1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. AVRUPA ÜLKELERİYLE YARIŞABİLİRİZ
AVRUPA ÜLKELERİYLE YARIŞABİLİRİZ

AVRUPA ÜLKELERİYLE YARIŞABİLİRİZ

Bakan Amcaoğlu, piyasaya sürülen ürünlerin kurallara uygun olması için denetimler ve tahlillerin artırıldığını söyledi.

A+A-

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, “Göreve geldiğim günden beri, gıda güvenliği konusunda en küçük ihmal, en küçük bir kusur söz konusu olmamıştır” dedi.

Özellikle piyasaya sürülen ürünlerin kurallara uygun olması yönünde hem denetimler hem de tahlillerin artırıldığını belirten Amcaoğlu, “Bugün Avrupa ülkeleri ile yarışabilecek bir sonuca varılmıştır” dedi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğinde Golden Tulip Otel’de bir günlük Organik Tarım Çalıştayı düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Bakan Amcaoğlu, mecliste hükümete karşı güvensizlik önergesi verilmesi çağrısında bulunan bir sivil toplum örgütüne da atıfta bulunarak hükümetin görevden alınmasıyla tüketicinin de zarar göreceğini söyledi.

Amcaoğlu, “Çok ciddi projeler üzerinde çalışıyoruz, projelerin sekteye uğraması büyük kayıplara yol açar” dedi. Amcaoğlu, Çalıştayı “Kıbrıs’ta organik tarımı yaygınlaştırmayı ve organik tarımsal üretimin avantajlarını kendi bünyesinde yerleştiren “agro turizm” faaliyetlerinin geliştirilmesi hedeflenen proje altında düzenlediklerini ve sonuç alıncaya kadar projeden geri adım atılmayacağını vurguladı.

Amcaoğlu, “Attığımız adımda geri adım atmak yoktur” dedi.

Organik tarımın yaygınlaştırma çalışmasında öncelikli olarak “insan sağlığının” düşünüldüğünü belirten Amcaoğlu, bazı zirai ürünler hakkında ortaya atılan iddiaların gerçekleri de yansıtmadığını belirtti.

“Bizim için vazgeçilmez olan halkın sağlığıdır” diyen Amcaoğlu, KKTC’de tarımsal üretiminde gelişmeler yaşandığını belirtti. Amcaoğlu, “Artık üretici iç ihtiyacı karşılama yanında ihracatı da yapacak mekanizmayı oluşturdu” şeklinde konuştu.

2013-2015 yıllarını kapsan üç yıllık “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Organik Tarım ve Bağlı Sektörlerin Geliştirilmesi, Tüketicilerde Farkındalığın Arttırılması” projesi altında düzenlenen çalıştaya Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun da katıldı.

Olgun: KKTC küresel rekabetin dışında kalmaz

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun da tarım alanında dünyada büyük bir rekabet yaşanmakta olduğuna işaret ederek “KKTC küresel rekabetin dışında kalmaz” dedi.

Toplumların gün geçtikçe gıda güvenliği konusunda daha çok bilgi sahibi olmaya başladığını anlatan Olgun, dünyada tarım sektöründe yaşanan rekabette artık verimlilikten ziyade kalitenin birinci sırada olduğunu ifade etti.

Akın Olgun, “Organik tarım alternatif değil bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Tüm ülkelerin artık buna geçmesi kaçınılmaz bir durum. KKTC de organik tarıma artık hızlı bir şekilde geçmesi gerekiyor” dedi.

Organik tarımın gelişmesi için siyasi iradenin inanç göstermesi gerektiğini belirten Olgun, “Tarım Bakanlığının aşırı derecede istekli olması bizi en çok mutlu eden husus” dedi.

Ünsal: Takip sistemi var

Tarım Dairesi Müdürü Akif Ünsal ise konuşmasında organik tarımı gıda güvenliği çalışmalarının bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

Gıda güvenliği konusunda bir yıl içerisinde üreticilere yönelik seminerler düzenlediklerini, “üretici takip sitemi” oluşturduklarını, ithal ve yerli ürünler üzerinde tahlillerin sıklaştırdıklarını ve tarımsal ilaçların reçete ile satılması uygulamasını çok yakında başlatacaklarını belirten Ünsal, “Organik tarım projesi de gıda güvenliği ile paralel yürüttüğümüz diğer bir ayak olarak görüyoruz” dedi.

Damla sulama uygulaması için çiftçinin ikna edilmesine yaşanan sıkıntıların aşılmasında dönemin tarımdan sorumlu bakanının konu üzerinde ısrarla durmasının dönüm noktası olduğunu anlatan Ünsal, “Şimdi de bu konuda bize destek olan, ısrarcı olan bir tarım bakanımız var yanımızda” dedi.

 

Kaynak: Kıbrıs

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.