1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AYVASIL ŞEHİTLERİ BUGÜN DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI
AYVASIL ŞEHİTLERİ BUGÜN DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

AYVASIL ŞEHİTLERİ BUGÜN DÜZENLENEN TÖRENLE ANILDI

Türkeli Şehitliği’nde;

A+A-

 

CAMBAZ: “1963 KIBRIS TÜRK HALKININ KALBİNDE ASLA UNUTULMAYACAK YARALAR AÇTI”

Ayvasıl şehitleri bugün Türkeli Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Anma töreni, saat 09.30’da protokol sırasına göre çelenklerin Şehitler Anıtı’na sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından bayraklar İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı şehit kızı Seyhan Cambaz ile 39. Topçu Alay Komutanlığı’ndan Topçu Üsteğmen Abdülkadir Yılmaz günün alam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Alayköy İlkokulu’ndan Hakan Yapar ise “İki Günde 5 Şehit Verdik” adlı şiiri okudu.

Türkeli Şehitliği’ndeki törene, Lefkoşa Kaymakamı Alkan Değirmencioğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı (GKK) adına 1. Piyade Alay Komutanı Piyade Kurmay Albay Hüseyin Siyer,  Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına 39 Topçu Alay Komutanı Albay Ahmet İbiş, Alayköy Belediye Başkanı Hulusi Manisoy, bazı milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

CAMBAZ: “1963, KIBRIS TÜRK HALKININ KALBİNDE ASLA UNUTULMAYACAK YARALAR AÇTI”

Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Genel Sekreter Yardımcısı Seyhan Cambaz günün alam ve önemini belirten konuşmasında, Kanlı Noel olarak anılan 21 Aralık 1963’ün Kıbrıs Türk halkının kalbinde asla unutulamayacak yaralar açtığını belirtti.

“KAÇ YIL GEÇERSE GEÇSİN UNUTMAYACAĞIZ”

Cambaz, Ayvasıl, Alaminyo, Muratağa, Sandallar, Atlılar, Taşkent, Terazi, Geçitkale, Boğaziçi ve diğer yörelerde öldürülen insanların Türk olmaktan başka hiçbir suçu olmadığını söyledi.

Seyhan Cambaz, “Bizleri toplu mezarlara gömenleri, barikatlarda Türk halkına insanlık dışı davranışlarda bulunanları, aç kaldığımız günlerde Kızılay tarafından gönderilen yardımları dahi bize çok görüp engellemeye çalışan Rumları, onca insanlık dışı davranışlarını kaç yıl geçerse geçsin unutmayacağız” şeklinde konuştu.

“SAVAŞIN EN AĞIR BEDELİNİ ÖDEYEN BİZLER BARIŞIN GELMESİNİ İSTİYORUZ”

“Savaşın en ağır bedelini ödeyen bizler barışın gelmesini istiyoruz” diyen Cambaz, “Barışın gelmesi, bu adada iki kesimli, eşit, şerefli bağımsızlığımızdan ve egemenliğimizden ödün verilmeyecek Anavatan Türkiye’nin garantörlüğüne dayalı insanca yaşayabileceğimiz bir ortam sağlanması halinde barışın kalıcı olabileceğine inanıyoruz” ifadesine yer verdi.

“MİLLİ DİRENİŞ ATEŞİNİN YAKILDIĞI GÜNÜN 52’İNCİ YILDÖNÜMÜ “

39. Topçu Alay Komutanlığı’ndan Topçu Üsteğmen Abdülkadir Yılmaz, “Bugün, torak eğer uğruna ölen varsa vatandır diyenlerin canlarını egemenlik ve özgürlük uğruna siper ettikleri ve milli direniş ateşinin yakıldığı müstesna günün 52’inci yıldönümüdür” dedi.

“Bugün elimizden alınmak istenen toprağı vatan yapmak uğruna şehit olanların önünde saygıyla eğilme günü, Kıbrıs Türkü’nün var olma mücadelesinde özgürlüğümüzün bedelini kanlarıyla ödeyen şehitleri anma günüdür” diyen Yılmaz, Kıbrıs Türk halkının onurlu mücadelesinin asla unutulmaması yaşananların yeni nesillere anlatılması gerektiğini vurguladı.

Yılmaz, 1963’ten başlayarak mücadele yıllarını anlattı ve 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirilen Mutlu Barış Harekatı’yla Kıbrıs Türk halkının maruz kaldığı 11 yıllık baskı ve zulme son verildiğini ifade etti.

Yılmaz, 1974’te sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Rumların da can ve mal güvenliğinin tesis edildiğini, Kıbrıs adasında 41 yıldır barış ve huzur atmosferinin hakim olduğunu belirtti.

Geçmişin unutulmasına asla izin vermeyeceklerini ancak kin ve nefretle de sonsuza kadar yaşanmayacağını ifade eden Yılmaz, Kıbrıs Türk halkının barışın hakim olduğu bir dünya arzusuyla ve samimiyetle masa başında Kıbrıs’ta var olan gerçeklerin dikkate alındığı bir çözüm için çaba sarf ettiğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.