1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİYORLAR”
“ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİYORLAR”

“ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİYORLAR”

HASPOLAT’TAKİ ATIK SUS ARITMA TESİSİ:

A+A-

“ATIKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİYORLAR”

Lefkoşa Rum Kanalizasyon Dairesi tarafından, Haspolat’taki (Mia Milia) eski atık su arıtma tesisinin faaliyetleri için kullanılan yaklaşık 500 dönümlük arazinin, yeni atık su tesisinin çalışmasıyla birlikte aşamalı olarak serbest bırakılacağı, ancak bu arazilerin sahiplerinin bunları kullanamayacakları, çünkü arazilerin KKTC’de bulunduğu iddia edildi.

Haberi “Atıklardan Elektrik Üretiyorlar” başlığıyla yayımlayan Fileleftheros gazetesi, geçmişte bu arazilerin sahiplerinin, Rum Kanalizasyon Dairesi’nin mülklerini onayları olmadan kullandığı şikâyetiyle, Mahkemeye başvurduklarını kaydetti.

500 dönümlük arazinin büyük bir bölümünün, atıkların yönlendirilmekte olduğu bir göle dönüştürüldüğünü kaydeden gazete, gölün, Lefkoşa’ya bağlı Kaymaklı, Palurriotissa ve Eğlence bölgelerinin yaşamakta olduğu kötü koku problemiyle baş edilmesi için, aşamalı olarak kurutulacağını belirtti.

Haspolat’taki yeni atık su arıtma tesisinin, atıkların değerlendirilmesinden üretilecek enerji konusunda birtakım belirsizlikler olmasına rağmen, BM tarafından teslim edildiğini anlatan gazete, yapılan sözleşmeye göre, üretilecek olan enerjinin, tesisin ihtiyaçlarının yüzde 50’sini karşılayacağını ifade etti.

Şu an enerji üretilmekte olduğunu, ancak bunun sözleşmenin öngördüğü oranlarda olmadığını kaydeden gazete, bunun önümüzdeki Ekim ayı içerisinde gerçekleşmesinin beklendiğini belirtti.

Haberde, tesisin çalışma maliyetinin, aylık 230 bin Euro olduğu da ifade edildi.

Tesisin günde 30 bin metre küp işlenmiş su üretme kapasitesine sahip olduğunu anımsatan gazete, üretilen suyun yüzde 70’inin Rum kesimi, yüzde 30’unun da Kıbrıs Türk tarafına dağıtılacağını hatırlattı.

Ancak şu ana kadar, Türk Ordusunun ileri sürülen itirazları yüzünden, boruların nereden geçeceğinin belirlenmesinin henüz mümkün olmadığını iddia eden gazete, bu yüzden suyun tarım veya başka amaçlar için kullanılamadığını belirtti.

Üretilen arıtılmış suyun büyük bir bölümünün, Haspolat’taki eski atık su arıtma tesisindeki göle kanalize edilmekte olduğunu kaydeden gazete, bunun gölün atık sulardan temizlenmesine yardımcı olduğunu ve suyun bunun akabinde yakınlardaki nehre ulaştığını ifade etti.

Haberde, işlenmiş suyu Rum kesimine kanalize edecek borular inşa edilmiş olsa bile, bunun boşuna bir çaba olacağını, çünkü suyun muhafaza edilmesi için drenaj alanları olmadığına dikkat çekildi.

TAK

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.