1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AZERİ, HUKUKSUZLUĞUN PEŞİNDE
AZERİ, HUKUKSUZLUĞUN PEŞİNDE

AZERİ, HUKUKSUZLUĞUN PEŞİNDE

Azeri, hukuksuzluğun peşinde... Yıllardır kendi kullanımında ancak...

A+A-

Ali Azeri, ara bölgede yıllardır kendi kullanımında olan araziler bulunduğunu ancak, Kıbrıslı bir Rum’un bu araziler için AB’den haksız teşvik aldığını savundu

Çiftçilikle uğraşan Kıbrıslı Türk Ali Azeri, ara bölgede yıllardır kendi kullanımında bulunan dönümlerce arazi olduğunu ancak, Kıbrıslı bir Rum’un Avrupa Birliği’nin (AB) fonlarından faydalanarak bu araziler için haksız teşvik aldığını savundu.

Güney Kıbrıs’ta ilgili daireye de giderek konuyu aktardığını ve bir AB vatandaşı olarak fonlardan hak talep ettiğini belirten Ali Azeri, ikamet adresinin Kuzey Kıbrıs’ta olması nedeniyle kendisine ödeme çıkmasının zor olduğu yönünde cevaplar aldığını kaydetti.

Tuttuğu iki avukatın da baskılar nedeniyle geri çekildiğini ifade eden Ali Azeri, üçüncü kez avukat tutarak yargı yoluyla hakkını arayacağını söyledi.

Küçük Kaymaklı, Büyük Kaymaklı ve Haspolat üçgeni içerisinde bulunan Yeşil Hat’tın kuzeyindeki Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki arazilerde tarım yaptığını kaydeden Ali Azeri, söz konusu bölgedeki 975 dekar araziyi 1988 yılından beri ektiğini, 336 dekar araziyi ise 2006 yılından beri Kudüs Ortodoks Kilisesi’nden 3 bin 500 Euro karşılığı icar ederek kullandığını vurguladı.

Güney Kıbrıs’ta bazı Kıbrıslı Rum çiftçilerin bu arazileri kendileri kullanıyormuş gibi göstermek suretiyle gayri yasal şekilde tarım desteği ve teşvik temin ettiklerini ifade eden Azeri, bu çiftçi teşviklerinin AB fonlarından desteklendiğini söyledi.

Ali Azeri, 2013 yılı sonunda Güney Kıbrıs’ta çiftçi teşviklerini veren daireye giderek Yannakis Masouris isimli Kıbrıslı Rum çiftçinin kullanımındaki araziler için teşvik aldığını öğrendiğini kaydederek, avukat tutarak üç ay uğraşmasına rağmen ilgili daireden cevap alamadığını belirtti.

Tuttuğu iki avukatın da politik baskılar ve benzeri gerekçelerle çekildiklerini ifade eden Azeri, yüzlerce Euro para harcamasına rağmen iki avukatın da başarısız olduğunu vurguladı.

Fonlardan yararlanamazsın

Ali Azeri, “Teşvikleri veren daireye gittim ve AB vatandaşı Kuzey Kıbrıs’ta ikamet eden bir çiftçi olarak teşviklerden faydalanmak istediğimi söyledim. ‘Sen Kıbrıslı Türksün ve Kuzey’de ikamet ediyorsun. Bu fonlardan yararlanamazsın’ cevabını aldım” diye konuştu.

25 Nisan 2014 tarihinde kendisine resmi bir yazı gönderilerek AB vatandaşı olarak fonlardan faydalanabileceği, ancak Kuzey’de ikamet etmesi dolayısıyla ödeme yapılmayabileceğinin bildirildiğini söyleyen Ali Azeri, AB yetkilileriyle görüşüp konuyu özetleyen bir yazı verdiği ve bu yazıya gelecek cevabı beklediğini dile getirdi.

Üçüncü kez avukat tutarak yargı yoluyla hakkını arayacağını belirten Azeri, “Koçan ibrazı, icar senedi istenmeden, hiçbir lokal araştırma yapılmadan paraları verdiler. Bu arazileri Kıbrıslı Türklerin ektiği bilinir. Bu kişilere parayı almaları için içeriden yardım edenler var” diye konuştu.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.