1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ''...AYIPTIR!”
''...AYIPTIR!”

''...AYIPTIR!”

Bakan hükümeti ayıpladı...

A+A-

 

SENNAROĞLU: “ÜRETİCİNİN SIKINTILARININ GİDERİLMESİNE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR ORTADAYKEN, YAPILAN AÇIKLAMALAR SİYASİ ETKİ ALTINDA, GENEL KURUL ÇALIŞMALARINA YÖNELİKTİR”

“DOĞA FELAKETİ OLAN KURAKLIK ÜZERİNDEN PRİM ELDE EDİLMEYE ÇALIŞILMASI AYIPTIR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, hükümetin ve bakanlığının  kuraklık felaketinin üreticiye verdiği zararı en aza indirmeye yönelik üretici lehine yaptığı uygulamalara karşın, yapılan eleştirileri “siyasi etki altında yapılmış açıklamalar” olarak değerlendirdi.

Gıda tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu  doğa felaketi olan kuraklık üzerinden prim elde edilmeye çalışılmasının  “ayıp” olduğunu vurguladı.

Bakan Sennaroğlu yaptığı yazılı açıklamada, hükümet ve bakanlık olarak tarım sektörü için aldıkları bazı kararları ve uygulamaları anlattı, eleştirileri yanıtladı.

Kuraklıktan dolayı tarım sektöründe özellikle çiftçi ve hayvan üreticilerinin büyük bir sıkıntı yaşandığının bilinciyle çalıştıklarını belirten Sennaroğlu, “Hükümet ve Tarım bakanlığı olarak sıkıntıları asgariye indirebilmek için becerebildiğimiz oranda yoğun bir mesai harcamaktayız” dedi.

Sennaroğlu, uygulamaları kapsamında  daha önce iki taksitte ödenen küçükbaş hayvan üreticilerine doğrudan gelir desteğinin bir kerede ödendiğini,  dün toplam 3 bin 502 üretici için yaklaşık 15 Milyon TL’nin aktarıldığını hatırlattı.

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

Hayvan üreticilerinin sıfır faizli, yaklaşık 7 milyon TL olan yemlik arpa kredi borçlarının yarısı olan 3.5 Milyon TL’nin ilgili bankalar tarafından tahsil edildiğini 11,5 Milyon TL’nin üreticiye intikal ettiğini belirten Sennaroğlu, geriye kalan borcun bir yıl vadeli olarak öteleneceğini ve faizin %13,5 düzeyinde devlet tarafından ödeneceğini ifade etti.

Sennaroğlu, buna ilave olarak önümüzdeki günlerde hayvan sayısına bağlı olarak, sıfır faizli (veya düşük faizli) kredi uygulamasının da devam edeceğini belirtti.

Bakan Sennaroğlu, tüm bunlara ek olarak, 2015 yılının ilk aylarında küçükbaş hayvan üreticilerinin doğrudan gelir desteği birinci taksit ödemesinin gerçekleştirileceğini ifade etti.

KABA YEM SIKINTISI İÇİN ALINAN ÖNLEMLER

Kuraklık nedeniyle ortaya çıkan kaba yem sıkıntısı konusunda aldıkları önlemlere değinen Sennaroğlu, kaba yem sıkıntısı çeken hayvan üreticilerinin sıkıntısının giderilmesi için yurt dışından ithal edilen kaba yemin maliyetinin  % 30’unun da devlet tarafından ödenmekte olduğunu söyledi.

KASAPLIK KUZU SATIŞLARI

Sennaroğlu, kasaplık kuzu satışında yaşanan sıkıntının giderilmesi için yaptıkları müdahaleyle 3 bin  adet canlı kuzunun üreticiden alındığını da hatırlatan Sennaroğlu, bu uygulamayla canlı hayvan fiyatlarının üretici lehine arttığını anlattı.

“KURAKLIK ÜZERİNDEN PRİM ELDE ETMEYE ÇALIŞILMASI AYIPTIR”

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, bu güne kadar aldıkları tedbirlerin yanında, üretici lehine gereken tedbirleri almaya devam edeceklerinden kimsenin kuşkusu olmamasını istedi.

Bakan Sennaroğlu, alınan tüm önlemlere ve üretici lehine yapılan uygulamalara rağmen yapılan bazı açıklamaların maksatlı olduğunu ifade ederek, “Üreticinin sıkıntısını gidermeye yönelik yapılan çalışmalar ortadayken, birlik yetkililerinin veya bazı çevrelerin ister genel kurul çalışmalarına yönelik, ister siyasi etkiler için veya her ne maksatla olursa olsun doğa felaketi olan kuraklık üzerinden prim elde etmeye çalışması ayıptır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.