1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAKANLIK İŞGAL ALTINDA!
BAKANLIK İŞGAL ALTINDA!

BAKANLIK İŞGAL ALTINDA!

Eğitimde somut adım yok

A+A-

Yeni Bakış'tan Deniz Abidin'in haberine göre;

Öğretmen Sendikaları, Eğitim Bakanlığı’nın somut adım atamamasının arkasında değişmeyen kadroların olduğunu belirterek, “Bakan değişti, ancak kadrolar aynı kaldığından tutucu zihniyet devam ediyor” diye konuştu. Bakan Özyiğit’in yapacağını söylediği çalışmalar konusunda ciddi kaygı ve endişe içinde olduklarını belirten iki öğretmen sendikası, “Bilimsel demokratik laik eğitim sözü verildi, tüm bunlar yapılacak mı henüz belli değil. Ne yazık ki bu endişeleri taşıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

KTÖS Genel Sekreteri Elcil: Eğitimde somut adım yok

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Eğitim Bakanı Özyiğit’in sendikadan ve öğretmenlikten gelen ve eğitimin sorunlarını bilen bir kişi olduğunu söyledi. Elcil, Özyiğit’in hükümet gelmesiyle bir takım sorunlara el atacağına yönelik vaatlerde bulunduğuna dikkat çekerek, bugüne kadar iki konu dışında somut bir adımın atılmadığını söyledi. Elcil, Öğretmen Akademisinin kapatılmasıyla ilgili sürecin durdurulduğunu ifade ederek bunların olumlu adımlar olduğunu söyledi. Elcil, Girne’deki okul ihtiyacını karşılamak için hükümetin yer arayışını devam ettirerek söz konusu yeri belirleyerek okul ihtiyacının sağlanması için harekete geçmesinin de olumlu bir davranış olduğunu kaydetti. 

 

“Kadrolar değişmedi, Bakanlık adım atamıyor”

Elcil, tüm bunlar yanında sorunları temelden ortadan kaldıracak somut bir adımın henüz atılmadığına vurgu yaptı. Şener Elcil, bakanlığın somut adım atamamasının arkasında bazı nedenler olduğunu ifade ederek, “Bakan değişti, ancak kadrolar aynı kaldığından tutucu zihniyet devam ediyor” diye konuştu. 

Hükümetin kuruluş aşamasındaki bütçenin bir önceki hükümet zamanındaki bütçe olmasından dolayı eğitime ciddi bir kaynak hazırlanmasının söz konusu olamadığını belirten Elcil, bu durumun bir eksiklik olduğunu kaydetti. Şener Elcil, “Eğitim Bakanlığı işgal altındadır” diyerek, Türkiye’den atanan memurların bakanlığı yönetmekte olduğunu söyledi. 

 

“Eğitimde her şeye Elçilik karar veriyor”

Elcil, Bakanlık içindeki bu yapının hala kırılamadığına işaret ederek, okul yapılmasından öğrenci kayıtlarına kadar her şeye elçiliğin karar verdiğini ifade etti. Elcil, özel eğitimde, danışman alımında ve kadroların artırılması gibi birçok şeye elçiliğin karar verdiğine dikkat çekerek, memurların bakana müdahale edecek durumda olduğunu belirtti. Elcil, bu yapı olduğu sürece eğitimde bir açılım sağlamanın mümkün görünmediğini söyledi.

 

“Kadrolar değişmeli”

