1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. BAKIN SİGARA SİZE NELER YAPAR?
BAKIN SİGARA SİZE NELER YAPAR?

BAKIN SİGARA SİZE NELER YAPAR?

Sigara nelere sebep oluyor öğrenince çok şaşıracaksınız

A+A-

Keyif için içtiğiniz sigara cildinizi kırıştırıyor, saçlarınızı inceltiyor, sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösteriyor. Sağlığınızı ve dış görünüşünüzü önemsiyorsanız sigaradan vazgeçmelisiniz.

Sağlığınız ve dış görünüşünüz sizin için ne kadar önemli? Önemli değil diyorsanız sorun yok. Ama ‘Sağlığıma ve dış görünüşüme önem veriyorum’ diyorsanız, sigarayı bırakmalısınız. Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, sigara içenlerin yüzleşmek istemediği yönlere şöyle dikkat çekti:  

SABAHLARI UYANAMAZSINIZ

- GÖZALTI TORBALARI: İyi bir gece uykusu uyuyamamanız, ertesi gün yüzünüzden ve gözaltı torbalarınızdan okunur.     
- KIRIŞIKLIKLAR: Hızlı yaşlanırsınız ve cildinizde de kırışıklıklar bunu ortaya çıkarır. Sigara içenler, içmeyenlere göre ortalama 1.4 yaş daha fazla gösterr. 
- CİLDİNİZ PUL PUL: Derinizin pul pul olduğu ‘psöriasis’ adlı bağışıklık sistemiyle ilgili bir cilt problemine yakalanabilirsiniz.  Ayrıca sigara içenler tipik, karakteristik bir yüze sahiptir: Pürüzlü, soluk ve gri görünümlü bir cilt. Parlaklık kaybolmuştur.

SARARAN DİŞ VE PARMAKLAR

- SARARMIŞ DİŞ: Nikotin dişlerde lekelenme yapar.  Sigara içiyorsanız gözalıcı dişlere hoşça kal diyebilirsiniz. Ağız kanseri ve diş eti hastalıkları da yaşayabilirsiniz. 
- SARI PARMAKLAR: Parmak ve tırnaklarınızı da sarartan sigaraya karşı limon suyundan yararlanmayı ihmal etmeyin.  
- YARA İYİLEŞMİYOR: Nikotin damarlarda daralmaya sebep olur, kan damarlarındaki daralma oksijenden zengin kanın yüz ve vücudun diğer bölgelerindeki küçük damarlardaki akışını limitler. Yaralarınız daha uzun zamanda iyileşir. 
- YAĞLANMA:  Sigara içenlerin iç organlarında yağlanma daha fazladır. Bu derin yağ yastıkçıkları vücudunuzun orta kısmında birikir ve şeker gibi birçok hastalık riskini arttırır. 
- KATARAKT: Sigara gözün lens kısmının yapısını bozarak katarakt riskini de arttırır. Gözde daha erken katarakt görülür.

SAÇLARA ELVEDA

Sigara saçlarınızda incelmeye hatta kelliğe sebep oluyor. Sigaranın içindeki toksik kimyasallar saç foliküllerindeki DNA’ya ve hücrenin genelindeki serbest radikallere zarar verebilir.  Sonuç sigara içenler daha ince saçlara sahip oluyor ve içmeyenlere göre daha önce beyazlıyor. Tabii beyazlayacak saçları kalırsa. Tayvan’da erkekler üzerinde yapılan çalışmada sigara içen erkeklerin içmeyenlere göre saçlarını kaybetme riskinin 2 katı olduğu belirlenmiş.

Akşam

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.