1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATİNA’DAN “SAPKIN ÇÖZÜM” ÖNERİSİ
ATİNA’DAN “SAPKIN ÇÖZÜM” ÖNERİSİ

ATİNA’DAN “SAPKIN ÇÖZÜM” ÖNERİSİ

TÜRKİYE’Yİ ADA’DAN ATMAK İÇİN...

A+A-

“TÜRKİYE’Yİ ADA’DAN ATMAK İÇİN KADİFE YARI-AYRILIK VE İKİ AYRI DEVLET” 

Simerini Stavros Ligeros isimli Yunan gazeteci yazarın “Kıbrıslı Türkler ve Rumlar arasında kadife yarı-boşanma önermesinde bulunduğu kitabı ile Türkiye’nin, ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tasfiye etme ve işgalini haklı gösterme çabasına’ destek çıktığını” öne sürdü.

Haberi “Atina’dan ‘Sapkın Çözüm’ Taksim ve İki Devlet” başlığıyla aktaran gazete Stavros Ligeros’un Kıbrıs sorununu çok iyi bilen, sorunla ilgili onlarca makale ve analize imza atan bir gazeteci olarak tanındığını yazdı.

Ligeros’un 1993 yılında yazdığı kitapla Güney Kıbrıs’ın Yunanistan’la birleşmesini (enosis) önererek büyük tepki topladığını, bugün ise “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tasfiyesini, taksimi, “Türk istilasının” meşrulaştırılmasını ve iki bağımsız devlet kurulmasını öngören “sapkın bir çözüm” önermekte olduğunu belirten gazete Ligeros’un önerisini okurlarına özetle şöyle aktardı:

“Ligeros Annan Planı’na ‘hayır’ın değerlendirilemediğini, Kıbrıs Rum tarafının stratejisini sıfırdan revize etme fırsatının kaçırıldığını savunuyor. İki bölgeli iki toplumlu federasyonun kendine özgü, yaşayabilir olmayan bir konfederasyonu gündeme getirdiği görüşünü ortaya koyarak Annan planının Ada’nın yeniden birleşmesi yanılgısını işlediğini, aslında Ankara’nın Kuzey’deki kontrolünü meşrulaştırıp Güney’i de ipotek altına aldığı gözlemine yer veriyor.

Stratejinin sıfırdan revize edilmesi derken ne kastediyor? ‘(Annan Planı’na) Alternatif öneriler şart’ diyor ve ekliyor:

‘kadife yarı-ayrılık ifadesini seçtim çünkü bu ifade içeriği tam olarak betimliyor. Kadife, çünkü öneri Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların temel isteklerini harmanlıyor. Yarı-ayrılık, çünkü toprağa karşılık tanınma mantığında iki bağımsız devlet kurulmasını öngörüyor.’ Ligeros bununla da kalmıyor her ikisini sıkı işbirliğine ve aralarında çok yönlü bir dengeyi korumaya zorluyor. Her ikisinin de ortak şapka altında AB’ye katılımını da öngörüyor.

Kadife Yarı-Ayrılık, Türkiye’nin Kıbrıs’tan atılması için icat edildi. Bunun başarılması için, Kıbrıs Türk toplumunun temel ‘istekleri’ tatmin ediliyor. Ankara muhtemelen bunu torpillemeye çalışacak.  Ancak iki devlet öngören ve Kıbrıslı Türklere yeterli koruma sağlayan bir çözüm planını –ki bunlar kendi temel argümanlarıdır- reddederse çok büyük siyasi bedel ödeyecek. Kadife Yarı-Ayrılığın hedefi küçük Kıbrıs Türk devletini, Avrupa müziğiyle dans ettirerek, Ankara’nın boğucu kucağından uzaklaştırmaktır.

Stavros Ligeros ‘Kadife yarı-ayrılığın’ Türkiye’nin işgal bölgelerinde askeri ve siyasi varlığını reddederek O’nu Kıbrıs’tan dışarı atmakta olduğunu da savunuyor.”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.