1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAKANLIK İLE GAÜ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI
BAKANLIK İLE GAÜ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

BAKANLIK İLE GAÜ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) arasında,

A+A-

 

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) arasında, arıcılığın geliştirilmesi ve “Bal Ormanları”nın oluşturulması konusunda işbirliği protokolü imzalandı.

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, protokol, Yenierenköy-Dipkarpaz arasında geçmiş dönemlerde orman yangını nedeniyle tahrip olan bölgenin "Bal Ormanı" olarak rehabilite edilmesi ile erozyon kontrolü, mera ıslahı, üretim ve bakım gibi çalışmaları içeriyor.

Protokolle ayrıca, arıcılığa uygun vejetasyonun korunması, geliştirilmesi ile arıcılık amaçlı fonksiyonel planların hazırlanması, gezgin arıcıların konaklamasıyla ilgili düzenlemeler, orman eko sistemlerinin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla bölgede arıcılığın geliştirilmesi de amaçlanıyor.

BAKIRCI

Bakanlıkta imzalanan protokol öncesi konuşma yapan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, bugüne kadar GAÜ'nün çevre başta olmak üzere ülkenin gelişimi adına bir çok katkı ortaya koyduğunu belirterek, yapılan işbirliği için üniversite yönetimine teşekkür etti.

Ülkede arıcılığın bilimsel yöntemlerle yapılması adına yeni bir dönem başlayacağını ifade eden Bakırcı, arıcılık yaparken bal ormanlarının ortaya çıkmasının sağlanacağını söyledi.

Bakırcı şöyle devam etti:

“Bal ormanlarının oluşmasıyla organik bal elde edilecek ve aynı zamanda balın yan ürünlerini pazara sunabilmek adına önemli bir imkan sağlanacak. Bu durum ülkenin de bu anlamdaki ihtiyacını karşılayacak ve aynı zamanda dünya pazarında da kaliteli, rekabet edebilir  ürünlerin oluşumunu gerçekleştirecek.”

Bakırcı, projenin bir çok yönüyle önemli katkıları olacağını ifade ederek, bölgedeki yapının korunmuş olacağını ve aynı zamanda bölgedeki insanlara da yeni bir istihdam alanı oluşacağını söyledi.

Bakan Bakırcı ayrıca, projeyle Karpaz bölgesinde gerçekleşen turizm faaliyetleri için de yeni bir pencere açılacağını belirtti.

Projenin ülkede ilk kez Karpaz bölgesinde uygulanacağını ifade eden Bakırcı, “Ülkede Bal ormanlarının oluşması anlamında ikinci projemiz de Yedidalga bölgesinde olacaktır” dedi.

AKPINAR

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da, Karpaz Bölgesinde gerçekleşecek projeye imza atmak ve Bakanlıkla işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Akpınar,  projenin bölgedeki gelişmeye çok önemli imkan sağlayacağını ifade ederek, projenin öneminin belki bugün çok az insan tarafından anlaşılacağını, ama hayat bulduktan sonra ülkeye koyduğu katkının çok net bir şekilde idrak edileceğini söyledi.

Akpınar, “Projeyle, bölgede oluşacak ürün çeşitliliği ve kalite ile bu alanda ülke adına dünya üzerinde çok önemli bir yere sahip olacağımıza inanıyorum” dedi.

Konuşmalar ardından protokol taraflarca imzalandı.

Bakanlıkta gerçekleşen imza töreninde DP-UG Girne Milletvekili Özdemir Berova, Bakanlık Özel Kalem Müdürü Mehmet Osmanlılar, Orman Dairesi Müdürü Cemil Karzaoğlu, GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama Merkezi Direktörü-Arıcılık Uzmanı Hüseyin Balkaya ve Öğretim Görevlisi-Sosyolog Derviş Refiker de hazır bulundu.

GAÜ’nün, yaklaşık 2 yıldır Karpaz bölgesinde arıcılık alanında faaliyet gösterdiği; ücretsiz "Arıcılık kursu" düzenlediği belirtilen açıklamada, Üniversitenin, kurs sonunda başarılı olan üreticilere ücretsiz kovan verdiği; ürettikleri balları da satın aldığı kaydedildi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.