1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AVCI: “MOTOSİKLETLİ GENÇLERİN ÖLÜME YÖNLENDİRİLMESİ SON BULUYOR”
AVCI: “MOTOSİKLETLİ GENÇLERİN ÖLÜME YÖNLENDİRİLMESİ SON BULUYOR”

AVCI: “MOTOSİKLETLİ GENÇLERİN ÖLÜME YÖNLENDİRİLMESİ SON BULUYOR”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısının gündeminde bulunan motosiklet ehliyeti verilmesiyle ilgili tüzük değişikliği nedeniyle Başbakan Sibel Siber ve hükümetine teşekkür etti.

A+A-

AVCI: “MOTOSİKLETLİ GENÇLERİN DEVLET ELİYLE ÖLÜME YÖNLENDİRİLMESİ SON BULUYOR”

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısının gündeminde bulunan motosiklet ehliyeti verilmesiyle ilgili tüzük değişikliği nedeniyle Başbakan Sibel Siber ve hükümetine teşekkür etti.

Dernek Başkanı Mehmet Avcı yazılı açıklamasında, yeni düzenlemeyle “bugüne kadar tamamen tecrübesiz gençlere sadece bir kaç soru sorarak en güçlü motosikleti sürme hakkı veren sistemin ve gençleri devlet eliyle kolay ölüme yönlendirmenin son bulacağını” belirtti.

AB normlarına uygun olarak Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu’nca bir yıl önce hazırlanan tüzüğün, ehliyet veren makam olan Maliye Bakanlığı’nda altı aydan beri bekletildiğini kaydeden Avcı, Türkiye’de ve AB ülkelerinde motosiklet sürücüsü adaylarının ciddi eğitimden, yazılı ve pratik sınavdan geçirildiğini, ayrıca sürücülerde motosikletin gücüne göre belli yaş zorunluluğu arandığını bildirdi. Avcı, KKTC’de ise 18 yaşına gelmiş her kişiye sözlü sınavda 10-15 soru sorularak motosiklet ehliyeti verilebildiğini anlattı.

Avcı şunları kaydetti:

“Avrupa’da 18 yaşında küçük motosiklet, iki yıl tecrübeden sonra 20 yaşında orta güçlü motosiklet, yine iki yıl sonra 22 yaşında en güçlü motosiklet sürme hakkı alabiliyor. Bu sırayı izlemeyenler en güçlü motosikleti ancak 24 yaşında sürebilirler.

KKTC’de ise 18 yaşına gelen bir kişi sözlü sınavda 10-15 soru cevaplayarak, hiçbir eğitim almadan ve hiç motosiklet deneyimi olmadan dünyanın en güçlü motosikletini yollarda sürme hakkına sahip olabiliyor. KKTC’de motosiklet ehliyet verme sisteminde motosiklet sürücü yaşı ve motosiklet gücü orantılı değildir.”

TKÖD Başkanı Avcı, bu sistemle, devlet eliyle gençlerin ölüme yönlendirildiği yorumu yapılabildiğini kaydederek, “Aylardır Maliye Bakanlığı’nda nedendir bilinmez bekletilmekte olan konu tüzüğün, Dr. Sibel Siber başkanlığındaki Bakanlar Kurulu tarafından yürürlüğe girmesi ile canlarımız için bir doğru adım atılmıştır” dedi.

Avcı, 15 yıldır tartışılan trafik sisteminin bir bakanlığa bağlanması kararının da bu hükümet döneminde alındığını kaydederek Siber ve Bakanlar Kurulu’na teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.