1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAKAN'IN YÜKÜ ÇOK AĞIR!
BAKAN'IN YÜKÜ ÇOK AĞIR!

BAKAN'IN YÜKÜ ÇOK AĞIR!

Tüm RHA satılsa bile 13. maaşlara yetmez!

A+A-

Raif Doğru

KKTC hükümetinin Ankara ile Ekonomik ve Mali Protokolü imzalamaması nedeniyle cari harcamalar için gerekli yardımı elde edemeyen Maliye Bakanı Birikim Özgür oldukça sıkıntılı günler yaşıyor.

Sadece sendikaların baskısı değil, parti içi muhalefetten dolayı acil reform hareketini de gerçekleştiremeyen Maliye Bakanı’nın, 13’üncü maaşlar için gerekli 180 milyon lirayı toparlamaya çalıştığı, ancak henüz bir sonuca ulaşamadığı bildirildi.

Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre, Özgür bir yandan Ekonomik ve Mali Protokolün imzalanması için çalışıyor, diğer yandan yerel bankalardan borçlanmaya çalışıyor. Ancak dün itibarıyla herhangi bir sonuca ulaşamadığı belirtiliyor.

Çarşı da zorda

Hükümet 13’üncü maaşları ödeyemediği için, Kıbrıs Türk çarşısı 2016’ya sıkıntılarla girdi. Elindeki stokları tüketemeyen esnaf, gümrüklerde bekleyen malını de çekemiyor.

Diyalog’a konuşan bir gümrük komisyoncusu “Bir önceki yıla oranla gümrüklerden çok daha az malın çekildiğini söyleyebilirim. Daha az malın çekilmesi, devletin daha az tahsilat yapmasıdır” dedi.

Gümrük Komisyoncusu, devletin yeterli gelir elde edememesi halinde değil 13’üncü maaşların, Ocak sonunda normal maaşların ödenmesinde dahi sıkıntıların yaşanabileceğini iddia etti.

RHA’ların satılması da yetmez

Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; Meclis Başkanı, Başbakan ve bakanların yanı sıra, kamuda kullanılan yaklaşık 2 bin 800 adet Resmi Hizmet Aracı (RHA) bulunuyor.

Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün 2 bin 800 aracı satılığa çıkarması ve her birine ortalama 10 bin Sterlin’den alıcı bulması durumunda dahi 13’üncü maaşların ödenebilmesi için gerekli 180 milyon lirayı toparlayabilmek mümkün olmuyor.

Basit bir hesaplama ile 2 bin 800 araç, tanesi 10 bin Sterlin’den 28 milyon Sterlin, yaklaşık 120 milyon 400 bin TL yapıyor.

Bakanlıklarda araç bolluğu

Elde edilen bilgilere göre, Ulaştırma Bakanlığı’nda 300’den fazla, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda ise 200’den fazla RHA var. En fazla RHA kullanan bakanlıklardan biri de Tarım bakanlığı. Bu bakanlıkta 150 dolayında RHA’nın bulunduğu belirtiliyor.

Birikim Özgür’ün bakanlığında 130 civarında, Turizm ve İçişleri bakanlıklarının her birinde ise 90’dan fazla arabanın bulunduğu ifade ediliyor.

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.