1. HABERLER

  2. TÜRKİYE

  3. BAĞIŞ: “KIBRIS SORUNU RUMLARIN AB ÜYELİĞİNE ENGEL OLMADIĞI GİBİ TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE DE MANİ OLAMAZ”
BAĞIŞ: “KIBRIS SORUNU RUMLARIN AB ÜYELİĞİNE ENGEL OLMADIĞI GİBİ TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE DE MANİ OLAMAZ”

BAĞIŞ: “KIBRIS SORUNU RUMLARIN AB ÜYELİĞİNE ENGEL OLMADIĞI GİBİ TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE DE MANİ OLAMAZ”

BAĞIŞ'IN LUXEMBURGER WORT GAZETESİNE DEMECİ

A+A-

TC AB BAKANI BAĞIŞ: “KIBRIS SORUNU RUM KESİMİNİN AB ÜYELİĞİNE ENGEL OLUŞTURMADIĞI GİBİ TÜRKİYE'NİN ÜYELİĞİNE DE MANİ OLAMAZ”

"VİZE SORUNU, VATANDAŞLARIMIZA ÖNYARGILAR NEDENİYLE ÇÖZÜLEMEDİ"

TC AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Kıbrıs sorununun Rum kesiminin AB üyeliğine engel oluşturmadığı gibi Türkiye'nin üyeliğine de mani olamayacağını vurguladı.

"Birlikte bir çözüm bulmaları için Kıbrıs'taki her iki tarafı da teşvik etmekteyiz. Onlar evli çiftler gibiler, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye ise onların evliliklerini kurtarmak isteyen dünürler gibi. Kıbrıs'taki her iki taraf da evliliklerinin devam edip etmeyeceğine yetişkin bireyler gibi karar vermek zorundadırlar. Kararları her ne olursa olsun, biz buna saygı duyacağız" dedi.

Bağış, Luxemburger Wort gazetesine verdiği mülakatta, Schengen ülkelerine girişte vatandaşlarından vize istenen tek aday ülkenin Türkiye olduğunu, bu sorunun ancak önyargıların aşılmasıyla çözülebileceğini belirtti.

Egemen Bağış, "Vize sorunu, vatandaşlarımıza karşı olan önyargılar nedeniyle çözülemedi. Vatandaşları Schengen alanına girmek için vizeye ihtiyaç duyan tek aday ülke Türkiye'dir. Bu sorun ancak önyargılar bir tarafa bırakılabilirse çözüme kavuşturulur" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin AB'ye ilgisinin güçlü bir şekilde devam ettiğine işaret eden Bağış, şöyle devam etti:

"Bizim için AB, insanlık tarihinin en büyük barış projesidir. Fransa ve İngiltere gibi birbirleriyle yüzyıllarca savaşan uluslar dahi, AB çatısı altında bir araya gelebiliyorsa, Türkiye de bu birliğe katılmalıdır."

Bağış, Türkiye'nin katılımıyla kıta barışını esas alan AB'nin küresel barış projesine dönüşebileceğini, barış, demokrasi, dayanışma ve disiplin gibi değerlerin daha geniş bir coğrafyaya yayılabileceğini kaydetti.

Egemen Bağış, Türkiye'nin AB'den müzakerelere başlama tarihi alabilmek için 45 yıl beklediğini ve bu şekilde ne kadar kararlı olduğunu gösterdiğini hatırlatarak, "Ancak, dünyanın başka bölgelerinde fırsatlar oluşursa, tabii ki bunları da takip ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.