1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ATUN VE TATAR'DAN AÇIKLAMALAR
ATUN VE TATAR'DAN AÇIKLAMALAR

ATUN VE TATAR'DAN AÇIKLAMALAR

TATAR: “Sanayiciler bilançolarınızı güçlendirin ki bankalardan en iyi koşullarda kredi alabilesiniz”

A+A-

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, sanayi sektöründeki girdi maliyetlerinin ucuzlatılmasının bir slogan değil vizyon olduğunu; altının da projelerle doldurulması gerektiğini belirterek, Türkiye’den su nakli ve kabloyla elektrik projelerinin bu amaçla atılan adımlar olduğunu söyledi.

Atun, Türkiye’den elektrik gelmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve halen 4 farklı tarife uygulanan elektrikte tek tarifeye geçileceğini açıkladı.

Sanayi Odası’nın genel kurulunda konuşan Atun, ülkenin siyasete değil, ihracata ihtiyacı olduğunu, sözlerle kaybedecek zaman olmadığını; Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın kendi dönemlerinde yüzde 9’dan 12’ye yükseldiğini belirtti.

Atun, ihracatın ithalatı karşılama oranının da 5 yıl öncesine göre daha iyi olduğunu, ancak ülkede nakit sıkıntısı bulunduğunun da doğru olduğunu ve piyasalara para pompalamaya çalıştıklarını kaydetti.

Pahalı lüks ürün tüketiminin parayı oluk oluk dışarıya taşıdığını; bunu aşmak için dış gelir, yani döviz artışına odaklanmak gerektiğini ifade eden Sunat Atun, ihracatın, turizm, eğitim ve tarım sektörlerinin gelirleriyle karşılanabileceğini söyledi.

10 yıldır vaat edilen Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün askıda kalmasının AB’nin ayıbı olduğunu vurgulayan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, AB’nin açık-gizli korumacı politikalarının sonuçlarının iyi okunup ders çıkarılmasını istedi.

Atun, yatırıma dönüşecek soğuk para için yabancı yatırımcının önemli olduğunu ifade ederek, yerel üretimi de desteklediklerini kaydetti.

Hükümetleri döneminde, ihracatı 100 milyon Dolar’dan 200 milyon Dolar üzerine çıkardıklarını belirten Sunat Atun, fuar ve tanıtım desteklerini artırarak yurt dışı teşhir mağazalarını destekleyerek ihracatı artırdıklarını söyledi.

Sunat Atun, bu yılın ilk 3 ayında ihracatın yüzde 15 artış gösterdiğini, 2015’te 150 milyon Dolar hedefinin de bu nedenle mütevazı bir hedef olduğunu ifade etti.

Sanayicilerin ürün kalitesine ve kendine güvenini, katıldığı fuarlarda yerinde gördüğünü belirten Bakan Atun, “Güney Kıbrıs iflasın eşiğinde sallanırken, biz Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle reel sektörü kalkındırmak için önemli bir alan meydana getirdik. Son üç yılda, çeşitli kaynaklarla güçlendirip teşvikler veriyoruz. Türkiye’deki ilerleme modelinde yarattığı değişim, dönüşüm ve dünyaya ayak uydurma sürecinden bizler de payımıza düşecek dersleri çıkarmamız lazım” dedi.

BÜYÜME ORANI YÜZDE 2.8

Atun, küresel krizin dünyayı olumsuz etkilediğini, KKTC’nin son yıllarda ekonomideki büyüme oranının yüzde 2.8 olduğunu ifade ederek bunun, AB’nin ve gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

9 KAMU BANKASI KREDİ VERİYOR

2014’ten itibaren KKTC’nin tam manasıyla ilerlemeye devam edeceğini ve bunun herkesçe hissedileceğini ifade eden Bakan Atun, bakan olduğu dönemde sadece 1 kamu bankası kredi verirken bugün 9 bankanın kredi verdiğini; bakanın veya farklı siyasi prosedürlerin onayıyla değil rasyonel işleyen bir sistemle kredi verildiğini; bu sistemi kurgulayan kişi olarak gelecekte iş dünyasına emanet bırakmak istediğini anlattı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun, sanayi sektöründeki girdi maliyetlerini ucuzlatmanın en önemli ihtiyaç ancak slogan değil vizyon olduğunu; altının da projelerle doldurulması gerektiğini kaydederek, Türkiye’den su nakli ve kabloyla elektrik projelerinin bu amaçla atılan adımlar olduğunu söyledi.

“ELEKTRİKTE 4 TARİFEDEN TEK TARİFEYE...”

Türkiye’den su ve elektrik gelmesiyle maliyetlerin düşeceğini ve tüm sektörlerin rekabet edebilirliğinin artacağını vurgulayan Atun, bu projeyle halen elektrikte uygulanan 4 farklı tarifenin yerini tek bir tarifeye bırakacağını; sanayi, turizm ve tarım teşviklerinin de aynen devam edeceğini açıkladı.

Atun, sanayi dönüşümünü desteklemek için zeytin, zeytinyağı, enginar, nar, patates gibi ürünlerin hibe programında birinci sırayı aldığını; bunun da hükümetin sanayiye verdiği önemi gösterdiğini bildirdi.

TATAR: “PAHALILIĞI NASIL ÖNLEYECEĞİMİZİ DÜŞÜNELİM”

Maliye Bakanı Ersin Tatar da konuşmasında, ihracatın ithalatı karşılama oranına takılmamak; Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’da sanayinin yerine bakmak gerektiğini belirterek, üretilenlerin hepsinin ihracata gitmediğini; ülkenin parasının Güney Kıbrıs’a gitmemesi için pahalılığın nasıl önleneceğinin düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Tatar, sanayicilerle görüşerek, katma değer vergisi ve buna bağlı fon düzenlemeleri yaptıklarını belirterek, devlet bütçesinin yüzde 80’inin maaş ödemelerine gittiğini ancak bu yıl Anavatan Türkiye’nin desteğiyle sanayiye 100 milyon TL hibe verileceğini belirtti.

Bütçenin geliştirilmesine ve sanayinin payının artırılmasına çok dikkat ettiklerini kaydeden Maliye Bakanı Ersin Tatar, çünkü sanayi yatırımlarının istihdam anlamına geldiğini vurguladı.

Ersin Tatar, sanayicilerin bankalardan en iyi koşullarda kredi alabilmesi için uzun vadede bilançolarını güçlendirmeleri gerektiğini söyledi. Dünyada faizlerin düşme eğilimine girdiğini, KKTC’de ise yapısal bozukluklar nedeniyle biraz daha yüksek olduğunu ancak düşeceğini kaydeden Bakan Tatar, sanayicilerin de bankalar önünde daha güçlü duracağına inandığını belirtti.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.