1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BALYA İŞİNDE BİR ŞEY VAR!
BALYA İŞİNDE BİR ŞEY VAR!

BALYA İŞİNDE BİR ŞEY VAR!

Diğer geminin malı “buz gibi”

A+A-

Toprak Ürünleri Kurumu ihalesiyle, Bulgaristan’dan balya getiren bir gemiye “böcek ve ıslaklık var” deyip iade yaptılar, oysa aynı ülkeden gelen diğer gemiye yasaklama yok.

Balya ihalesinde rekabet hem fiyatları düşürdü, hem de iki şirket arasında savaş başlattı. Balyaları kontrol eden devlet görevlileri de iki şirket arasındaki savaşa dahil oldu. Balya ihalesini alan GAN-OR ve Kayalp şirketleri, önceki ihalelere nazaran fiyat kırarak ihaleyi kazandılar. Ancak aradaki rekabet ve gizli savaş iyiden iyiye kızışmaya başladı.

 

Devlet raporu temiz çıktı, “aflatoksin” bulunmadı

Her iki şirket de balyaları aynı ülkeden, Bulgaristan’ın Varna ve Burgaz kentinden getiriyorlar. İlk gelen GAN-OR Şirketi’ne ait gemiden çıkan balyalar önceki haftalarda limana indirilerek TÜK ambarlarına nakledildi. Yine önceki gün GAN-OR Şirketi’ne ait balyaları getiren ALTAY Gemisi’nden alınan numuneler Devlet Laboratuvarı tarafından yapılan “aflatoksin” testinden temiz çıkarak onay aldı. Ancak tam kamyonlara yükleme yapılırken Tarım Bakanlığı’na bağlı Tarım Teftiş Servisi görevlileri tarafından yükleme durdurularak, ALTAY gemisiyle gelen balyaların menşeine iadesi kararı alındı. Bunun sebebinin de balyalarda iki çeşit böcek ve aşırı ıslaklık olduğu raporu ile öğrenildi.

Aşırı ıslaklık varmış!

Ancak önceki gün gelen bir ihbar sonucunda bunun gerçek dışı olduğu, aslında balyaların aşırı ıslak olmadığı ve böceğin salgın hastalık taşımayan, hayvan ve insan sağlığına olumsuz etkisi olmayan, sadece buğday unundan beslenen bir böcek olduğu, adının da “Türk un biti” olduğu öğrenildi. İnsan ve hayvan sağlığına olumsuz etki yapmayan, ilaçlamayla giderilen bu sorunu, görevliler, geri gönderme bahanesi olarak kullandılar. Yine “aşırı ıslak var” denilerek, bir diğer geri gönderme maddesine dayandılar.

Sigorta şirketi görevlisi ıslaklık bulamadı

Bu araştırma sonucunda dün gemiye giden Gazete, gemiye çıkmak için İstanbul’dan gelen sigorta şirketi görevlisiyle birlikte hareket etti. Açık denizde bekleyen gemiye tekne ile gidildi ve kaptana “sigorta şirketinden geldik” diyerek içeriye girildi. Kaptanın “fotoğraf çekmeyin, gemi sahibinin izni yoktur ve ben sizi sigorta şirketi görevlisi zannederek içeriye aldım” demesine rağmen, Gazete balyaların gizlice resmini çekti ve ıslaklığı konusunda geminin iç kısımlarında inceleme yaptı. Yapılan araştırma sonucunda konu, bahsedildiği gibi aşırı ıslaklık görülmedi. Zaten İstanbul’dan gelen sigorta şirketi görevlisi de yazdığı raporda “ıslaklık görülmemiştir, belli bir miktarda böcek tespit edilmiştir” dedi.

Aynı böcekleri yere dökülen Aviva balyalarında da gördük

Limanda balya boşaltan diğer Aviva gemisinden yere dökülen bazı balyalar üzerinde yaptığımız incelemede, aynı böceklerin orada olduğunu gördük ve yanımızda getirdiğimiz naylon içine böcek numunelerini koyduğumuzda Altay gemisindeki böceklerle aynı olduğunu tespit ettik.

Siz o gemiye nasıl çıkarsınız!

Altay gemisi ile gelen balyaların “menşeine iade” kararına imza atan Tarım Ürünleri Teftiş Sorumlusu Savaş Eşrefoğlu gazetemiz tarafından olay yerinde aranarak, Altay Gemisi’nden geldiğimizi, gemide ıslaklık bulamadığımızı söylediğimizde, “Siz o gemiye nasıl çıkarsınız, suç işlediniz” diyerek bize yetkisiz bir cevap ve tehdit savurdu. Oysa bu soruyu ancak liman görevlileri sorabilirdi. O soruyu sormak için de geminin çıkış manifestosu alması gerekiyordu ki, gemi zaten karasularımızı terk etmemişti. Biz de görevlinin bu hiddetine anlam veremedik ve telaşını anlayamadık.

Sayın bakana bilgi verildi

Konuyu aynı şekilde Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’na telefonla bildirdik ve basın olarak gemide araştırma yaptığımızı, ıslaklığa rastlamadığımızı söyledik, teftiş sorumlusunun verdiği cevabı ilettik. Konu hakkında daha detaylı araştırma yapılarak karar üretilmesi gerektiği kanısında olduğumuzu da bildirdik.

Diğer geminin malı “buz gibi”

Haber hazırlanmadan evvel canlı TV yayınında, gemide yaptığımız inceleme sonrasında konu tartışılırken, canlı yayına bağlanan Gazimağusa Serbest Liman Bölgesi’nde, limana gelen balyaların kontrolünü yapan görevli Hakan Konuker, bize “Ben Aviva gemisini kontrol ettim, buz gibiydi” dedi. Diğer gemide böcek ve ıslaklık olduğu tespitini yaptığını söyledi. Sayın Hakan Konuker’e “buz gibi” teriminin ne anlama geldiğini sormaya gerek duymadan, kendisi bize ”ben geminin gönderilmesinde etkili değilim” cevabını verdi.

İki kardeş aynı anda kontrollerde görev yapıyor

Serbest Liman’da, gelen gemilerin içindeki ürünlerin kontrolünü yapan TÜK görevlisi Hakan Konuker ile Tarım Teftiş Sorumlusu Mehmet Konuker’in kardeş olduğu, yapılan kontrollerde aynı anda iki kardeşin görev yapmasının sakıncalı olduğunu, olası suiistimale açık olacağını da Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu’na bildirdik.

Gemide detaylı bir inceleme yapılsın

Altay Gemisi şu anda liman dışında bekletiliyor. Ürünün menşeine iadesi kararına karşı yargıda hakkını arayacak olan şirket, kendisine haksızlık yapıldığını öne sürüyor ve sigorta şirketi temsilcinin gemide yaptığı incelemede ıslaklık bulamadığının da manidar olduğunu Tarım Bakanlığı yetkililerine hatırlatıyor, gemide detaylı bir inceleme yapılmasını istiyor. Eğer sorun böcek ise Avrupa normlarına uygun ilaçlama yapılabileceğini de yetkililere hatırlatıyor.

 

Haberal Kıbrıslı

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.