1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATLASJET’İN SAHİBİNDEN ŞOK İDDİA!
ATLASJET’İN SAHİBİNDEN ŞOK İDDİA!

ATLASJET’İN SAHİBİNDEN ŞOK İDDİA!

Atlasjet Havayolları şirketini menfaatleri karşılığında zarara uğrattıkları iddiasıyla;

A+A-

Atlasjet Havayolları şirketini menfaatleri  karşılığında zarara uğrattıkları iddiasıyla 4 sanığın yargılandığı davada, savcı  sanıkların beraatini istedi.

 Atlasjet Havayolları şirketini menfaatleri karşılığında zarara  uğrattıkları iddiasıyla biri Amerikalı 4 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Atlasjet  Havayolları'nın sahibi müşteki Ali Murat Ersoy ile şirketin eski ticaret başkan  yardımcısı tutuksuz sanık Erkan Draman ve tarafların avukatları hazır bulundu.

Tutuksuz sanıklar Amerikalı iş adamı Richard Wenzel, şirketin eski  CEO'su Tuncay Doğaner ile şirketin eski ticaret başkanı Ali Batuhan Karataş  duruşmaya katılmadı.

Duruşmada ifade veren müşteki Ali Murat Ersoy, sanıklar Richard  Wenzel, Tuncay Doğaner ve Ali Batuhan Karataş'ın Atlasjet isimli uçak şirketini  yok pahasına ele geçirmek için işbirliği yaptıklarını, amaçlarına ulaşabilmek  için 6 aşamalı bir planı devreye soktuklarını iddia etti.

Ersoy, bu 6 aşamalı planının ilkinin şirketi zarar ettirip, finansal  açıdan kilitlemek olduğunu savunarak, ''Bunun için de 5 aşamalı bir eylem  yapmışlardır. İlk eylemleri Suudi Arabistan Havayolları'na maliyetin çok altında  fiyatla filonun neredeyse yarısını oluşturan uçakları kiralamışlardır. Bu eylemin  sonucunda havayolu şirketimiz net 22 milyon dolar işletme zararı yaşamıştır. 18  milyon dolar da gelir kaybı söz konusu olmuştur. İkinci eylem ise filoda  bulunmayan 5 uçağı sanki filoya katılacakmış gibi tur operatörlerine  pazarlamışlardır. Daha sonra bu uçakları temin edemeyince çok daha yüksek  maliyetlerle dışarıdan bu operasyonu yapabilecek kabiliyete sahip olmayan  havayolu şirketlerinden uçaklar kiralanmıştır. Sadece bu uçakların pazarlanması  sonucu oluşan işletme zararı ve tur operatörlerine ödenen tazminatların toplamı  10 milyon doları geçmiştir'' diye konuştu.

Üçüncü eylemin, SLOT yönetmenliğine aykırı yapılan uçuşlarla ilgili  gelen cezalara gerekli itirazların yapılmasının önüne geçilmesi olduğunu ileri  süren Ersoy, diğer eylemlerin, başka bir havayolu şirketine filoda taahhütleri  yerine getirecek uçak bulunmamasına rağmen, şirkete yüksek komisyonlar ödeterek  uçak kiralandığını, kontrolsüz yakıt artışlarının maliyet farkları tur  operatörlerinden talep edildiğinde, tur operatörlerin tek tek aranarak maliyet  farklarının ödenmemesi için ikna edildiğini savundu.

Sanıkların şirket içinde baskı ve korku ortamı oluşturduklarını öne  süren Ersoy, çalışanların, yatırımcılara bilgi aktarımının önünü kestiklerini  söyledi.

Ersoy, dava sürecinde mahkemeye klasörler dolusu yazılı evrak ve delil  ibraz ettiğini anlatarak, ''Sanıklar savunmalarını destekleyecek tek bir evrak  vermemişlerdir'' dedi.

'ISPARTA'DA DÜŞEN UÇAK UÇUŞ İÇİN YETERSİZDİ'

Yolsuzluk olaylarının yaşandığını belirten Ersoy, şunları kaydetti:

''Telafi edilemeyecek sonuç da doğdu. Uçuşları yapabilecek kabiliyette  olmayan havayolu şirketinden kiralanan bir uçak Isparta'da düştü. Filoda olmayan  uçaklar, tur operatörlerine pazarlanmasaydı bu uçak Isparta seferini yapmayacak,  bu elim olay yaşanmayacaktı. Havacılık, uluslararası camiada yankı getiren bir  sektördür. Yapılan eylemlerin sonuçları da ülke imajına malolmaktadır. Mahkemeden  istediğim, sanıkların en üst seviyede cezalandırılmalarıdır. Bu tip elim  olayların önü tekrar açılmasın.''

Ersoy'un ifadesinden sonra mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı  Gökhan Sayın, yargılama sonucu Atlasjet şirketinde, görev alanları doğrultusunda  alımlar yapılırken bazı hareketler doğrultusunda şirketin zarar etmiş olduğunu  ancak bu işlemler nedeniyle sanıkların şirketi kasten zarara uğrattıklarına,  kendilerine haksız menfaat sağladıklarına dair kesin delil bulunmadığını  belirtti.

Savcı Sayın, yapılan faaliyetlerden şikayetçi Ali Murat Ersoy ve  şirketin yönetim kurulu üyelerinin bilgisi olduğunu, sanık Ali Batuhan  Karataş'ın, Gökhan Sarıgöl ve Erkan Draman'a maddi menfaat sağlanmazsa uçak  alınmayacağı yönünde soyut iddiadan başka delil bulunmadığını, sanık Richard  Wenzel ile şirketi değerinin çok altı bir bedelle satın alma girişiminde  bulunduklarının kanıtlanamadığını ifade etti.

Sanık Richard Wenzel'in Altasjet'i satın almak istediği ancak bu  durumun hukuk çerçevesinde olup satın alma işleminin gerçekleşemediği, sanık  Tuncay Doğaner'in 770 bin doları kendisine aktardığına dair hukuk davası  bulunduğu ve tarafların anlaşmaya vardığını anlatan savcı Sayan, tüm bu  sebeplerle sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi istedi.

Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatlerini talep etti.  Mahkeme heyeti, dosyanın kapsamlı olması nedeniyle karar vermek için  duruşmayı erteledi.

 - İddianameden

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Atlasjet  Havayolları'nın eski CEO'su Tuncay Mustafa Doğaner, şirketin eski ticaret başkanı  Batuhan Karataş, şirketin eski ticaret başkan yardımcısı Erkan Draman'ın şirket  hesaplarından kendi hesaplarına 40 milyon dolar para aktardıkları, şirketi  Amerikalı Richard Wenzel isimli iş adamına satıp şirketi tekrar ele geçirmek  istedikleri belirtildi.

İddianamede, şüpheliler Tuncay Doğaner, Ali Batuhan Karataş, Erkan  Draman ve Richard Wenzel hakkında ''tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif  yöneticilerinin dolandırıcılığı'' suçundan 2 yıldan 7 yıla kadar hapsi isteniyor.  

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.