1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “BAN Kİ MOON PLANI”
“BAN Kİ MOON PLANI”

“BAN Kİ MOON PLANI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçmişten beri “Kıbrıslıca” bir plan olması üzerinde durulduğunu, empoze olmayacağının söylendiğini ifade etti.

A+A-

“İKİ TARAF DA ANLAŞMA NİYETİNDEYSE ORTAK AÇIKLAMA OLMADAN DA MÜZAKERE MASASINA OTURABİLİRİZ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, geçmişten beri “Kıbrıslıca” bir plan olması üzerinde durulduğunu, empoze olmayacağının söylendiğini ifade etti ve yeni bir plan çıkar mı çıkmaz mı bu konuda görüşme masasına kendilerine herhangi bir öneri getirilmediğini,  bu yönde bir bilgileri olmadığını kaydetti.

Eroğlu, şu an Ban Ki Moon’un bir plan hazırlığı içerisinde olduğu yönünde bir bilgileri olmadığını, Downer’in ağzından da böyle bir şey çıkmadığını söyledi.

Ortak açıklama konusunda anlaşılamıyorsa ve iki taraf da anlaşma niyetindeyse ortak açıklama olmadan da müzakere masasına oturabileceklerini de ifade eden Eroğlu, müzakerelerin artık başlaması gerektiğini kaydetti ve bunu Downer’e de ilettiklerini belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’le gerçekleştirdiği görüşme sonrasında basına açıklama yapan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, bu sabah  Downer’in Özel Temsilcisi ve müzakere ekibiyle görüştüğünü ve çabalarını sürdürdüklerini belirtti.

Eroğlu, öğleden sonra ise Downer’i davet ederek kendisiyle bulundukları noktayı değerlendirdiklerini ifade etti.

Ortak açıklama ile ilgili çalışmaların Kıbrıs Rum tarafınca bir ön koşul haline getirildiğini ve Rum tarafının sürekli artan talepleri ve ortaya koyduğu engellerle bir sonuca varılamadığını Downer’le paylaştığını dile getiren Eroğlu, şöyle dedi:

“Ben ve arkadaşlarım günlerdir, hatta haftalardır Kıbrıs Rum tarafının talebi olan bir ortak açıklamayı nasıl gerçekleştirebileceğimiz konusunda uğraş vermekteyiz. Karşılaşılan zorluklar bizden kaynaklanmıyor.Baştan öngördüğümüz gibi bu kısa ve özlü bir açıklama olsaydı bunu bir kaç gün, hatta bir kaç saatte halledebilirdik. Halbuki aradan iki ay geçmiş olmasına rağmen bu konudaki tıkanıklık hala sürmektedir. Biz bunu aşmak için daha bugün öğleden sonra yapıcı bir öneri daha verdik.”

Anastasiadis’in zamana oynadığını söyleyen Eroğlu, “ Ancak şunu bilmesi lazım ki içinde bulunduğu siyasi zorluklardan kendisini biz kurtaramayız. Bizim de düşünmemiz gereken, kendilerine karşı sorumlu olduğumuz bir halkımız, bir kamuoyumuz vardır.Biz bunun bilinci içinde hareket etmekteyiz. Genel Sekreterin açıklamasındaki zaman limiti dolmaktadır” ifadelerini kullandı.

Topun artık Rum tarafında olduğunu kaydeden Eroğlu, “Anastasiadis bir çözüm istiyorsa artık masaya gelsin, istemiyorsa bunu açıkça söylesin” dedi.

“ORTAK AÇIKLAMA OLMADAN DA MÜZAKERE MASASINA OTURABİLİRİZ”

Ortak açıklama konusunda anlaşılamıyorsa ve iki taraf da anlaşma niyetindeyse ortak açıklama olmadan da müzakere masasına oturabileceklerini kaydeden Eroğlu, bunu Downer’e de söylediklerini belirtti.

Müzakere masasına oturulduktan sonra tarafların kendi kamuoylarına istediği şekilde beyanat verebileceğini de söylediklerini dile getiren Eroğlu, ancak Rum Yönetimi başkanı Anastasiadis ve ekibinin ortak açıklama konusunda ısrarlı olduğunu, ortak açıklamayı nerdeyse çözüm şeklini ortak bir kağıda yazı yazacak şekilde yorumladıklarını, zamana oynamaya devam ettiklerini  ifade etti.

Halbuki müzakere masasına neler görüşeceklerini herkesin bildiğini dile getiren Eroğlu, BM parametresi olan 2 bölgeli, 2 toplumlu siyasi eşitliğe dayalı bir ortaklık arayışı içerisinde olduklarını hep ifade ettiklerini vurguladı.

