1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AVRUPA MÜSLÜMANLAR BİRLİĞİ 2013 OLAĞAN TOPLANTISI KKTC’DE YAPILIYOR
AVRUPA MÜSLÜMANLAR BİRLİĞİ 2013 OLAĞAN TOPLANTISI KKTC’DE YAPILIYOR

AVRUPA MÜSLÜMANLAR BİRLİĞİ 2013 OLAĞAN TOPLANTISI KKTC’DE YAPILIYOR

Avrupa Müslümanlar Birliği (EMU) 2013 Olağan Toplantısı, KKTC’de yapılıyor.

A+A-

DENKTAŞ MÜSLÜMAN KIBRISLI TÜRK HALKININ İNSAN HAKLARI KONUSUNDA YAŞAMAKTA OLDUĞU SIKINTILARIN DÜNYAYA ANLATILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ

Avrupa Müslümanlar Birliği (EMU) 2013 Olağan Toplantısı, KKTC’de yapılıyor.

Toplantı, 19 Avrupa ülkesinden gelen 120 kişilik birlik üyesi grup onuruna dün akşam Acapulco Otel’de verilen resepsiyon yemeğiyle başladı.

Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu’nun davetiyle ilk kez KKTC’de gerçekleşen ve yarın da devam edecek olan toplantı, Kıbrıs adasının tanıtımı, ülkeler arasında köprüler kurulması ve Kıbrıs Türkü’nün haklı davasını Avrupa’da anlatılmasını amaçlıyor.

Gecede,  Kuran-ı kerim tilaveti okunması ve Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu’nu tanıtıcı sinevizyon gösterimi sunuldu, açılış konuşmaları yapıldı, tebliğ sunuldu.

Konuşmaları, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Avrupa Müslümanlar Birliği Başkanı Abu-Bakr-Rieger, AKP Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal ve Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu Genel Koordinatörü Adem Koç gerçekleştirirken, gecede Avrupa Müslümanlar Birliği Onursal Başkanı Prof. Nevzat Yalçıntaş da “Güney Avrupa’da İslam” konusunda tebliğ sundu.

Yaklaşık 20‘ye yakın tebliğin sunulacağı toplantılarda bugün Avrupa Müslümanlar Birliği Başkanı Abu-Bakr-Rieger  ”İslam’ın Avrupa’da Dünü, Bugünü ve Yarını”,  Bosna Bilim Akademi ve Sanatları Başkanı Prof. Ferid Muhic  “Güney Avrupa’da İslam” ve Kıbrıs Müftüsü Temsilcisi Shakir Alemdar da “Kıbrıs’ta İslam’ın Bugünü ve Tarihçesi” konularında tebliğ sunacak.

Toplantı, yarın gün saat 10:00’da EMU Yönetim Kurulu’nun yapacağı değerlendirme toplantısının ardından okunacak dua ile sona erecek

Ada ile Bahar TV’den canlı yayınlanan toplantıya, KKTC ile Türkiye’den çok sayıda milletvekili, belediye başkanı ve sivil toplum örgütü başkan ve temsilcileri, bazı üst düzey yetkililer ve toplantı için Belçika, Almanya, Yunanistan/Batı Trakya, Kuveyt, Makedonya, Hollanda, Polonya, Katar, Rusya, Sırbistan/Sancak, İspanya, Güney Afrika, İsviçre, İngiltere, Arnavutluk, Hırvatistan, Slovenya, Fransa, ve Bosna-Hersek ten gelen birlik üyeleri katılıyor.

SERDAR DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş yaptığı konuşmada, Avrupa Müslümanlar Birliği Başkan ve üyelerini ülkede ağırlamaktan memnunluk duyduklarını ifade ederek, toplantının KKTC’de gerçekleşmesine katkı koyanlara teşekkür etti.

Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türklerin yaşamakta olduğu sıkıntıların sosyal ve günlük yaşamlarından değil; geleceği planlayamamaktan kaynaklandığını ifade eden Denktaş, gençlerin geleceğin nasıl olacağını bilemediklerini vurguladı.

“Çocuklarımız Anavatan penceresini kullanmadan dış ülkelere çıkamamakta” diyen Serdar Denktaş, Müslüman Kıbrıslı Türk halkının insan hakları konusunda yaşamakta olduğu sıkıntıların dünyaya anlatılması gerektiğini söyledi.

Denktaş yaptığı konuşmada Kıbrıslı Rumların Güney Kıbrıs’tan Kuzey’e geçerek dini ibadetlerini yerine getirebilirken, Kuzeyde yaşayan Kıbrıslı Türklerin tümün serbestçe Hala Sultan’a geçerek ibadetlerini yapamadıklarına dikkat çekti.

RIEGER

Avrupa Müslümanlar Birliği Başkanı Abu-Bakr-Rieger ise Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu’nun ev sahipliğine gerçekleşen toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, gösterilen sıcak ilgi ve misafirperverlik için teşekkürlerini sundu.

Avrupa Müslümanlar Birliği’nin bir anlamda seyyahlar birliği olduğu ve Avrupa  ile dünyanın değişik yerlerinde yaşayan Müslümanları  ziyaret ettiğini belirten Reiger, bu kapsamda gittikleri Türkiye, Almanya, Rusya, Ispanya ve Bosna’daki insanlar arasında mevcut  bağın sadece bilgi ve kültürden değil bunun kültürler arasında köprü kurma vazifesi gören Müslümanlık dininden kaynaklandığı gördüklerini vurguladı.

ÜNAL

AKP Ordu Milletvekili Fatih Han Ünal da KKTC’de düzenlenen Avrupa Müslümanlar Birliği Toplantısı’nın tüm Müslümanlara hayırlı olmasını dileyerek,  katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.

İnsanlar arasında kardeşliği tesis eden İslamiyet dinin bunun yanında dünyada yaşayan tüm canlıların yaşama hakkını da teslim ettiğini ifade eden Ünal, bu dinin aynı zamanda insanlara yaşayan tüm canlılar üzerinde sorumluluk yüklediğini kaydetti.

Fatih Han Ünal, Avrupa’nın izlemekte olduğu siyasette bu ada üzerinde yaşayan Müslüman Kıbrıs Türk halkını ihmal ettiğini de ifade ederek, Avrupalı Müslümanların ülkelerine döndüklerinde yapılan bu haksızlıkları anlatmalarını istedi.

KOÇ

Akademi Kıbrıs Gelişim Platformu Genel Koordinatörü Adem Koç, dünya Müslümanlarını birlik ve beraberlik içinde tek çatı altında toplanmasını sağlayan toplantının önemine vurgu yaparak, böylesi toplantıya ev sahipliği yapmanın onurunu yaşadıklarını belirtti.

Toplantının KKTC’de gerçekleştirilmesine katkı koyanlara teşekkürlerini sunan Koç, toplantı sonrası ülkelerine dönecek olan birlik üyelerinin Müslüman Kıbrıslı Türk kardeşlerinin haklı davalarını çevrelerine anlatmalarını istedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.