1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AYLARDIR MAAŞ ALAMIYORLAR!
AYLARDIR MAAŞ ALAMIYORLAR!

AYLARDIR MAAŞ ALAMIYORLAR!

Evlerine ekmek götüremiyorlar!

A+A-

Yenierenköy Belediyesi’nde aylardır maaş alamayan çalışanlar, Cumaya kadar somut adım atılmaması durumunda belediyenin kapısına kilit vuracak.

Ceren ÖZBİL-Ayşe BULUT

Yenierenköy Belediyesi çalışanları aylardır maaş alamıyor. Çalışanların örgütlü olduğu Belediye Emekçileri Sendikası (BES), belediyede yaşanan sorunların çözümü için cuma gününe kadar somut bir adım atılmaması durumunda pazartesi günü belediyenin kapısına kilit vuracaklarını duyurdu.

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, sendika temsilcilerini bugün saat 13.00’te durumu değerlendirmek için görüşmeye çağırdı.

Sendika, sorunların çözülmesi için net bir adım atılmaması durumunda belediyenin kapısına kilit vurarak greve gitmekte kararlı.

Evlerine ekmek götüremiyorlar

Yenierenköy Belediyesi’nde 3 aydır maaş alamayan çalışanlar zor durumda. Belediyenin 120 çalışanı, en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Evlerine ekmek götüremez hale gelen çalışanlar, sağlık giderlerini karşılayamıyor, devlete elektrik borçlarını ödeyemiyor. Birçok çalışanın evinin elektriği kesildi.

Geçtiğimiz günlerde bir çalışanın eşi doğum yaptı ancak hastane parasını ödeyemediği için eşini eve çıkaramadı.

Bu duruma büyük tepki gösteren belediye çalışanları ve aileleri, yetkilileri, bu soruna acil çare bulmaya çağırdı.

Yalınkaya: Artık bir şeyler yapılmalı

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya, artık belediye çalışanlarının sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımlarının belediyelerin kaynağından kesilmesi nedeniyle bu konuda bir sıkıntı yaşamadıklarını ancak, bu kez de belediyelerin elinde kalan paranın azalması nedeniyle çalışanların maaş almakta sorun yaşadığını söyledi.

Yenierenköy Belediyesi çalışanlarının 4 aydır maaş alamadığından söz eden Yalınkaya, bu sorunun artık çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Kadı: Ödediğimiz maaş aldığımız katkının üç katı

Yenierenköy Belediye Başkan Vekili Mehmet Kadı, 3 aydır belediye personelinin maaşının ödenmediğini söyledi.

Göreve 8 ay önce geldiğini belirten Kadı, kendisi göreve gelmeden önce personelin 4 aylık maaşını alamadığını ve kendisinin bunu ikiye indirdiğini kaydetti.

Ancak on üçüncü maaşında eklenmesi ile yine personelin 3 aylık alacağı biriktiğini ifade eden Mehmet Kadı,   “belediyenin eline 130 bin TL katkı geliyor, ödemesi gereken personel maaşı ise 380 bin TL. Nasıl baş edip ödeyeyim?” diye sordu.

“Belediyenin uçan kuşa borcu var”

Göreve gelmesinin ardından tahsilatı da artırdığından söz eden Kadı, geçmişte belediye 50, 60 bin TL’lik su parası toplarken şimdi ayda 200, 250 bin TL civarında toplanabildiğini anlattı.

Kadı, belediyenin uçan kuşa borcu olması nedeniyle alınan bu paranın ellerinde kalmadığını söyledi ve devlet yetkililerinin de bu konuda bir çalışma yapması gerektiğini savundu.

“Personel sayısı çok fazla”

Yenierenköy Belediyesi’nin şu anda 120 çalışanı olduğuna değinen Kadı, bu rakamın çok fazla olduğunu belirtti ve bu personelin bir kısmının devlet desteğiyle farklı devlet kurumlarına aktarılması gerektiğini söyledi.

Kadı, “Artık katkı mı artırılır, personel sayısı mı azaltılır bilmem ama devlet de bize bu konuda yardım etmeli” dedi.

Kadı, belediye personelinin 70’le sınırlandırılması, geriye kalan personelin kamuya veya devletin güvencesinde başka bir yere yerleştirilmesini istedi.

Emirname bölgesinde olan tarıma elverişli tarlalarda dönüm başına 0,40 TL, kıraç tarladan da dönüm başına 0,15 TL alınan emlak vergisinin artırılmasını talep eden Kadı, belediye için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Sosyal yardım alan vatandaşların belediyeye olan yükümlülüklerinin devlet tarafından acilen ödenmesi, bu geçiş döneminin tamamlanmasına kadar Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı paralarının devlet tarafından bir yıllığına ödenmesi, devlet katı payının bir yıllığına iyileştirilmesi”.

Kadı’nın aldığı kararlara belediye meclis üyeleri de destek verdi.

“Maliye Bakanı ile görüşeceğiz”

Sorunu Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’a da aktardığını ifade eden Kadı, Denktaş’ın da kendilerini bugün görüşmeye çağırdığını belirtti.

Kadı, sorunların bugün açık bir şekilde masaya yatırılacağını söyledi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.