1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BANDABULİYA’DA HAYAT DURDU
BANDABULİYA’DA HAYAT DURDU

BANDABULİYA’DA HAYAT DURDU

Tarihi Belediye Pazarı’nda tezgah açan manavlar, yayalaştırma projesinin uygulamaya konmasıyla birlikte

A+A-

Lefkoşa’nın tarihi Bandabuliya Çarşısı (Belediye Pazarı), eski canlılığını arıyor. Geçmiş günleri anıp yadeden çarşı esnafı için adeta zaman durmuş gibi. Yayalaştırmanın, halkın Bandabuliya’ya olan ilgisini iyici düşürdüğünü belirten esnaf, ayakta kalmak ve mekanı kapatmamak için direniyor.

Yıllardır Bandabuliya’da manavlık yapan esnaf  oldukça dertli. Manavları son 10 yılın en kötü dönemini yaşadıklarını, yayalaştırma projesinin hayata geçmesiyle de ekonomik olarak iyice dibe çöktüklerini savundu.

60 yıllık manav olduğunu, 39 yıldır da Bandabuliya’da iş yaptığını belirten bir esnaf, işlerin kötü gittiğini aktardı.

Yayalaştırma projesinin, az gelen müşterinin de ayağını kestiğini kaydeden Bandabuliya esnafı, marketlere manav bölümü açıldığından itibaren işlerinin kötü gitmeye başladığını anlattı.

Mart’ta, diğer aylara göre kültür otlarını sattıklarını ancak önceki yıllarla kısaylandığında onların satışının da düşük olduğunu dile getiren esnaf, bu gidişle dükkanını kapatmak durumunda kalacaklarını söyledi.

Bandabuliya Manavları ne dedi?

Vilda Meral:

“Satışlarımız yok denecek kadar az. Tam 30 yıldır buradayım, eskiden eşim vardı, şimdi hasta oldu yerine ben gelirim.1983 yılından bu yana Bandabuliya’da çalışıyoruz. İnsanların yabani otlara her zaman ilgisi olmuştur ama bu yıl onları da çok satamadık, hatta hiç denecek kadar az diyebilirim. Çünkü insanlar artık Bandabuliya’ya gelmiyorlar. Arabalarını koyacak yer yok. Yayalaştı ya, şimdi bizim insanımız öyle arabasını koyacak yolun başına da yürüsün yolun sonuna, alışmadılar. Bak kurutulmuş, ayıklanmış molehiyalar durur 7 TL’dir, bir çanta alan yok. Gömeçler geldi, eskiden yumarta ile pişirir ya da zeytinyağlı yapardı insanlar, yerdik. Artık o da satmaz oldu 1,5 TL dedik satmadı. 1 TL’ye düşürdüm bir bağ gömeci, yine elimde kaldı. Bandabuliya’da hayat durdu. Eskiden yan taraf terminaldi. Otobüsler gelirdi köylerden, insanlar iner buraya gelir alışveriş yapar, çantalar dolusu otobüse koyar akşam da dönerdi evine. Terminal kalktı ve bizim çöküş o zaman başladı, buraya kadar geldik. Ardından marketler açıldı, şimdi de yayalaştı buralar, insanımız hiç gelmez oldu.Yakında biz de gelmeyeceğiz. Ne eski Bandabuliya kaldı, ne eski esnaf ne de eski müşteriler.”

Osman Uygar:

“Değil ot, meyve sebze bile satamaz olduk. İnsanlar artık buraya gelmiyor, süper marketlere gidiyorlar, pazarlara gidiyorlar, bizi unuttular. 50 yıldır Bandabuliya’da manavım böyle kötü dönem görmedim. Ne zaman ki süper marketlere manav açma izni verildi işte bizim işler o zamandan beridir durdu. Son 10 yıldır hergün çöktü, azar azar yok oluşa gittik. Kimileri kapattı gitti buradan, biz kaldık biz de yavaş yavaş kapatacağız herhalde. 10 yıl önce hatırlıyorum ben biz çok güzel para kazanırdık burada bir günde 700 TL’de aldığımız olurdu  bin TL de günlük kapattığımız olurdu, şimdi 6 TL ile günü kapatırsak ‘şükür’ diyecek duruma geldik.”

Yavuz Umar:

“Satışlar tamamen ölmüş durumdadır.Tam 5 yıldır gelirim ve bandabulyanın kapısına kurarım bu tezgahı. Köyden portakal, kara yağ, zeytin yağı, çakızdez, pekmez getiririm. Ama şimdi boşa gider gelirim. Gelen yok giden yok buralara. Bandabuliya öldü, bizim işler de öldü. İnsanlar gittiler, artık gelmiyorlar. Gördükleriniz turist, yerli halk yok, turistlerde geziyor. Geçen seneye kadar her gün gelirdim şimdi haftada bir iki geliyorum ama seneye hiç gelmeyeceğim artık bende. Yayalaşma yaptılar daha da kötü oldu, eskiden bari arabasıyla gelirdi insanlar buradan alırdı, bir şeyler giderlerdi arabaya koyardı. Şimdi koyacak arabayı çarşının girişine, inecek yürüyecek buraya gelecek, alacak alacağını da taşısın eli kolu kopar. Bizim insanımız marketlerin kapının önüne koyar arabayı alır alacağını çıkar.”

Osman Köklüoğlu:

“Satışlar çok kötü. Bu dönemde ayrelli, hostes, gaz ayağı, yumurta otu gibi kültür otlarının satışları fena değil. Ama özellikle mart ayı için bakacak olursanız bu ay onların satışları da oldukça kötü. Örneğin ayrellinin bağı 5-6-7 TL olarak değişir. Ayıklanmış hostes 15 TL bir çanta olarak satarız, yumurta otunu bu yıl 6-7 TL’den satışa sunduk ama bu ay rafta kaldılar. Bandabulya’da işler tamamen durdu. Eskiden ben bu küçücük dükkanda 5 kişi çalıştırırdım, iki işçi vardı, ben ve eşim şimdi bir kişi bile çok, çünkü insan yok.1975 yılından bu yana Bandabulya’dayım 2000’li yıllardan sonra burası çöküşe geçti ve hergün için de daha kötü oluyor. Süper marketlere manav bölümü açıldı açılalı insanlar Bandabuliya’yı unuttu. Bir de üstüne yayalaştırma projesi geldi, bizim insanımız hiç uğramaz oldu. Ben seneye burayı kapatmayı düşünüyorum. Burada her şey marketlerden en az yüzde 30 daha ucuz ama gel gör ki beleş de verseniz insan gelmedikten  sonra hepsi bize kalır. Tam 60 yıllık manavım ben böyle kötü zaman görmedim.”

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.