1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ-BİLİM

  3. AY TOZU 40 YIL DEPODA UNUTULDU!
AY TOZU 40 YIL DEPODA UNUTULDU!

AY TOZU 40 YIL DEPODA UNUTULDU!

Ay’a düzenlenen ilk insanlı görevde Dünya’ya getirilen numuneler, 40 yıl sonra bir üniversitenin laboratuvarındaki depoda bulundu.

A+A-

Apollo 11 görevinde Ay’a ayak basan ilk insan olan Neil Armstrong ve ekip arkadaşı Buzz Aldrin tarafından toplanan Ay tozu, 40 yıl sonra California’daki Lawrance Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nın deposunda ortaya çıktı.

Laboratuvar yetkilisi Karen Nelson, yaptığı açıklamada, “Ay tozunun nasıl depoya geldiğini bilmiyoruz” ifadesini kullandı.

Space.com’un haberine göre, Nelson, depoda havası boşaltılmış paketler içinde tutulan 20 cam tüp bulduğunu, tüplerin yanında da 1971 yılında ‘Proceedings of the Second Lunar Science Conference’ dergisinde basılan bir makale yer aldığını belirtti. Makalede, tozların Apollo 11 ve Apollo 12 görevlerinde toplanan Ay tozu olduğu belirtiliyordu.

Makalenin yazarlarının California Üniversitesi’nin Uzay Bilimleri Laboratuvarı’na mensup akademisyenler olduğu belirtildi. Bu isimler arasında yer alan Nobel Ödüllü kimyager Melvin Calvin, Ay ortamının Dünyalı bakteriler tarafından, Dünya’nın ise astronotların dönüşünde Ay’ın olası zehirli içerikleri tarafından zehirlenmesini engellemek için çalışmıştı.

ay2.jpg

BİR KISMI DENEYDE YOK OLDU
Ay tozlarının, yapılan analizlerin ardından NASA’ya gönderilmesi gerekiyordu ancak ne olduysa Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nın deposunda unutuldular. Nelson, 40 yıl unutulan numuneleri bulduktan sonra Uzay Bilimleri Laboratuvarı ve NASA’yla temasa geçti ve numuneler geri gönderildi.

Apollo astronotları, 1969 ve 1972 yılları arasında Dünya’ya 382 kg Ay numunesi getirdi. Kimyager Calvin ve meslektaşları, 1970 yılında 68 gr Ay tozunu incelenmesi için lavoratuvara gönderdi. NASA’nı Houston’daki Johson Uzay Merkezi’nde numune yetkilisi olna Ryan Zeigler, ‘gönderilen miktarın sadece 50 gramının ellerine ulaştığını’ belirtti.

Geri gelmeyen miktarın deneylerde yok olduğu düşünülürken, Zeigler, ‘3 gramlık miktarın iletişim yetersizliği nedeniyle ortadan kaybolduğunu’ savundu.

Zeigler, bulunan miktarın ellerine ulaştığını ve yeninden incelenip incelenmeyeceği konusunun şu an belirsiz olduğunu söyledi.

 

Kaynak: ntvmsnbc

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.