1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BABAMA SÖYLEMEK İSTERDİM...
BABAMA SÖYLEMEK İSTERDİM...

BABAMA SÖYLEMEK İSTERDİM...

Babama söylemek isterdim;

A+A-

EROĞLU: “ÇÖZÜM İÇİN KARŞI TARAFIN DA AYNI DAVRANMASI GEREKİR”

SİBER: “SEÇİLMİŞ KİŞİLERİN SESİNE AMBARGO KONULAMAZ”

“ÖREK; İYİ BİR BABA, İYİ BİR LİDER VE İYİ BİR HUKUKÇUYDU”

GÜMÜŞDAĞ: “BABAMA BU YIL BİR ANLAŞMAYA ÇOK YAKLAŞTIĞIMIZI SÖYLEMEK İSTERDİM”

Cumhuriyet Meclisi eski Başkanlarından ve eski Başbakanlardan merhum Osman Örek, 15’inci ölüm yıldönümünde Lefkoşa Devlet Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Örek’i anma törenine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı adına Kurmay Albay Ali Rıza Çağlar, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Kadri Fellahoğlu, Polis Genel Müdür Vekili Pervin Gürler, siyasi parti, üniversite, muharip dernek, kurum, kuruluş temsilcileri ile Örek’in ailesi ve sevenleri katıldı.

Tören, saat 9.00’da çelenklerin protokol sırasına göre kabire sunulmasıyla başladı, saygı marşı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla bayrakların göndere çekilmesiyle devam etti.

Törende sırasıyla Osman Örek’in kızı Yeşim Örek Gümüşdağ, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşma yaptı.

GÜMÜŞDAĞ: “BABAMA BU YIL BİR ANLAŞMAYA ÇOK YAKLAŞTIĞIMIZI SÖYLEMEK İSTERDİM”

Yeşim Örek Gümüşdağ, Osman Örek’in bütün ömrünü Kıbrıs’ta adil bir anlaşma olması için adadığını söyledi, “Babama bu yıl bir anlaşmaya çok yaklaştığımızı söylemek isterdim” dedi.

Politikacı, lider, Kıbrıs meselesinin mihenk taşları arasında yer alan Osman Örek’in bir hukukçu olduğunu vurgulayan Gümüşdağ, “Ben babamı daha çok bu kimliğiyle tanıyorum. Adil olmak onun yaşam felsefesiydi, bizi de böyle yetiştirdi” ifadesine yer verdi.

“ÖNÜME BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİNİ KOYDU”

Yeşim Örek Gümüşdağ babasına duyduğu özleme değinerek, bir anısından şöyle söz etti:

“18 yaşıma geldiğimde babam bana ‘artık yetişkin oldun, okuyup öğrenmeli, yenilikleri takip etmelisin’ deyip önüme Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’ni koydu.”

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’nin içeriğine ve sosyal devletin gereklerine işaret eden Gümüşdağ, “Sosyal devlet kavramı bizim anayasamızda olmasına rağmen, yasalarımızdaki eksikler nedeniyle günlük hayatta uygulanamıyor. İnsanca yaşama hakkı, devlet tarafından korunma hakkı her hal ve şartta bizim Meclisimizin geçireceği yasalarla, düzenleyeceği ceza yasalarıyla olacak” ifadesine yer verdi.

“DR. KÜÇÜK, OSMAN ÖREK, RAUF RAİF DENKTAŞ VE ARKADAŞLARI İNSANCA YAŞAM İÇİN MÜCADELE VERDİLER, SIRA BİZDE”

Gümüşdağ, tüm bunların hayata geçmesi için anlaşmanın beklenmesine gerek olmadığını da söyledi, ülke için en hatırlısının olmasını diledi.

Kıbrıs Türk halkının her şeyi yapma gücüne sahip olduğunu vurgulayan Yeşim Örek Gümüşdağ, “Dr. Küçük, Osman Örek, Rauf Raif Denktaş ve arkadaşları insanca yaşam için mücadele verdiler, sıra bizde” dedi.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber, bir devlet büyüğü olan Osman Örek’i anmanın çok anlamlı olduğunu söyleyerek, o günlerden bu günlere ne yapıldığının nerelere gelindiğinin özeleştirisinin yapılması gerektiğini kaydetti.

Adada çözüm olması yönünde her iki toplumun da beklentisi olduğuna dikkat çeken Siber, uluslararası alanda Kıbrıslı Türklerin artık yerini alması gerektiğini vurguladı.

Siber, Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıs’ta varılacak bir çözüm ve barışı arzu ettiklerini 2004 yılında yapılan referandumda ispat ettiklerini kaydetti.

“SEÇİLMİŞ KİŞİLERİN SESİNE AMBARGO KONULAMAZ”

Siber, bir ülkeye ambargo uygulanmasının belki anlaşılabileceğini fakat bir ülkenin halkı tarafından seçilmiş kişilerin uluslararası toplantılarda sesini duyurmasına uygulanan ambargoların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“ÖREK’İ RAHMETLE ANIYORUZ”

Merhum Osman Örek’in Kıbrıslı Türklerin varlığı için her alanda mücadele eden, ömrü boyunca ülke için değişik yönetimlerde olan bir lider olduğunu kaydeden Siber, Örek’i ölüm yıldönümünde rahmetle andıklarını belirtti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise konuşmasında, Merhum Osman Örek’i talebelik yıllarında tanıma fırsatı bulduğunu, siyasi hayatında da aynı çatı altında çalışma fırsatı elde ettiğine dikkat çekerek, Örek’in 1959-1960 anlaşmalarından başlayan hizmetlerinin saymakla bitmeyeceğini kaydetti.

Dr. Fazıl Küçük, Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Osman Örek üçlüsünün birlikte verdikleri mücadelenin önemini de vurgulayan Eroğlu, verilen hizmetlerin unutulamayacağını belirtti.

“ÇÖZÜM İÇİM KARŞI TARAFIN DA AYNI DAVRANMASI GEREKİR”

Müzakere masasında bir çözüme ulaşılması için çalıştıklarını söyleyen Eroğlu, karşı tarafında aynı unsurlar içerisinde davranması gerektiğini kaydetti.

“ÖREK; İYİ BİR BABA, İYİ BİR LİDER VE İYİ BİR HUKUKÇUYDU”

Merhum Osman Örek’i yakinen tanımış bir kişi olduğunu söyleyen Eroğlu, Örek’in evlatlarını seven bir baba, Kıbrıs Türk halkının varoluşu için çalışan bir Lider ve iyi bir hukukçu olduğunu dile getirerek, merhum Örek’e Allahtan rahmet diledi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.