden korktuğunu; hatta Güvenlik Konseyi’nin tekrar hoşumuza gitmeyen kararlar alma ihtimalinin canlandırılabileceğini kaydetti. Talat “Ateşle oynuyoruz” dedi.

RUM TARAFININ POZİSYONU

Başka bir soru üzerine Talat, Rum tarafının, “bir kurucu devlet diğer kurucu devlet üzerinde otorite kuramaz, kendi düşüncelerini empoze edemez” ibaresini kabul ettiğini, ama Türk tarafının istediği gibi “egemenlik kuramaz” denirse “kurucu devletlerin egemenlikleri vardır” anlamı çıkacağı endişeleri olduğunu, bu nedenle de bu ibareyi kabul etmediklerini anlattı.

Talat, sıkıntının bu kelime oyunları olduğunu söyleyerek, hele de görüşmeler başlayınca bu tartışmalarla “aylar yıllar geçebilecek” dedi.

ÜSLER KONUSU

İngiltere ile Rum tarafı arasında yapılan anlaşmayı da değerlendiren Talat, İngiltere’nin bunu hep yaptığını, çünkü İngiltere’nin Rum tarafı ile limoni olan ilişkilerini iyileştirmek istediğini kaydetti.

Mehmet Ali Talat, halbuki, Kıbrıs Türk halkını ve diğer garantörü ilgilendiren bir meselede İngiltere’nin böyle davranmasının akıl işi olmadığını söyledi.

Öte yandan Türkiye için İngiltere’nin çok iyi bir müttefik olduğunu kaydeden Talat, İngiltere’nin “nasıl olsa Türkiye bir şey yapmaz” diyerek hareket ettiğini, çünkü Türkiye ile çok yakın ilişkileri olduğunu ileri sürdü.

Kıbrıs Türk tarafından ise bu düzenlemeye yeterince tepki gelmediğini hatırlatan Talat “Ben daha fazla tepki beklerdim” dedi.

Yapılan düzenlemede imar işlerini Rum tarafının planlayacağını söyleyen Talat, bunun bir bakıma üslerdeki egemenliğin bir kısmının Rum tarafına devredilmesi demek olduğunu söyleyerek, bu çerçevede de tepki gösterilmesi gerektiğini vurguladı.  Talat, bu konuda ne yapıldığını tam olarak bilmediğini söyleyerek, “Ancak belki de gereği yapılmaktadır, hakkını yemeyelim” şeklinde konuştu.

AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİ

Avrupa Parlamentosu seçimleri ile ilgili olarak Meclis’teki siyasi partilerin yaptığı açıklamanın sorulması üzerine Talat, AB’nin Rum tarafı, Rum tarafının da AB olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyerek, “Temel ilkesi insan hakları ve demokrasi olan bir oluşum, Rum tarafından Kıbrıslı Türklerin AP’de temsiliyetinin sağlanmasını isteyince onlar da bu göz boyama operasyonuna giriştiler” dedi.

Sonuç olarak bu seçimlere katılımın ne kadar olacağının görüleceğini ve AB’nin de ona göre davranacağını kaydeden 2. Cumhurbaşkanı,  “Aslında Rum tarafı biraz ateşle oynuyor” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.