İki aya yakın bir süredir ortak açıklama konusunda tartışmaya devam ettiklerini belirten Eroğlu, Anastasiadis başkanlığa seçildiği zaman kendisine erken bir zamanda müzakerelere başlama düşüncelerini ifade ettiklerini Anastasiadis’in ise ekonomik sorunlarından bahsettiğini anlattı.

“Bu sorunlar halledebilir” düşüncesiyle aradan epey bir zaman geçtiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Anastasiadis’in istediği zamanı haklı gördüklerini, Rum liderin 6. ayda özel temsilci tayin ettiğini, ulusal konseye vermiş olduğu mesajların, altına girmiş olduğu taahhütlerin ise basında yer aldığını, bu konuda fazla yorum yapmaya gerek olmadığını belirtti.

Artık 8. aya girildiğini ve Rumlar’ın önerisi olan ortak açıklama üzerinde zaman kaybettiklerini de dile getiren Eroğlu; “Oysa biz diyoruz ki ortak açıklama olmadan olmadan da müzakereler başlayabilir. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un ortaya koyduğu zaman limiti de dolmuş olduğuna göre artık görüşmelerin bir an önce başlaması gerekir” dedi.

“BAN Kİ MOON PLANI”

Basının sorularını da yanıtlayan Eroğlu, TC Başbakanı Erdoğan’ın; “Bir Ban ki Moon planı istedim” şeklinde değil herhalde “Ban planı gelecek” şeklinde konuştuğunu söyledi.

Geçmişten beri “Kıbrıslıca” bir plan olması üzerinde durulduğunu ifade eden Eroğlu, Annan Planı’nın reddedilmesiyle feshedilmiş bir plan olduğunu, yeni bir plan çıkar mı çıkmaz mı bu konuda görüşme masasına kendilerine herhangi bir öneri getirilmediğini ve bu yönde bir bilgileri olmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın Güney’in ısrarla masaya gelmemesini ve ayak oyunları içinde olmasını dikkate alarak böyle bir görüş ortaya koyduğunu düşündüğünü ifade etti.

Erdoğan’ın “Rum tarafı anlaşmaya yanaşırsa biz de Türk tarafına anlaşma yönünde telkinde bulunuruz” dediğinin söylenmesi ve fikrinin sorulması üzerine ise Eroğlu, zaten Ankara ile sürekli temas halinde olduklarını, yıllardan beridir gelmiş geçmiş tüm Cumhurbaşkanları’nın müzakereler sürerken Ankara ile diyalogunu sürdürdüğünü ifade etti.

TARAFLAR BİR ARAYA GELMEDEN BM PLANI

Taraflar bir araya gelmeden bir BM planının mümkün olup olmadığının sorulması üzerine de Eroğlu, kendisine müzakerelere başladığında “Kıbrıslıca” bir çözüm olacağı, dolayısıyla herhangi bir empoze olmayacağının kendisine söylendiğini, bunları BM Genel Sekreteri’nin ağzından duyan bir kişi olduğunu kaydetti.

Bir çok ülke büyükelçileriyle yaptıkları görüşmelerde de hep kendilerine “çözümü siz bulacaksınız” lafının söylendiğini de belirten Eroğlu, şu an Ban Ki Moon’un bir plan hazırlığı içerisinde olduğu yönünde bir bilgileri olmadığını, Downer’in ağzından da böyle bir şey çıkmadığını söyledi.
Ortak açıklama konusunda hangi konularda taraflar arasında farklılıklar olduğunun sorulması üzerine de Eroğlu, beli konular üzerinde farklılıklar olduğunu, Downer’in ekibiyle birlikte hazırladığı ilk ortak açıklamayı kendilerinin değil Rum tarafının reddettiğini söyledi.

Rum tarafının bu metni reddederek yeni önerilerle masaya koyduğunu anlatan Eroğlu, geri adım atmama konusunda da bugüne kadar ısrarlarını sürdürdüklerini belirtti.

Yeni bir öneri gelip gelmediği sorusuna da Eroğlu, yeni bir öneri gelmediğini, Kıbrıs Türk tarafının iyi niyeti bilindiği için esneyebilecekleri düşüncesiyle üzerlerine gelindiğini söyledi.

Downer’e, bugün, 6. kağıtlarını verdiklerini kaydeden Eroğlu, bunun daha ilerisine gitmenin mümkün olmadığını vurguladı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.