1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BALIKÇILIK ŞİMDİ BİTER
BALIKÇILIK ŞİMDİ BİTER

BALIKÇILIK ŞİMDİ BİTER

Denizleri kuruttuğu ve balıkları yok ettiği bilinen gırgır ve trol avcılığının yasal olarak izinlendirilmesi

A+A-

 

KKTC'de gırgır ve trol avcılığı için tüzük geçiriliyor. Denizleri kuruttuğu ve balıkları yok ettiği bilinen gırgır ve trol avcılığının yasal olarak izinlendirilmesi için girişimi başlatıldığı bildirildi.

Gıda Tarım ve Enerji Bakanlığı tarafından 'Su Ürünleri Yasası' altında her yıl hazırlanan 'Balıkçılık İzinleri ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü'nde, bu yıl gırgır ve trol izin koşullarının da eklendiği görüldü.

Balıkçıları ve amatör balıkçıları ilgilendiren Tüzük taslağında, 'Gırgır ve Trol Balıkçılık İzinleri' başlıklı madde dikkati çekti. 'Balıkçılık İzinleri ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü'nün 15'nci maddesinde 'Gırgır ve Trol Balıkçılık İzinleri' başlıklı bir madde olduğu belirtildi. 'Balıkçılık İzinleri ve Balıkçılık Kaynaklarının Sürdürülebilir Kullanımı Tüzüğü' ile balık kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması yerine yok edileceğine dikkat çekiliyor.

İLAN DA EDİLECEK

15'nci maddenin 1'nci fıkrasında ise; "Daire başvuru tarihinden önce en az 6 aydan beri aktif olarak faaliyette bulunan su ürünleri ve balıkçılıkla iştigal eden ve Daire tarafından öngörülecek ilan süresi içerisinde müracaat eden balıkçılık kooperatiflerine, 2 yıldan az olmamak üzere 5 yıla kadar bu tüzüğün 12'nci maddesinin 3 ve 4'üncü fıkralarında belirtilen izin sayılarını aşmamak koşulu ile trol veya gırgır balıkçılık izni verebilir" deniyor.

TROL VE GIRGIR İZİN KOŞULLARI

'Ticari Balıkçılık İzinlerinin Sınırlandırılması' başlıklı 12'nci maddenin, 1'inci fıkrasında; "Küçük ölçekli kıyı balıkçılığı, 500 adet tekne ile sınırlandırılıyor.

2'nci fıkrasında, Trol ve gırgır hariç, karasuları dışında da avcılık yapacak 12 metreden büyük tekneler, 50 adet, 3'üncü fıkrasında, sadece trol ağı ile avcılık yapacak gemiler, 2 adet ile sınırlandırılıyor. 4'üncü fıkrasında, sadece mekanik güç kullanarak avcılık yapacak gırgır gemileri 3, 5'inci maddede ise, ülke karasularının dışında ve Akdeniz'debalıkçılık yapacak gemiler, 5 adet sınırlarını aşamaz" diye belirtiliyor.

 

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.