1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BALYA SATIŞINA TEPKİ: “HAYVANCININ SONU OLUR”
BALYA SATIŞINA TEPKİ: “HAYVANCININ SONU OLUR”

BALYA SATIŞINA TEPKİ: “HAYVANCININ SONU OLUR”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ülkedeki balyanın dışarıya çıkarılmasının, hayvancının sonu demek olacağını iddia etti.

A+A-

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, ülkedeki balyanın dışarıya çıkarılmasının, hayvancının sonu demek olacağını iddia etti.
 
Ülkede çok balya varmış gibi dışarıya satılmasının kabul edilir durum olmadığını kaydeden Naimoğulları, balyaların limandan çıkışını engellemek için her türlü eylemi yapacaklarını kaydetti.

Naimoğulları, “Tarım Bakanı, hayvancıyı ve çiftçiyi birbirine düşürüp, kavga ettirmeye çalışıyor. Bize destek olacağına, köstek oluyor. Bizim ürettiğimiz balyaya sahip çıkamazsınız. Sizin ve müsteşarınızın balyası varsa, onu istediğiniz gibi dışarıya satabilirsiniz. Ama hayvancının ve çiftçinin ürettiğini izinsiz, üreticinin onayı olmadan pazarlayamazsınız. Hayvancıların ekmeği ve geleceği ile oynayamazsınız” dedi.

Mustafa Naimoğulları bugün Hayvancılar Birliği’nde düzenlediği basın toplantısında, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ve müsteşarını eleştirerek, “icraatlarıyla hayvancıya diz çöktürmekle” suçladı.

Naimoğulları, şöyle devam etti:

“Hayvancının ne durumda olduğunu görmüyorlar, duymuyorlar. Defalarca sıkıntılarımızı dile getirdik. Bu yıl yüzde 50 kurak bir yıl geçirdik. 300 bin küçük baş 65 bin büyük baş hayvanın karnını doyurmak için sabahtan akşama kadar tarlada çalışan çiftçilerimiz var. Hiçbir işi beceremeyenler, babalarının malı gibi üreticinin balyasına el atarak bazı tüccarlarla işbirliği içerisinde kendilerine rant sağlamaya çalışıyorlar”.

Hayvancılığın zor yapıldığı bir dönemde hayvanlarını besleyecek balya bulamayan hayvancıların Tarım Bakanı’nın aldığı kararla daha da zorda kaldığını kaydeden Naimoğulları, “Bugün oldu Doğrudan Gelir Desteği, süt paraları ve mazot desteği halen ödenmemiştir. El altından balyayı satarak çiftçiyi ve hayvancıyı karşı karşıya getirmektedirler” dedi.

Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanı’nı, “hayvancıya ve çiftçiye hiçbir şey vermek istememekle” suçladı. Naimoğulları, ülkede 2008 yılından 2013 yılına kadar hayvan fiyatlarında, et ithaline izin verildiği için, üreticinin 50 milyonun üzerinde zarara uğratıldığını ve hayvan fiyatlarının yüzde 30 düştüğünü savundu.

Naimoğulları, “Bu  Tarım Bakanı ve müsteşarı sayesinde  hayvancı diz çökmüş ve ürettiği hayvanlarını pazarlayamaz duruma gelmiştir. Biz öncelikle onlara sormak istiyoruz; ‘siz kimsiniz ki?  bu hayvancının ve çiftçinin ürettiği kuru balyayı onlara sormadan, danışmadan dışarıya nasıl pazarlarsınız?’ Biz Hayvancılar Birliği olarak derhal  Tarım Bakanı’nın vermiş olduğu izinleri iptal edip hayvancı ve çiftçiden özür dilemesini istiyoruz” dedi.

Mustafa Naimoğulları, şöyle devam etti:

“Eğer Tarım Bakanı Amcaoğlu bu izinleri iptal etmezse biz yani ülke hayvancısının  suç işleyeceğimizi buradan duyuruyoruz. Çünkü bizi zor durumda bırakarak suç işlememize sebep oluyorlar. Hiçbir hayvancı 10 TL olan kuru balyayı 30 TL’ye, 25 TL olan  sano balyayı 70 TL’ye satın alacak durumda değildir. Bu ülkede bu kadar sıkıntı varken, yeme, elektriğe ve mazota her gün zam yapılırken, sanki ülkede çok balya varmış gibi dışarıya satılması kabul edilir durum değildir.

Ülkede tarım politikası geliştirmesi gerekirken, üretilen sütün, narenciyenin, patatesin ve daha birçok yerli ürünün pazarı yokken balyaların dışa pazarlanması hayvancının yok olması demektir. Girdi maliyetlerini siz pahalı edemezsiniz. Bir yandan gününde ödenmeyen süt bedelleri diğer yandan, süt borsası diye ortaya atılan ve ayda 350.000 TL, üç-dört tane süt imalatçısı tarafından sömürülen üreticinin dayanacak gücü kalmamıştır”

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.