1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BALIKÇILARIN SONU OLUR
BALIKÇILARIN SONU OLUR

BALIKÇILARIN SONU OLUR

Devlet denizleri kurutur!

A+A-

 

BALIKÇILARIN SONU OLUR

Denizleri kuruttuğu ve balıkları yok ettiği bilinen gırgır ve trol avcılığına yasal izin verilmesi için yetkili mercilerin girişim başlattığı bildirildi. Tüzükle, yasal izin verilmesi öngörülen trol ve gırgır avcılığının, ülkemizdeki 420 civarı mesleki balıkçının sonunu getireceği belirtildi.

"HER KONU TARTIŞILSIN DİYE"

Bu tüzük maddesi balıkçıları şok ederken, Daire'nin açıklaması ise hayret uyandırdı. Tüzük taslağını hazırlayan Ercan Sınay, balıkçılıkla ilgili her konunun tartışılması için maddenin eklendiğini savundu.

BALIKÇILAR UYARDI

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı'na bağlı Hayvancılık Dairesi tarafından 'Su Ürünleri Yasası' altında hazırlanan ve şuanda taslak halinde olan 'Balıkçılık İzinleri ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü', gırgır ve trol avcılığına izin verilmesini öngörüyor. Tüzük kapsamında, yasal izin verilmesi öngörülen trol ve gırgır avcılığının, ülkemizdeki 420 civarı mesleki balıkçının sonunu getireceği belirtiliyor.

Balıkçılara gönderilen Tüzük taslağında, 'Gırgır ve Trol Balıkçılık İzinleri' maddesi balıkçıları şok ederken, Daire'nin açıklaması ise hayret uyandırdı. Tüzükte 'Gırgır ve Trol Balıkçılık İzinleri' maddesi konması konusunda Hayvancılık Dairesi Müdürü Ercan Sınay'ın yaptığı açıklama dikkat çekti. Tüzük taslağını hazırlayan Ercan Sınay, balıkçılıkla ilgili her konunun tartışılması için maddenin eklendiğini savundu.

BALIKÇILAR KARŞI ÇIKTI

Balıkçılara gönderilen bu taslağa, balıkçıların itiraz ettiği ve balık kaynakları için oldukça tehlikeli olduğu bilinen, gırgır ve trol avcılığına ülkede izin verilmesine şiddetle karşı çıktığı öğrenildi. KKTC Balıkçılar Birliği, ilgili tüzüğün geçirilmesi halinde hukuk yoluna başvurulacağı ve ara emri talep edileceğini söylerken, Yedidalga Balıkçılar Birliği ise eylem uyarısında bulundu.

TÜZÜĞÜN ADINA AYKIRI

'Balıkçılık İzinleri Ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü' ile balık kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması yerine yok edileceğine dikkat çekiliyor.

ATAKAN: 'TÜZÜK OLSA DA İZİN VERMEYECEĞİZ' DENDİ

Bu konuda gazetemize konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan, "Tüzük içerisinde olmasını istemediğimiz maddeler vardır. Tüzük çalışması bize gönderildi. İtiraz ettik. Bunun üzerine iki, üç hafta önce toplantı yapıldı ancak anlaşamadık. 'Tüzüğü yapalım, fakat izin vermeyeceğiz' dendi. İlle de KKTC'ye amaç gırgır avcılığını sokmaktır. Bu konuda, olmaması için ne gerekirse yapacağız. Böyle bir tüzüğün olmasını istemiyoruz. Bu Tüzük bakanlar kuruluna götürülüp geçirilirse kesinlikle ara emri alıp durduracağız" dedi.

ŞAH: "DENİZLERİ YOK ETMEKTİR"

Yedidalga Balıkçılar Birliği Başkanı Erdoğan Şah, 'Su Ürünleri Yasası' altında şikayetler üzerine balıkçıkla ilgili hazırlanan ve önerileri için balıkçılara gönderilen tüzük taslağında, gırgır ve trol avcılığının izin şartlarının belirtildiğine dikkati çekti.

Erdoğan Şah, "Bu yıl ki tüzükle, memlekete gırgır ve trol avcılığı getirtilmek isteniyor" dedi. Ülke karasularında gırgır ve trol avcılığına izin verilmesine kesinlikle karşı olduklarını belirten Şah, "Bu yıl hazırlanan tüzükle balık yok edilmek isteniyor, balık kaynaklarının sürdürülebilirliğinden nasıl bahsedilir. Balıkçılar tedirgindir. Özellikle Güzelyurt körfezi balıkçıları çok rahatsızdır. Bunun üzerine toplantı yapıyoruz. Bizim balıkçılar kesinlikle karşıdır. Her türlü eylemi de yapmaya karar vereceğiz" dedi.

HAYVANCILIK DAİRESİ: HERŞEY TARTIŞILSIN DİYE

Konuyla ilgili açıklamalarına başvurduğumuz ilgili tüzüğü hazırlayan Hayvancılık Dairesi Müdürü Ercan Sınay'ın açıklaması ise şöyle oldu:

" Henüz tartışma aşamasındadır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Avcılık Federasyonu, balıkçılıkla ilgili birlikler, dernekler ve tüm sivil toplum örgütlerine bu tüzük taslağı gönderildi. Birçok konuda öneriler ve karşı çıkışlar var. Sadece ilgili sivil toplum örgütlerinin görüşünü almak için ve her şeyin tartışılması için bu madde eklendi. Trolle ilgili balıkçılık zaten şuanda yasaktır. Yasaklayanlardan biri de benim. Ama her şeyin tartışılmasını istedim. Trolle ilgili bir yasal düzenleme daha önce yapılmadı" diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.