1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATUN: “İHRACAT HEDEFİMİZ 150 MİLYON DOLAR”
ATUN: “İHRACAT HEDEFİMİZ 150 MİLYON DOLAR”

ATUN: “İHRACAT HEDEFİMİZ 150 MİLYON DOLAR”

2015’TE HEDEF 150 MİLYON DOLAR İHRACAT

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın (KTSO) işbirliğinde, Kuzey Kıbrıs Turkcell ana sponsorluğunda düzenlenen “Uluslararası Kariyer Fırsatları Forumu ve Kıbrıs Türk Ürünleri Fuarı” başladı.

Üniversite öğrencilerinin kariyer planlamalarına yardımcı olmak ve iş dünyasının başarılı isimlerini öğrencilerle buluşturarak deneyimlerden faydalanmak amacıyla DAÜ Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda bugün başlayan forum 3 gün sürecek.

Diğer yandan, forum kapsamında, Kıbrıs Türk ürünlerinin tanıtımını sağlamak amacıyla bir de “Kıbrıs Türk Ürünleri Fuarı” açıldı.

Açılışını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un gerçekleştirdiği fuarda, 30’u KKTC’den olmak üzere yaklaşık 40 firma stant açarak ürünlerini sergiliyor.

Forum ve fuarda ayrıca, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan iş insanları da KTSO’nın davetlisi olarak yer alıyor.

ATUN: “SABİT SERMAYE YATIRIMLARI 3 MİLYONDAN 19 MİLYON TL’YE”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Uluslararası Kariyer Fırsatları Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, foruma İslam Konferansı Örgütü’nün de katılmasının dış ticaret politikasına son derece uygun olduğunu kaydederek, katılımı sağlayan KTSO’yu kutladı.

Gençlerin ve yeni girişimlerin ülkede iş kurmasına büyük önem verdiklerini ifade eden Atun, Bakanlık olarak son dönemlerdeki teşvik programlarını bu anlayış üzerinde şekillendirdiklerini vurguladı.

Bakan Atun, son 4 yılda ihracata büyük önem verdiklerinin altını çizerek, ihracat primlerini artırdıklarını, alanını da genişlettiklerini söyledi.

Sabit sermaye yatırımlarının 3 milyon TL’den 19 milyon TL’ye çıkarıldığını kaydeden Atun, sanayi ürünleri ihracatının teşvik ve programlarla önemli noktalara ulaştığını söyledi.

33-002.jpg

2015’TE HEDEF 150 MİLYON DOLAR İHRACAT

Bakan Atun, göreve geldiğinde 71 milyon dolar olan ihracatın 2012 yılı sonunda 125 milyon dolara ulaştığını, 150 milyon dolar hedefini en geç 2015 yılında gerçekleştirmek istediklerini, bir sonraki hedefin ise 200 milyon dolar olduğunu belirtti.

Atun, ihracattaki artışın, yüzde 18 olan ithalatın üzerine çıkarak yüzde 35 olarak gerçekleşmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.

KKTC firmalarının yurt dışı fuarlara katılımının iki katına çıktığını söyleyen Atun, Ekim ayında Orta Doğu ülkesinde gerçekleştirilecek bölgenin en büyük fuarına sanayici ve ihracatçılarla, büyük bir katılım gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Ekonomik süreçte üniversite-sektör entegrasyonunun önemine işaret eden Atun,  bu yıl AR-GE’nin  (araştırma geliştirme) hibe kapsamına alınacağını, yeni girişimcinin teşvik edilmesi amacıyla sermayenin yüzde 50’sinin hibe edileceğini açıkladı. Atun, bu adımın özel sektör eliyle kalkınmaya bir adım olacağını vurguladı.

BIÇAK: “KARİYER MERKEZLERİ ÖNEMLİ”

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, kaliteli eğitimin, altyapı, kaliteli öğretim üyeleri, kaliteli öğrenciler ve ders programlarıyla mümkün olacağını vurgulayarak, ders programlarının hazırlanmasında kariyer merkezleri, iş insanları ve mezunların vereceği bilgilerin büyük önem taşıdığını söyledi.

OSAM: “İŞ DÜNYASININ DEĞİŞEN DİNAMİKLERİNİ ÖĞRENCİLERLE PAYLAŞMAK ÖNEMLİ”

DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam, kariye günlerini; gençleri eğitim sırasında iş dünyasının önde gelenleriyle buluşturmak amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Osam, teknolojideki gelişmeler ve uluslararası rekabetin kariyer planlamasının önemini artırdığını belirterek, iş dünyasının değişen dinamiklerinin öğrencilerle paylaşılmasının önemine işaret etti.

ÇIRALI: “ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİNE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ”

KTSO Başkanı Ali Çıralı da,  öğrencilerin iş yaşamına en etkin şekilde katılmalarını sağlamanın özel sektörle etkileşimle mümkün olacağını söyleyerek, bugünkü etkinliğin temel amacının da bu olduğunu belirtti.

Çıralı, KTSO- üniversite işbirliğine büyük önem verdiklerini, etkinlikle bunu eyleme dönüştürdüklerini kaydetti.

KTSO Başkanı Ali Çıralı, tüm izolasyon ve engellemelere rağmen Kıbrıs Türk ürünlerinin 40’tan fazla ülkeye ihraç edilmekte olduğunu belirterek, “Kıbrıs Türk ürünleri dünya pazarlarında rekabet edebiliyor” dedi.

Kıbrıs Türk sanayicisinin dünya standartlarında kaliteli ürünü iç ve dış piyasaya sunduğunu söyleyen Çıralı, bu başarıyla gurur duyduklarını dile getirdi.

Çıralı, ülkenin ihracatının ada ekonomileri baz alındığında gerektiğinden 3 kat küçük olduğunu söyleyerek, ihracatın geliştirilmesi için yerli ürünlere sahip çıkılması ve tanıtımının sağlanması gerektiğini kaydetti.

Çıralı, ihracatı geliştirmek için yapılacak çalışmalara katkı koymaya hazır olduklarını vurguladı.

UYGUROĞLU: “HAYATA HAZIRLAMAK İÇİN...”

DAÜ Mezunlarla İletişim ve Kariyer Araştırma (MİKA) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rasime Uyguroğlu ise,  mezun olacak öğrencileri hayata hazırlamak için kariyer etkinlikleri düzenlediklerini söyledi.

Uyguroğlu, Kıbrıs Türk Ürünleri Fuarı ile yerli ürünlerin tanıtımı için fırsat yaratıldığını kaydetti.

33-003.jpg

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.