Şener Elcil, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı;  “Kadrolar değişmelidir. Elçiliğin Bakanlığa olan müdahalesi tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Bu şekilde atanan memurlar gönderilmelidir. Eğitime yeterli bütçe ayrılmalıdır. Okullara cari bütçe ayrılmalıdır. Türkiye’nin AKP’li tur operatörlerine para aktarmak için organize ettiği ve ideolojik olarak gericileşmeyi öngören Çanakkale ve Konya gezileri iptal edilmelidir. Bu geziler Türkiye’nin bize verdiği paralardan harcanıyor. Bu bütçe okullardaki eğitime harcanmalıdır. Okullarda boşta oturan öğretmenler, sekreterlere ya görev yaptırılmalı ya da işten durdurulmalıdır. Rehber psikolojik kadrolar açılmalıdır. Özel eğitim kadroları açılmalıdır. Öğretmen yardımcısı kadroları alınıp okul öncesi eğitimde tam güne geçilmesi gerekir. Kitaplar müfredatlar gözden geçirilmeli ve ülkemizde basılmalıdır. Irkçı, ayrılıkçı ve şoven unsurlardan temizlenmelidir. Denetleme değerlendirme yönlendirme kurulu yasası ve tüzükleri uygulamaya konmalıdır. Bugün itibariyle 14 tane denetmen vardır, bu sayının 60 olması gerekir. Kuran kursları, dini bilgiler adı altında Din İşleri Dairesi’nin toplumu dönüştürmeye yönelik çalışması durdurulmalıdır. Ülkede bulunan kaçak nüfus kontrol altına alınmalıdır, bunun neden olduğu okullardaki aşırı yığılma önlenmelidir. Girne’ye 2 ana okul, 2 ilkokul ve bir tane de orta dereceli okul yapılmalıdır. Alsancak ve Çatalköy için de birer okul şarttır. Yarışmacı nitelikteki kolej sınavları da kaldırılmalıdır.”

 

“Özyiğit, Elçiliğin müdahalesini durduramaz”

Elcil, Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in görevde olduğu süre boyunca elçiliğin iç idareye olan müdahalesini durdurabileceğine inanmadığını belirterek, “Üç kuruş para alma adına boyun eğiyorlar” diye konuştu. Elcil, geçtiğimiz yıl devletin toplam giderlerinin yüzde 83’ünün yerel kaynaklardan sağlandığına vurgu yaptı. Elcil, Bakanlığın ve ilgili Bakan Özyiğit’in çalışmalarını “çok laf az iş” olarak nitelendirerek, somut bir adımın henüz görülemediğini söyledi.  

 

KTOEÖS Başkanı Eylem: “Çanakkale Kampı ile ilgili atılan adım bizi hayal kırıklığına uğrattı”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem de, eğitim adına atılan bazı adımlar olmakla birlikte bunun yeterli olmadığını söyledi. Eylem, Bakanlığın özel eğitimle ilgili bir çalışması olan Mağusa’da okula gidemeyen öğrencilerin okula gitmelerinin sağlanmasına yönelik tavrının geçici bir durum olduğunu, gelecek yıl ne olacağının belli olmadığını söyledi. Özel eğitim yasası ile ilgili bakanlığın çalışması olduğunu ifade eden Eylem, ancak özel eğitim kadrosunun açılmasına yönelik bir adımın henüz atılmadığını kaydetti. Eylem, “Çanakkale Kampı ile ilgili atılan adım bizi hayal kırıklığına uğrattı” diyerek,  bu kampın bu yıl da yapılmasına yönelik okullara bilgi geldiğini belirtti.

Eylem, cinsiyet ayrımı şeklinde yapılacak olan bu kampa Eğitim Bakanlığı’nın irade gösteremeyerek dur diyememesini eleştirdi. Eylem, ilahiyat koleji ile ilgili yapılacağı söylenen çalışmalar konusunda ciddi kaygı ve endişe içinde olduğunu belirterek, “müfredat nasıl olacak bilmiyoruz” dedi. 

 

“Endişelerimiz var”

Selma Eylem, bunun yanında okul altyapısında ciddi sıkıntıların sürmekte olduğunu belirterek, Girne Bölgesinde yapılması beklenen okullar için herhangi bir somut girişimin henüz olmadığını söyledi. Eylem, güncellenmesi gereken tüzüklerle ilgili çalışmaya başlanılması gerektiğini belirterek, henüz bu yönde de bir çalışmanın olmadığını kaydetti.

Eylem, “Tüzüklerle ilgili çalışma yapılmaması, nakillerle ilgili ağır davranılması bizde bir takım endişelerle neden oluyor. Umarım önümüzdeki yıl kadroları eksik açmayız. Nakiller bitmediği için münhaller de yetişmeyebilir. Bilimsel, demokratik, laik eğitim sözü verildi, tüm bunlar yapılacak mı henüz belli değil. Ne yazık ki bu endişeleri taşıyoruz” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.