1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BAN, ANASTASİADİS’E CEVAP VERMEDİ!
BAN, ANASTASİADİS’E CEVAP VERMEDİ!

BAN, ANASTASİADİS’E CEVAP VERMEDİ!

“YEMEĞE İCABETİNİ BAN’IN ŞAHSİ TEYİDİNE BAĞLAMASI DİPLOMATİK AÇIDAN UYGUNSUZ, GEREKSİZ VE CÜRETLİ”

A+A-

EDUARDO DEL BUEY: “MEKTUPTAN HABERİM YOK”

ANASTASİADİS BRÜKSEL’DE CAMERON’LA KIBRIS SORUNUNU GÖRÜŞECEK

GİRNE KÖKENLİLER, İSTENMEYEN ADAM İLAN ETTİKLERİ DOWNER ALEYHİNE PROTESTO EYLEMİ DÜZENLEYECEK

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ay sonunda gerçekleştirilecek liderler yemeğine siyasi boyut kazandırmaya çalıştığı gerekçesiyle Aleksander Downer’ı şikâyet ettiği ve sosyal etkinlik niteliğini Genel Sekreter’in şahsen teyit etmemesi halinde yemeğe icabet etmeme tehdidinde bulunduğu mektubuna Genel Sekreter Ban’dan cevap gelmedi.

Politis haberi “Yemeğe Gidecek... Downer’ı Boşlamadan Başkan’ın Teyit Edilmesi Formülü Kotarılıyor... Hükümet Çevreleri Ban’ın Anastasiadis’in Talebine Cevap Vermemesini, Genel Sekreter’in Ofisinde Olmamasına Veriyor... Genel Sekreter’in Sözcüsünden Küçümseyici Cevap” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete Rum Başkanlık Köşkü tarafından son günlerde, Anastasiadis’in Genel Sekreter’e gönderdiği mektupla ilgili perde gerisi sondajları yapıldığını ve bu sondajlardan; Anastasiadis’in Genel Sekreter’den mektupla talep ettiği (30 Mayıs’taki yemeğin sosyal niteliği) teyidi er ya da geç alacağı izlenimi edinildiğini yazdı, devamla şunları kaydetti:

“Edinilen bilgilere göre bu perde gerisi istişarelerden ortaya çıkan hava, BM’nin Başkan Anastasiadis’i yatıştırmaya ve Eroğlu ile yemeğe katılımını ‘kilitlemeye’ niyetli olduğu şeklindedir. Ancak aynı zamanda bu teyit, Genel Sekreter’in, (Başkan Aleksander Downer’ı yemeğin düzeyini yükseltmeye çalışmakla suçladığı için) Özel Danışmanını ortada bırakmayacağından emin olacağı şekilde diplomatik yoldan yapılması gerekiyor.

Diplomatik kaynaklar gazetemize tam da bu nedenle Ban’dan cevap mektubu beklenmemesi gerektiğini, belki telefon irtibatı (doğrudan şahsı tarafından değil muhtemelen Ban’ın ofisinden) olabileceğini söylediler.

ANASTASİADİS’İN YEMEĞE İCABETİNİ BAN’IN ŞAHSİ TEYİDİNE BAĞLAMASI DİPLOMATİK AÇIDAN UYGUNSUZ, GEREKSİZ VE CÜRETLİ

Aynı kaynaklar Anastasiadis’in, yemeğe icabetini BM Genel Sekreteri’nden şahsi cevap alıp almayacağına bağlamasının karşılıklı olarak tepki göstermeye çok da olanak bırakmadığını ve talebin karşılanmaması halinde gerek Downer gerek müzakerelerin sonbaharda yeniden başlamasına dair planları şaibeye girer.

Anastasiadis’in talebi, Downer’ın hareketlerini protesto etmek ve iç cephede partileri ve kamuoyunu tatmin etmek gibi başka maksatlar için yapılmış olsa da diplomatik açıdan uygunsuz, gereksiz ve cüretli nitelendiriliyor.

EDUARDO DEL BUEY: “MEKTUPTAN HABERİM YOK”

Dün BM Genel Sekreteri’nin Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey, Anastasiadis’in mektubundan haberi olmadığını söyledi. Bir gazetecinin ilgili sorusuna karşılık ‘Genel Sekreter her gün birçok mektup alıyor. Her zaman, alındıkları anda haberimiz olmuyor. Kontrol edip geri döneceğim’ dedi.

Bu cevap Lefkoşa’yı tatmin etmiyor, Anastasiadis’in talebini ne derece ciddiye aldığı konusunda soru işaretleri yaratıyor. Hükümet çevreleri, yaptıkları araştırma üzerine Ban’ın New York’ta olmadığını ve ne zaman geri döneceğinin bilinmediğini saptadıklarını söylüyorlar. Ancak geri döner dönmez telefonla randevu alabileceğine işaret ediyorlar.”

ANASTASİADİS BRÜKSEL’DE CAMERON’LA İLE KIBRIS SORUNUNU GÖRÜŞECEK

Aynı gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in AB zirve toplantısı çerçevesinde bugün ve yarın yapacağı temasların gündem konusunu ekonomi ve Güney Kıbrıs’ın AB ödeneklerinden takviye edilmesi olanaklarının oluşturacağını, bunun paralelinde AB için bir enerji politikası belirlenmesinin şart olduğunu, ortaya koyarak enerji konusunu görüşmeye çalışacağını yazdı.

Habere göre Anastasiadis Kıbrıs sorunuyla ilgili, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile görüşecek, Rompuy ertesi günü Ankara’ya gidecek.

Gazete Anastasiadis-Cameron görüşmesinin Rum Yönetimi Başkanı’nın talebi üzerine ayarlandığını, bir saat sürecek görüşmeye Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve sözcü Hristros Stilyanidis’in de katılacağını, Anastasiadis’in Schultz ve Barroso ile de görüşeceğini haberine ekledi.

Simerini haberi “BM Anastasiadis’in Mektubundan Haberdar Değil... Başkan’ın Brüksel’deki Önemli Temasları” başlığıyla okurlarına aktardı.

GİRNE KÖKENLİLER İSTENMEYEN ADAM İLAN ETTİKLERİ DOWNER ALEYHİNE PROTESTO EYLEMİ DÜZENLEYECEK

Fileleftheros “Downer Aleyhine Eylem” başlıklı haberinde Girne kökenli Rumların örgütlü olduğu “Özgür Girne” örgütünün önümüzdeki hafta BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ı protesto eylemi düzenleyeceğini haber verdi.

Habere göre Girne kökenliler, liderler yemeğinin planlandığı 29 Mayıs’ta yapacakları protesto eyleminin sloganını “Aleksander Downer artık Kıbrıs’ta istenmeyen adamdır” olarak belirlediler.

Örgüt tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre eylemde Aleksander Downer’ın uzaklaştırılmasını talep edecek olan Girne kökenliler, BM’den de Kıbrıs sorununa tamamen “dış askeri istila ve işgal meselesi olarak eğilmesini” ve “Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkmaya zorlayacak”, Rum yönetiminin Kıbrıs’ın tamamı üzerinde bağımsızlığını ve egemenliğini, Kıbrıs halkının insan haklarını tesis edecek prosedürler uygulamasını” isteyecekler.

 

Kaynak: TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.