1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATUN: ''KIBRIS'LI TÜRKLER ORTAKLIK İSTEMİYOR''
ATUN: ''KIBRIS'LI TÜRKLER ORTAKLIK İSTEMİYOR''

ATUN: ''KIBRIS'LI TÜRKLER ORTAKLIK İSTEMİYOR''

Prof. Dr. Ata Atun, Kathimerini gazetesine verdiği söyleşide, Kıbrıslı Türklerin ortaklık istemediğini söyledi.

A+A-

Prof. Dr. Ata Atun, Kathimerini gazetesine verdiği söyleşide, Kıbrıslı Türklerin ortaklık istemediğini söyledi.

Kathimerini gazetesi “Kıbrıslı Türkler Ortaklık İstemiyor- Eroğlu’nun Danışmanlarından Biri Olan Ata Atun Anastasiadis’in Görüşmelerin Yeniden Başlamasını Arzulamadığının Görüldüğünü Savunuyor” başlıklı haberinde Prof. Dr.Ata Atun ile yapılan söyleşiye yer verdi. 

Gazete Ata Atun’un, 2010 yılından beridir Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Kıbrıs sorununa ilişkin danışmanlar grubunun üyesi olduğunu da yazdı.

Habere göre Ata Atun, söyleşi sırasında Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkındaki düşüncelerinin sorulması üzerine, son gelişmelerin hoş olmadığını, iki halkın ilişkilerinin, kopma noktası öncesindeki bir adımda bulunduğunu söyledi.

Atun, Kıbrıslı Türklerin, bugün, Kıbrıslı Rumlarla ortaklık kurulmasını arzulamadığını bu nedenle, adada yeni bir devletin kurulmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların siyasi eşitliği tanımayacağını bildiğini ifade eden Atun, DİSİ Avrupa Parlamentosu üyesi Eleni Theoharus’un faaliyetlerinin, DİSİ’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumunu aydınlattığını söyledi.

Atun “Kıbrıslı Rum siyasetçilerin dikkatlerini, İrlanda, İskoçya ve Galler modeline yoğunlaştırması gerekirdi, bu modeller adanın bölünmüşlüğüne yol açmayacak tam aksine muhtemelen ortak uzlaşma zemini yaratılmasına katkı sağlayacaktı” ifadesini de kullandı.

Anastasiadis Hükümeti’nin Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna ilişkin olarak Atun, Anastasiadis gibi tüm Kıbrıslı Rum siyasetçilerin, Kıbrıs sorununu yerel bir sorun olarak addettiğini, buna karşın Kıbrıs sorunun bir bölgesel bir de uluslararası boyutunun bulunduğunu söyledi.

Kıbrıslı Rumların, Kıbrıslı Türklerin ana vatanının 75 milyon nüfusu ve bölgede başrole sahip bir ülke olduğunu anlaması gerektiğini söyleyen Atun, Kıbrıslı Rumların diğer yandan ise Türk ordusunun 24 Nisan 2004’te adadan ayrılması fırsatını kaybettiklerini de bilmesi gerektiğini, artık hiçbir dinamiğin Türk askerini adadan uzaklaştırmasının mümkün olmadığını belirtti.    

Atun, Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununa ilişkin stratejisinin ve de müzakerelerin yeniden başlamasını geciktirmesinin çabalarının yanlış olduğunu söyledi.

Ortak Açıklama konusunda Kıbrıs Türk tarafının temel çekincelerinin ne olduğunun sorulması üzerine Atun, Kıbrıs Türk tarafının herhangi bir çekincesinin bulunmadığını, Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerin, kesildiği yerden başlamasını ve 2014 baharına kadar çözümün sağlanmasını istediğini ifade etti.

Anastasiadis’in  müzakerelerin yeniden başlaması için 7 önkoşul ortaya koyduğunu ve farklı konuların yeniden görüşülmesini istediğini ifade eden Atun, Anastasiadis’in, böylelikle, müzakerelerin yeniden başlamasını istemediğinin görüldüğünü söyledi.

Atun, bir başka soru üzerine Maraş konusuna değinerek, bu konunun Kıbrıslı Rumların girişimleriyle, perde gerisinde geldiğini, böylelikle de, Kıbrıslı Rumların dikkatini, müzakerelerden ve ekonomik krizden uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.