1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAĞIŞ: `AP İLK DEFA KOMİSYONA, `TÜRKİYE İLE ŞU ŞU FASILLARI AÇIN` ÇAĞRISI YAPTI. BU BİR İLKTİR`
BAĞIŞ: `AP İLK DEFA KOMİSYONA, `TÜRKİYE İLE ŞU ŞU FASILLARI AÇIN` ÇAĞRISI YAPTI. BU BİR İLKTİR`

BAĞIŞ: `AP İLK DEFA KOMİSYONA, `TÜRKİYE İLE ŞU ŞU FASILLARI AÇIN` ÇAĞRISI YAPTI. BU BİR İLKTİR`

BAĞIŞ: "AVRUPA PARLAMENTOSU İLK DEFA KOMİSYONA, 'TÜRKİYE İLE ŞU ŞU FASILLARI AÇIN' ÇAĞRISI YAPTI. BU BİR İLKTİR"

A+A-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu'nun bu yılki Türkiye raporunu onayladığını anımsatarak,  "Avrupa Parlamentosu ilk defa komisyona, 'Türkiye ile şu şu fasılları açın' çağrısı yaptı. Bu bir ilktir. Neden? Türkiye'nin performansını görüyorlar ve Türkiye'yi eleştirdikleri konularda da iğneyi kendilerine batırmaları gerektiğinin farkındalar" dedi.

Bağış, Microsoft Türkiye tarafından şirketin ofisinde düzenlenen "Açık Akademi Projesi" kapsamındaki seminere katıldı.

Bilime ve teknolojiye son derece önem verilmesi gerektiğini kaydeden Bağış, "İlim Çin'de de olsa gidin ve alın" hadisini hatırlattı.

Bağış, Türkiye'de bilim, teknoloji ve araştırma-geliştirmeye ayrılan fonların geçmiş dönemlerin 20-30 katı olduğunu kaydederek, fonlar çerçevesinde yurt dışına gönderilen öğrencilerden ve fonların artık yetersiz kalmasından bahsetti.

Türkiye'nin eğitime, bilime daha fazla önem veren bir ülke haline geldiğini aktaran Bağış, özellikle son yıllarda Türkiye'de yaşanan demokratik gelişmelere değindi.

Bağış, AB yolunda atılan adımlara ve yapılan reformlara da işaret ederek, "Son birkaç yıldaki adımları göz önüne getirirsek ne kadar hızlı ilerleyen bir reform platformuna sahip olduğumuzu sizler de anlarsınız" dedi.

Reformlar sayesinde Türkiye'nin dünyada daha saygın bir konuma geldiğini vurgulayan Bağış, artık Kafkasya'da, Ortadoğu'da sorun çıktığında Türkiye'nin görüşlerine başvurulduğunu belirtti.

Bağış, Avrupa'nın ekonomik kriz kadar önemsemesi gereken, yaklaşan bir enerji krizi olduğunu söyledi. Enerji kaynaklarının çoğunun tek ülkeye dayalı olduğunu dile getiren Bağış, Avrupa'nın enerji kaynaklarını ve ulaşım imkanlarını artırma gibi bir hedefi olduğunu kaydetti.

"Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu enerji kaynaklarının yüzde 75'i, Türkiye'nin ya doğusunda ya kuzeyinde ya da güneyindedir. Yani birileri mobil iletişim enerji icat etmedikçe Türkiye'nin katkısı olmadan Avrupa'nın o enerji kaynaklarına ulaşabilme şansı yoktur" diyen Bağış, bu duruma rağmen Türkiye-AB arasında enerji faslının açılamadığını, bunun sebebinin de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin faslın açılmasını engellemesi olduğunu söyledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NUN TÜRKİYE RAPORUNU ONAYLAMASI

Gün içerisinde Avrupa Parlamentosu'nun bu yılki Türkiye raporunu onayladığını, raporda beğenmedikleri ve kabul edemeyecekleri bazı cümleler olduğunu ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

"Buna rağmen bugüne kadarki raporlarla kıyaslandığı zaman çok daha olumlu, Türkiye'deki birtakım reformları öven, Türkiye'nin terör belasını defetmek için attığı adımları öne çıkaran ve Türkiye ile ilgili eleştirilerin yüzde 90'ını kapsayan ifade, basın özgürlüğü, tutukluluk süreleri gibi konularla alakalı olan 23 ve 24. fasılların açılması yönünde çağrı yapan bir rapor oldu. Avrupa Parlamentosu ilk defa komisyona, 'Türkiye ile şu şu fasılları açın' çağrısı yaptı. Bu bir ilktir. Neden? Türkiye'nin performansını görüyorlar ve Türkiye'yi eleştirdikleri konularda da iğneyi kendilerine batırmaları gerektiğinin farkındalar. Türkiye'nin önünü tıkayan, eleştirdiğimiz konularda adım atmamızı engelleyen de bir yanda Avrupa'nın önümüze koyduğu siyasi engeller ve blokajlar. Ancak onları da hep birlikte bir şekilde aşacağız."

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.