1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAĞIMSIZLAR KİLİT ROL OYNUYOR
BAĞIMSIZLAR KİLİT ROL OYNUYOR

BAĞIMSIZLAR KİLİT ROL OYNUYOR

CTP’nin ülke çıkarları ve refahı için göreve talip olduğunu açıklarken, UBP’nin hükümetten çekilmesinin ardından yeni kurulacak hükümet ile ilgili formüller konuşulmaya başlandı.

A+A-

İŞTE OLASI HÜKÜMET SENARYOLARI

Bir partinin tek başına hükümete gelebilmesi için 27 sandalye sayısına sahip olması gerekiyor. Şuanda UBP’de 18, CTP’de 20, DP’de 5, TDP’de 3 sandalye sayısı bulunurken, bağımsızları ise 4 kişi oluşturuyor. Siyasi kulislerde UB-DP koalisyon hükümeti kurulacağı konuşulurken, UBP-DP hükümeti kurulması için bağımsızların güvenoyu vermesi gerekiyor.

TEK YOL KOALİSYON

Sandalye sayılarına bakıldığında ise muhtemel birkaç tablo ortaya çıkıyor; Öncelikle bağımsızların desteği ile UBP-DP kurulabiliyor. CTP-TDP’de yine bağımsızların güvenoyu ile hükümet kurabilecek sandalye sayısına ulaşıyor. CTP-DP birlikteliği için de yine bağımsızların desteği gerekiyor. UBP-DP-TDP’nin bir araya gelmesi ile sandalye sayısı 26’ya çıkarken, yine bu oluşum da bağımsız vekillerin desteğine ihtiyaç duyuyor. Ancak UBP’nin TDP ile bir oluşma gitmeyeceği öne sürülürken, her ne şekilde olursa olsun tüm formüller için bağımsızların desteği kilit rol oynuyor.

BAĞIMSIZLAR KİLİT NOKTADA

Ortaya çıkan tabloda hükümetin kurulmasında bağımsızlar kilit rol oynarken, şimdiden bağımsız milletvekili Menteş Gündüz, CTP’nin içinde olduğu bir oluşuma destek vermeyeceğini açıkladı. Yine Bağımsız vekillerden Hasan Taçoy’un UBP-DP koalisyon hükümetine destek vereceği öğrenilirken, bağımsızlardan yana şansı kalmayan CTP’nin yeni kurulacak hükümette olamayacağı gözler önüne çıkıyor.

ERKEN SEÇİME SICAK BAKILMIYOR

Öte yandan seçim tarihi belirlenmeden herhangi bağımsız bir vekilin parti değiştirme veya bir partiye katılma şansı bulunmuyor. Siyasi Partiler Yasası’na göre, bağımsız vekiller, erken ya da genel seçim tarihi açıklandıktan sonra iki ay içerisinde bir partiye katılabilir. Ancak elde edilen bilgilere göre erken seçime sıcak bakılmıyor. UBP’nin erken seçim yerine DP ile masaya oturup bağımsızların desteği ile hükümet oluşturmayı düşündüğü öğrenilirken, diğer siyasi partilerin de erken seçime sıcak bakmadığı öne sürüldü.

GÜNDÜZ, CTP VARSA HAYIR

Kulislerde yeni kurulacak hükümet ile ilgili birçok iddia ortaya atılırken, DP’ye geri döneceği öne sürülen Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz iddiaları yalanladı. Gündüz, Demokrat Parti’ye geri döneceğine ilişkin haberleri yalanladı ve “Bağımsız milletvekili olarak devam edeceğim” dedi. Gündüz, muhtemel koalisyonlar arasında yer alan UBP-DP hükümetine bağımsız olarak destek vereceğini, CTP-DP-TDP koalisyonu gibi bir seçeneği ise desteklemeyeceğini söyledi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.