1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. AZ UYUYAN ERKEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER
AZ UYUYAN ERKEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER

AZ UYUYAN ERKEKLERİ BEKLEYEN TEHLİKELER

Danimarka'da yapılan bir araştırmada gece az uyuyan erkeklerin üremelerinin zarar görebileceği belirtildi.

A+A-

Uzmanlar gece az uyuyan genç erkeklerde sperm sayısının azaldığını ileri sürdü. Uzmanlara göre az uyuyan erkeklerin sprem sayısı çok uyuyanlara göre çok daha az. Gece altı saatten az uyumanın ayrıca sperm kalitesini düşürdüğü ve testisleri daha küçük yaptığı belirtildi.

Uzmanlar kötü uykunun vücudun sprem üretim kapasitesine etki yaptığını düşünüyor. Southern Denmark Üniversitesi'nden Tina Kold Jensen "Yüksek derecede uyku bozukluğu yaşayan erkeklerin sprem konsantrasyonu yüzde 29 daha az oluyor. Bu çalışma uyku bozukluğu ile  döl kalitesi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran ilk araştırma" dedi.

American Journal of Epidemiology dergisinde yayımlanan araştırmada uzmanlar, erkeklerde uyku sorunu bir düzene koyulduğunda doğurganlık özelliğinin de artırılabileceğini belirtti. Danimarka'da yapılan araştırmada 18 yaş civarında 953 gence uyku düzenleriyle ilgili sorular soruldu. Sonra sperm örnekleri ile bu sorulara verdikleri yanıtlar karşılaştırıldı.

Geçen dört hafta içinde kötü bir uyku düzeni geçiren erkeklerin sperm sayılarının düşük çıktığı ve hareketli sperm sayısının da az olduğu ortaya çıktı. Ayrıca bu kişilerin spermlerinin daha kolay deforme olduğu da araştırma sonunda ortaya kondu.

Uykusuzluk ayrıca obezite, meme kanseri ve kalp hastalıkları riskinin artmasıyla da yakından ilişkili. Uzmanlar günde ideal uykunun yedi veya sekiz saat olmasını öneriyor.

Fransa'daki Joseph Fourier Üniversitesi'nden Dr. Remy Slama modern yaşamın erkeklerde doğurganlığı azalttığını söyledi. Slama "Bu gibi çalışmalar kısa vadede spermin kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir. Bu çalışmada aşırı kilo, sigara tiryakiliği ve hirli havaya maruz kalmanın da erkeklerde doğurganlığı etkilediği ortaya çıktı" dedi.

 

Kaynak: gazeteport

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.