1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BACAKLARDAKİ BU BELİRTİLERE DİKKAT
BACAKLARDAKİ BU BELİRTİLERE DİKKAT

BACAKLARDAKİ BU BELİRTİLERE DİKKAT

Bacaklardaki bu belirtilere dikkat

A+A-

Varislerin ilk belirtilerinden kasılma ve krampların ardından tedavide geç kalınmamasını belirten uzmanlar, son 10 yılda gelişen teknoloji ile varislerin tamamen ortadan kaldırılabileceğine dikkat çekiyor.  
 

Pek çok insanın korkulu rüyası olan varis, estetik bir problem olarak görülse de zamanında tedbir alınmadığında sağlığı olumsuz şekilde etkiliyor. Zor iyileşen yaralar, damarlardaki kanın pıhtılaşması gibi tehlikeli sonuçlara yol açan varis sebebiyle ölümcül tablo dahi gelişebiliyor. Tipi ve derecesine göre cerrahi işlem veya estetik uygulamalarla tedavi edilebilen varisin oluşumunu engellemek veya ilerlemesini durdurmak için yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve yüzmek gerekiyor.  Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Arzu Ercan, varislerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

 
Birçok insanın özellikle görünüm açısından rahatsızlık duyduğu varisler, bacak toplardamarlarının genişleyip kıvrılarak bükümlü ve görünür hal almasıyla oluşuyor. Hastada, örümcek ağı, orta boy ve büyük olmak üzere 3 gruba ayrılan varis çeşitlerinden herhangi birinin bulunmasının yanı sıra, birkaç çeşidi aynı anda da görülebiliyor. Op. Dr. Arzu Ercan, varis çeşitleri hakkında şu bilgileri aktarıyor: “Örümcek ağı diye anılan varis çeşidinde damarlar genellikle ciltte yüzeysel yerleşim gösteriyor. Yıldız veya örümcek ağı gibi bir şekle sahip varisler müdahale edilmediğinde tüm bacağı sarabiliyor. Orta boy varisler hafif kabarık olmakla birlikte çapı 4 milimetreden küçük, mavi ve yeşil renkte görülüyor. Orta boy varislerin elle hissedilmesi pek mümkün olmuyor. Deriden kabarık olan büyük varisler ise ayakta durdukça iyice kabararak belirginleşiyor. Bu varisler yatış pozisyonundayken bacaklar yukarı kaldırıldığında gözden kayboluyor.”
 
 ANİ KASILMALARA DİKKAT
 

Bacaklarda varis, birçok belirtiyle kendini gösteriyor. Halsizlik ve bacakların sızlamasının varislere işaret ettiğini söyleyen Op. Dr. Arzu Ercan, “Bunların yanı sıra; bacaklarda ağrı, huzursuzluk ve kaşıntı, dolgun ve şiş hissedilmesi, özellikle gece başlayan ani kasılma ve kramp ve herhangi bir çarpma veya zedelenme olmadan morluklar oluşması gibi belirtileri bulunuyor” diyor. Uzun yıllar boyunca cerrahi işlemle tedavi edilebilen varislerden, son 10 yılda geliştirilen teknolojik cihazlar sayesinde ameliyat olmadan kurtulmak mümkün oluyor.
 
  ESTETİK UYGULAMALAR DA TEDAVİ EDEBİLİYOR
 
  Varislerin günümüzde uygulanan çeşitli tedavileri bulunuyor. Op. Dr. Arzu Ercan, "Önceden daha büyük kesilerle yapılan ameliyatlar artık çok daha küçük boyutlardaki kesilerle gerçekleştiriliyor. Ameliyat, dikiş kullanılmasına gerek kalmadan yalnızca iz kalmasını önleyen özel bir teknik ile hassas şekilde uygulanıyor. Endovenöz lazer tedavisinde, toplardamar içine bir iğne ile giriliyor. Toplardamarın içerisine özel bir lazer kateteri ilerletiliyor. Kateter ucundan yüksek derecede ısı verilerek, damar içeriden kapatılıyor. Böylelikle kaçak tamir edilmiş oluyor. Varislerin yok edilmesi için köpük tedavisi olarak da bilinen skleroterapive radyofrekans yöntemleriyle estetik tedavi de yapılabiliyor. Skleroterapi tedavisinde hastalıklı damarın içine çok ince bir iğne ile girilerek az miktarda damar kurutucu ilaç veriliyor. Kullanılan ilaçlar genellikle yüksek konsantrasyonlu tuzlardan oluştuğu için bu çözeltiler hasta damarın iç yüzeyini bozarak kapanmasına neden oluyor. Böylece varisli damar yok edilmiş oluyor. Çok ince iğneler kullanıldığından dolayı ağrıya sebep olmayan yöntemde, varisli bölgenin genişliğine göre enjeksiyon sayısı ve tedavisi değişiyor. Radyofrekansyöntemi ince ve orta kalınlıktaki kılcal damar tedavisinde kullanılıyor. Deri üzerinden direk damara dokunularak uygulanan yöntemde, cihazın ucu damara değdiği an varis yok oluyor. Pratik ve etkin bir yöntem olan radyofrekans tedavisinde uygulama genellikle tek seansta tamamlanıyor" dedi.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.