1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AYVASIL (TÜRKELİ) ŞEHİTLERİ ANILDI
AYVASIL (TÜRKELİ) ŞEHİTLERİ ANILDI

AYVASIL (TÜRKELİ) ŞEHİTLERİ ANILDI

Ayvasıl (Türkeli) şehitleri anıldı.

A+A-

Türkeli’de, Ayvasıl (Türkeli) Şehitler Anıtı önünde saat 09.30’da başlayan törende protokol sırasına göre Anıta çelenkler konuldu.

Saygı duruşu, saygı atışı ve ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle devam eden törende, 39. Mekanize Piyade  Tümen Komutanlığı Topçu Alay Komutanlığı’ndan Topçu Teğmen Oğuz Gökdere ile Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Sekreteri, şehit kızı Seyhan Cambaz konuşma yaptı.

Tören, Alayköy İlkokulu’ndan Esat Kemal Giğner’in  “Şehitlere Ağıt” isimli şiiri okuması ve şehitliği ziyaretle tamamlandı.

GÖKDERE

Topçu Teğmen  Oğuz Gökdere, törende yaptığı konuşmada,  Türk toprağının vatan yapılması uğrunda şehit olanların  önünde saygıyla eğildiklerini ifade ederek, “Mukavemetçi büyüklerimizin verdiği onurlu mücadeleyi dünya durdukça unutmayacağız” dedi.

Teğmen Gökdere,  20 Temmuz 1974 tarihine kadar Kıbrıs Türk halkına yönelik  Rum-Yunan ikilisi tarafından  çeşitli entrikaların yapıldığını,  orantısız güç kullanıldığını,  BM gözetiminde olunmasına karşın Türklerin katledildiğini söyledi.

Gökdere, Rumların enosis hayaliyle uygulamaya koydukları Akritas planı çerçevesinde ilk katliamları Ayvasıl’da gerçekleştirdiklerini ve  Türkleri topluca katlederek toplu mezara gömdüklerini ifade etti.

Gökdere,  Kıbrıs Türk halkının  Türklüğünden taviz vermeden  verdiği özgürlük ve varoluş mücadelesi sonucunda  önemli sonuca ulaştığını kaydetti.

Gökdere, Rum tarafının toplumlararası görüşmelerde, “Kıbrıs işgal altındadır” diyerek dış dünyayı kandırmaya çalıştığını belirterek,  Türk tarafının bunun doğru olmadığını her platformda anlatması gerektiğini ifade etti.

Barış Harekatı ile  Rumların da can ve mal güvenliğinin tesis edildiğini vurgulayan Gökdere,  “Türk askeri 39 yıldır barışı korumak için burada” diye konuştu.

CAMBAZ

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Genel Sekreteri ve şehit kızı Seyhan Cambaz da,  21 Aralık 1963 Kanlı Noel’in Kıbrıs Türk halkında kapanmayacak yaralar açtığını söyledi.

Cambaz, silahsız ve savunmasız insanların  EOKA kurşunlarına hedef olduğunu ve ilk toplu kıyımın Ayvasıl’da gerçekleştiğini belirtti.

Ayvasıl’da, 20 Kıbrıslı Türk’ün insanlığa sığmayacak muamelelerle katledildiğini vurgulayan Cambaz, “Tarih, Rum barbarlığını asla affetmeyecek” dedi.

Savaşın en ağır bedelini ödeyen Kıbrıs Türk halkının yine de barışı isteyen taraf olduğunu vurgulayan Cambaz,  iki kesimli,  bağımsızlık ve egemenliğin korunacağı,  Türkiye’nin garantörlüğünün süreceği, insanca yaşama ortamının sağlanabileceği bir barışın kalıcı olabileceğini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.