1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AVRUPA KOMİSYONU EKONOMİ İLE ÇÖZÜMÜ BAĞDAŞTIRIYOR
AVRUPA KOMİSYONU EKONOMİ İLE ÇÖZÜMÜ BAĞDAŞTIRIYOR

AVRUPA KOMİSYONU EKONOMİ İLE ÇÖZÜMÜ BAĞDAŞTIRIYOR

AB çevrelerinin “Avrupa politikasında tesadüfler yoktur” vurgusu yaptığı haber verildi.

A+A-

GÜNEY’E 200 MİLYON EURO EKONOMİK DESTEK ÖNERİSİ İLE KIBRIS SORUNU İZLEME GRUBU TOPLANTISINI AÇIKLAMAYI AYNI TARİHE DENK GETİRDİ, BARROSO’NUN “HEMEN ŞİMDİ ÇÖZÜM” AÇIKLAMASI DA BUNA “KATMA DEĞER” OLDU

FÜLE’NİN SÖZCÜSÜ “TAMAMEN TESADÜF” DERKEN AB ÇEVRELERİ “AVRUPA’DA TESADÜFLER YOKTUR” VURGUSU YAPTI

“EKONOMİ İLE YENİDEN BİRLEŞME”

Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’a 200 milyon Euro yardım önerisinin, Kıbrıs sorunu için izleme grubu oluşturulmasının ve Barroso’nun “hemen şimdi çözüm” mesajının aynı zamana denk gelmesini tamamen tesadüf diye nitelemesine karşın, AB çevrelerinin “Avrupa politikasında tesadüfler yoktur” vurgusu yaptığı haber verildi.

Fileleftheros Brüksel çıkışlı haberini “Komisyon: ‘Çözüm Kıbrıs’ın Ekonomik Perspektifini Açacak’... Fileleftheros’a Barroso’nun Mesajıyla İlgili Açıklamalar-Kamuoyunun Hazırlanmasında Israr” başlığıyla aktardı.

Gazete Avrupa Komisyonu’nun Güney Kıbrıs’a 200 milyon Euro ekonomik destek verme önerisini ve Kıbrıs sorunu için ‘izleme grubu (Steering group)’ toplantısını aynı tarihe, 18 Eylül’e denk getirmesinin, Güney Kıbrıs’ın ekonomik durumunu Kıbrıs sorununun çözümüyle bağdaştırdığı ve bununla da kalmayıp ekonomik krizi, içeriğine bakmaksızın bir çözümü dayatmak için baskı unsuru olarak kullanacağı yönündeki bilgileri pekiştirdiğini yazdı. Gazete bu bilgilerin, Komisyon Başkanı Jose Manouel Barroso’nun ‘hemen şimdi çözüm’ mesajını vermeye özen gösterdiği yazılı açıklamasının da buna ‘katma değer’ olduğunun altını çizdi.

Gazete bütün bunları sorduğu AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Stefan Füle’nin Sözcüsü Peter Stano’nun Avrupa Komisyonu’nun, Kıbrıs sorununa bulunacak kapsamlı bir çözümün Ada’nın ekonomik perspektifini bütün Kıbrıslıların menfaatine açacağı görüşünde olduğuna işaret ettiğini yazdı, özetle şunları aktardı.

FÜLE’NİN SÖZCÜSÜ “TAMAMEN TESADÜF”

Buna karşın AB’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ne yönelik ekonomik desteğinin Kıbrıs sorununun çözümüyle hiçbir bağlantısı olmadığını da savunan Stano, Brüksel’in çözüm için müşterek kabul görecek uzlaşıları gerekli bulduğunu, bütün tarafların kendi rollerini oynayarak kamuoyunu çözüme hazırlaması gerektiğine inandığını kaydetti.

Gazetemizin sorularına karşılık Komisyon’un Kıbrıs sorunu izleme grubunun toplanması ile 200 milyon  Euro tutarında ekonomik destek verilmesi önerisinin aynı zamana denk gelmesini  ‘tamamen tesadüf’ (pure coincidence) olarak niteledi.

AB ÇEVRELERİ “AVRUPA’DA TESADÜFLER YOKTUR”

Ancak güvenilir bir kaynak tam aksi görüşü ortaya koydu. ‘Komisyon’un eşzamanlı ve paralel olarak ekonomik yardım verilmesi önerisini ile izleme grubu toplantısını ve Barroso’nun Kıbrıs sorununa hemen çözüm mesajını vermeyi tercih ettiğini’ savundu.

Aynı kaynağa göre Komisyon’un hedefi, Kıbrıs’a ekonomik destek verdiğine işaret etmek ve aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümünde ‘karşılık verilmesini’ beklediğini açıkça göstermekti. Başka AB çevrelerinin yorumu ise ‘Avrupa politikasında tesadüfler yoktur. Komisyon güçlü ve çok sayıda iletişim grubuna sahiptir, tezlerini ve önerilerini açıklayacağı ve öne çıkaracağı zamanları çok dikkatle seçer’ şeklindedir.

Barroso’nun yazılı beyanı, Komisyon’un Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlamasından biraz önce kendi mesajını vermeye ve kendi müdahalesinde bulunmaya karar verdiği konusunda hiçbir kuşku bırakmıyor.  Barroso yazılı beyanında Kıbrıs sorununun çözülmesi yönünde gerçek bir fırsat gördüğünü belirterek, ‘doğrudan müzakerelerin ekim ayında yeniden başlamasını ve müzakerelerin öz konularında süratle ilerlemesini bekliyorum’ ifadesini kullandı. ‘yeniden birleşmeden ortaya çıkacak menfaatleri,  yapılması gerekecek uzlaşıların değerini aşacağına eminim’ de dedi.

Bütün bunlar çözümün içeriğinin ve gerekecek uzlaşıların, yoluna konulacak çözümün müktesebata uygun olup olmadığının belirlenmesinden öğrenilmesinden önce cereyan ediyor. Komisyon, Annan planının Avrupa müktesebatına uygun olduğuna hükmederek 2004’te de benzer bir tavır sergilemiş,  temel insan hak ve özgürlüklerinden daimi sapmalar niteliği kazanacak ihlal maddelerine göz yummuştu.”

“EKONOMİ İLE YENİDEN BİRLEŞME”

Politis ise “Ekonomi İle Yeniden Birleşme” başlığıyla manşete çektiği haberinde Sapiente Economics isimli kuruluş yetkilisi Fiona Malen’in Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün özellikle “Kıbrıs ekonomisinin Türkiye piyasasına açılması açısından çok büyük bir fırsat olduğu görüşünü dile getirdiğini yazdı.

Gazeteye göre Stelios Platis ekonomiye bakmadan önce çözümün siyasi çerçevesinin belirlenmesi gerektiğine işaret ederken, CTP Milletvekili Birikim Özgür çözümün Kıbrıslı Rumları memorandumdan, Kıbrıslı Türkleri de Türkiye’ye bağımlı olmaktan çıkaracağı görüşünü ortaya koydu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.